Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ALŽIRSKI IMIGRANT ŠOKIRAO BRITANCE: ‘Ja sam s ove planete, nisam ilegalan. Izbjeglice smo zbog vašeg kolonijalizma’

ALŽIRSKI IMIGRANT ŠOKIRAO BRITANCE: ‘Ja sam s ove planete, nisam ilegalan. Izbjeglice smo zbog vašeg kolonijalizma’

migranti-zalazakIlegalni migranti koji su prošlog tjedna pokušali iz Francuske prijeći u Britaniju tunelom naišli su na žestok odgovor francuske policije, koja je upotrijebila silu i prskala imigrante papar sprejevima u cilju da ih odvrati od prelaska granice

Reportaža televizijske mreže Sky News o imigrantima u francuskom gradu Calaisu, pošla je naopako kada je novinar intervjuirao jednog alžirskog imigranta koji je bez pardona osuo paljbu po europskom imperijalizmu.

Naime, imigranti koji pristanu na priču s medijskim kućama su svjesni da svaka izjava može biti korištena protiv njih tijekom procesa razmatranja aplikacije za azil, pa su inače vrlo oprezni, a britanski auditorij je navikao na izjave imigranata obojene autorasizmom, nepoštovanjem mjesta porijekla i hvalospjevima o mjestu destinacije.

Ovoga puta novinar je naišao na drugačiju pjesmu. Na pitanje “Zašto ideš u Englesku?”, Imigrant je odgovorio da okrivljuje europski kolonijalizam i osvajačke ratove kao što je invazija na Irak 2003. godine.

“Većina (imigranata) ovdje su Iračani” rekao je on, “a što su britanska i američka vojska učinile Iraku?”

Alžirac je tada izjavio da je njegova zemlja uništena od strane europskog kolonijalizma.

“Bili ste u mojoj zemlji 130 godina”, rekao je on, misleći na krvavu francusku okupaciju Alžira, i dodao “uništili ste je skroz, i unazadili, e pa imam pravo biti ovdje (u Francuskoj), i nemojte mi govoriti da sam ilegalac.

A tek vi, Englezi, što ste učinili svijetu? I sada putovati u Egipat, Tunis … kao turisti, e pa i ja hoću u London, ali ne kao ilegalac već legalno, ne kroz tunel.

Ušli ste u Irak pod pretekst borbe protiv terorizma, a hoćete našu naftu. “

Neki od prisutnih imigranata su tada ohrabreni njegovim izlaganjem dobacivali “tako je” i “u pravu je”!

Čovjek je dodao: “Ja sam s ove planete, nisam ilegalan. Pitajte ljude ovdje kako nas tretira vaša policija, kako nas maltretiraju, ali toga nema u medijima”, aludirajući na to što su predrasude i mržnja protiv imigranata potaknuti od strane britanskih medija.

Dan prije intervjua, Daily Mail je privukao pažnju usporedbom “invazije” imigranata s invazijom nacističke Njemačke na Britaniju, tijekom drogog svjetskog rata.

“Katastrofa: Zaustavili smo se Hitlera. Zašto naši lideri ne mogu zaustaviti nekoliko tisuća iscrpljenih i slabašnih imigranata?”, glasio je naslov u Daily Mailu.

Premijer Britanije, David Cameron je odgovorio: “Sve što se može učiniti, bit će učinjeno. Budite uvjereni da su naše granice sigurne, kao i da britanski turisti mogu slobodno ići na odmor”, rekao je on.

Alžirski imigrant u Calaisu zatražio je od novinara da prenese poruku Cameronu da je on siromašan čovjek, a ne terorista, i da želi da ga tretiraju kao što tretiraju i Britance.
 
(princip.info)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,