Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Otkrivena dosad najve─ça grobnica Maja s tijelom kralja i blagom (VIDEO)

Otkrivena dosad najve─ça grobnica Maja s tijelom kralja i blagom (VIDEO)

maje-palacaMe─Ĺunarodni tim arheologa u Belizeu je otkrio dosad najve─çu grobnicu majanskog vladara staru oko 1300 godina

U prostoriji veli─Źine 4,5 sa 2,4 metara, smje┼ítenoj na dubini od oko 5 metara pod zemljom, prona─Ĺene su kosti lokalnog vladara iz ‘dinastije zmija’, plo─Źe s hijeroglifima, ogrlica od ┼żada, 13 o┼ítrica no┼żeva od opsidijana i 36 kerami─Źkih posuda.

Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Xunantunicha, na rijeci Mopan na zapadu Belizea. Xunantunich je na kraju dominacije Maja, od 600 do 800 godine nove ere, bio ceremonijalno središte toga kraja.

Arheolozi su na grobnicu nai┼íli prilikom iskapanja sredi┼ínjeg stubi┼íta velike gra─Ĺevine.

Kosti jaguara, jelena…

Prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti mogao biti star izme─Ĺu 20 i 30 godina i da je bio sna┼żne mi┼íi─çne gra─Ĺe. Tijelo je polo┼żeno tako da je glavnom bilo okrenuto prema jugu.

Podrobnije analize mogle bi otkriti njegov identitet i uzrok njegove smrti. U grobnici su tako─Ĺer prona─Ĺene kosti jaguara ili jelena, ┼íto ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najvjerojatnije bila vladar toga kraja.

Zanimljivo je da je grobnica bila izgra─Ĺena zajedno s okolnim strukturama, ┼íto je uobi─Źajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova ─Źinjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha cijelog hrama.


Maje su bili na vrhuncu mo─çi u ┼íestom stolje─çu nove ere. Me─Ĺutim, ve─çina njihovih gradova napu┼ítena je ve─ç u devetom stolje─çu.

Uzroci njihova naglog pada do danas su ostali nerazja┼ínjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko utjecali na okoli┼í da su u tom dijelu svijeta poja─Źali klimatske promjene koje su im donijele velike su┼íe.

Voditelj arheolo┼íkog tima Jaime Awe, s University of Northern Arizona, smatra da bi plo─Źe s hijeroglifima mogle biti najva┼żniji dio novog otkri─ça jer bi mogle razjasniti povijest dinastije. Stru─Źnjaci vjeruju da su one prenesene iz grada Caracola koji se nalazio 40-ak kilometara ju┼żnije te da opisuju osvaja─Źke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K’ana II.

Ve─çina majanskih vladara pripadala je obiteljskim vladarskim dinastijama. Dinastija zmija, nazvana po ukrasima s prikazima zmija koji se povezuju s njima, u sedmom je stolje─çu ostvarila zna─Źajan niz osvaja─Źkih pohoda. U jednom je trenutku ─Źak vladala iz dva glavna grada.

‘Arheolozi u Xunantunichu rade jo┼í od 1890-ih. To je vi┼íe od stolje─ça neprekinutog arheolo┼íkog rada na nalazi┼ítu. No do sada jo┼í nikada nismo prona┼íli grobnicu. To je najve─ça grobnica koju smo ikada na┼íli’, rekao je Awe.

‘Na temelju kostiju nogu, lubanje i po zubima, znamo da ostaci pripadaju odraslom mu┼íkarcu, starosti izme─Ĺu 20 i 30 godina… Zanimljivo je da se u grobnici nalaze i kosti neke velike ┼żivotinje, jaguara ili jelena’, dodao je.
 

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,