Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MAJSTORI PROPAGANDE: Amerika prebacuje nuklearne bombe bliže Ukrajini

MAJSTORI PROPAGANDE: Amerika prebacuje nuklearne bombe bliže Ukrajini

raketa-usaSjedinjene Države počele premještati nuklearno oružje iz Turske u Rumunjsku, usred napetosti u odnosima Washingtona i Ankare, ali i uslijed napetosti u Ukrajini, navode mediji citirajući izvore

Baza je značajno pogođena događajima od 15. srpnja i nakon toga. Bivši zapovjednik baze general Bekir Erkan Van uhićen je pod sumnjom umiješanosti u zavjeru, a turske vlasti prekinule su opskrbu električnom energijom bazu i zabranile polijetanje američkih aviona.

“Nije lako prebaciti više od 20 nuklearki”, izjavio je izvor za web-stranica “Euractiv”.

Drugi izvor je potvrdio da se naoružanje premješta iz turske zračne baze “Incirlik” u bazu Deveselu u Rumunjskoj, jer Washington nema povjerenja u turske vlasti nakon neuspjelog pokušaja puča u zemlji.

Ministar vanjskih poslova Rumunjske negirao je izvještaje u pisanom odgovoru medijima.

U ponedjeljak je tim stručnjaka “Stimson centra” upozorio da Sjedinjene Države riskiraju da od terorista izgube kontrolu nad nekih pedesetak komada taktičkog nuklearnog oružja razmeštenog u turskoj zračnoj bazi Incirlik, koja se nalazi oko 112 kilometara od sirijske granice.

U priopćenju koje je pratilo objavljeni izvještaj, tim stručnjaka je naglasio da bi produženi građanski sukob u Turskoj mogao učiniti nesigurnim sudbinu oružja, aludirajući na pokušaj puča u Turskoj 15. srpnja.

Početkom kolovoza Sjeverna Koreja izvršila je redovna testiranja balističkih raketa, od kojih je jedna došla do ekskluzivne ekonomske zone Japana. Prema procjenama južnokorejske vojske, nakon dolaska na vlast Kim Jong Una 2011. godine, Sjeverna Koreja lansirala je više od 30 raketa, unatoč zabrani Vijeća sigurnosti UN.

U Pjongjangu su više puta izjavljivali da ne namjeravaju prekinuti testiranje novog oružja sve dok ne bude eliminirana američka prijetnja.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,