Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Otkrivena dosad najveća grobnica Maja s tijelom kralja i blagom (VIDEO)

Otkrivena dosad najveća grobnica Maja s tijelom kralja i blagom (VIDEO)

maje-palacaMeđunarodni tim arheologa u Belizeu je otkrio dosad najveću grobnicu majanskog vladara staru oko 1300 godina

U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smještenoj na dubini od oko 5 metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz ‘dinastije zmija’, ploče s hijeroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda.

Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Xunantunicha, na rijeci Mopan na zapadu Belizea. Xunantunich je na kraju dominacije Maja, od 600 do 800 godine nove ere, bio ceremonijalno središte toga kraja.

Arheolozi su na grobnicu naišli prilikom iskapanja središnjeg stubišta velike građevine.

Kosti jaguara, jelena…

Prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti mogao biti star između 20 i 30 godina i da je bio snažne mišićne građe. Tijelo je položeno tako da je glavnom bilo okrenuto prema jugu.

Podrobnije analize mogle bi otkriti njegov identitet i uzrok njegove smrti. U grobnici su također pronađene kosti jaguara ili jelena, što ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najvjerojatnije bila vladar toga kraja.

Zanimljivo je da je grobnica bila izgrađena zajedno s okolnim strukturama, što je uobičajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova činjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha cijelog hrama.

Maje su bili na vrhuncu moći u šestom stoljeću nove ere. Međutim, većina njihovih gradova napuštena je već u devetom stoljeću.

Uzroci njihova naglog pada do danas su ostali nerazjašnjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko utjecali na okoliš da su u tom dijelu svijeta pojačali klimatske promjene koje su im donijele velike suše.

Voditelj arheološkog tima Jaime Awe, s University of Northern Arizona, smatra da bi ploče s hijeroglifima mogle biti najvažniji dio novog otkrića jer bi mogle razjasniti povijest dinastije. Stručnjaci vjeruju da su one prenesene iz grada Caracola koji se nalazio 40-ak kilometara južnije te da opisuju osvajačke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K’ana II.

Većina majanskih vladara pripadala je obiteljskim vladarskim dinastijama. Dinastija zmija, nazvana po ukrasima s prikazima zmija koji se povezuju s njima, u sedmom je stoljeću ostvarila značajan niz osvajačkih pohoda. U jednom je trenutku čak vladala iz dva glavna grada.

‘Arheolozi u Xunantunichu rade još od 1890-ih. To je više od stoljeća neprekinutog arheološkog rada na nalazištu. No do sada još nikada nismo pronašli grobnicu. To je najveća grobnica koju smo ikada našli’, rekao je Awe.

‘Na temelju kostiju nogu, lubanje i po zubima, znamo da ostaci pripadaju odraslom muškarcu, starosti između 20 i 30 godina… Zanimljivo je da se u grobnici nalaze i kosti neke velike životinje, jaguara ili jelena’, dodao je.
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,