Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija pravi oružje koje može razoriti sve pomorske baze američke Istočne obale

Rusija pravi oružje koje može razoriti sve pomorske baze američke Istočne obale

oruzje-rusija-moreGodišnje izvješće Severodvinsk podružnice konstruktorskog biroa “Rubin” – KB “Rubin-Sjever” – sadrži vrlo interesantne informacije, koje podsjećaju na događaje iz studenog prošle godine, koji su izazvali oštru raspravu ne samo u Rusiji

Tada se, podsjećam, ispostavilo da Rusija razvija jedinstveno oružje.

        Oružje koje je u stanju garantirano napraviti ogromnu rupu u masovnoj obrani sjevernoameričkog kontinenta. To jest, to nije samo asimetrični odgovor na prevarantsku izgradnju EuroPRO, već potez kojim se “ostavljaju na talonu” i proturaketna obrana, i NATO divizije u Poljskoj i baltičkim zemljama, i ostale “neprijateljske” akcije usmjerene protiv Rusije.

        Prema ovom izvještaju, u Severodvinsku se radi na razvoju projekta broj 09853. Srž tog projekta i dalje je tajna. Međutim, sudeći po serijskom broju projekta, koji ide odmah iza broja projekata dvije nuklearne podmornice za posebne namjene (PLA SN) 09.851 “Khabarovsk” i 09852 “Belgorod”, možemo pretpostaviti da se radi na kreiranju slične nuklearne podmornice.

        “Belgorod” i “Khabarovsk” grade se u “Sevmašu” u uvjetima stroge tajnosti. Očekuje se da “Belgorod” bude porinut sljedeće godine, a “Khabarovsk” – 2018. godine.

        Na temelju prikupljenih informacija, možemo pretpostaviti da se u Rusiji radi o podmornici nove, pete generacije (ruske najnovije višenamjenske nuklearne podmornice tipa “Jasenje” i “Borej”, kao i njihovi američki pandani “Seawolf” i “Virginia” su podmornice četvrte generacije).

        “Belgorod” je istraživačka podmornica vrlo širokih funkcija. Ali, postoje osnove da se pretpostavi da će na njoj biti instalirano fundamentalno novo oružje. A zatim će se, najvjerojatnije, ono naći i na “Habarovsku”, i na novoj podmornici projekt 09.853 koja je tek “isplivala” u javnost.

        Ali, prije nego što budemo govorili o novom plovilu, vratimo se na senzaciju koja se desila prošlog studenog.

        Tada su, u vrijeme savjetovanja u Sočiju po pitanju razvoja “obrane”, koje je vodio predsjednik Vladimir Putin, dva federalna TV kanala, greškom prikazala slajd s naznakom “Strogo povjerljivo”.

        Slajd je sadržao koncept i rokove realizacije udarnog multifunkcionalnog sustava “Status-6″.”Snimljen” je i razvojni pogon – KB “Rubin” i namjena sustava.

        A ona je: “uništavanje značajnih objekata neprijateljskih gospodarstava u priobalnim regijama i nanošenje garantirano neprihvatljive štete na teritoriju neprijateljske države stvaranjem zone radioaktivne kontaminacije, koja će u danim zonama onemogućiti bilo kakve vojne, ekonomsko-gospodarske ili druge aktivnosti za dugo vremena”.

        Pri dešifriranju ovog dokumenta iz Ministarstva obrane, koji se pojavio na TV ekranima, utvrđeno je da će nosači novog oružja biti upravo podmornice “Belgorod” i “Khabarovsk”, unatoč činjenici da su one zasad dodijeljene Generalnoj direkciji za dubinska istraživanja (GUGI) Ministarstva obrane .

        GUGI nema nikakve veze sa strateškim naoružanjem, a ovdje se govori o superoružje.

        O tome da će u stvari obje perspektivne podmornice prijeći u sastav drugih struktura Ratne flote RF, svjedoči masa posrednih dokaza. Primjerice, na predstavljanju “Habarovska” nije prisustvovao niti jedan predstavnik GUGI.

        O tajnoj namjeni projekata 09.851 i 09.852 govorilo se još u ljeto 2015. godine, kada je zapovjednik Ratne flote RF na forumu “Armija-2015″ izjavio da se u Rusiji već grade podmornice pete generacije. Potraga za najpogodnijim za ovu ulogu dovela je do “Belgorod” i “Habarovska”. A slajd MO, “slučajno” objavljen na televizijskim ekranima, potvrdio je ove pretpostavke.

        Razumije se, nikakve slučajnosti i propusta nije bilo u ovom “curenju informacija”. Sve je osmišljeno i odrađeno “za javnost”. Prije svega, čini se, za onu u Washingtonu. Ovo je signal da Rusija stvara novu vrstu oružja odvraćanja, potpuno tajnog, čija je neutralizacija krajnje malo vjerojatna.

        Naravno, “vitezovi ogrtača i bodeža” u Langleyu u to vrijeme su već imali okvirnu predstavu o tome da Rusija aktivno razvija “nešto vrlo ozbiljno”. Međutim, smatrali su da je to reanimacija projekta torpeda T-15 koji bi trebao do obala SAD dostaviti 100-megatonske nuklearnu bojevu glavu.

        T-15 se počeo graditi u ranim 60-im godinama. Međutim, zbog nedostatka kompaktnog nuklearnog reaktora, koji bi omogućio kretanje nekoliko stotina kilometara, projekt je zatvoren.

        Elektromotori na baterije omogućuju dostavljanje 40-tonske grdosije dužine 24 metara, na najviše 30 kilometara udaljenosti. Samim tim, podmornica koja bi nosila takav torpedo morala bi ući u zonu masovne protivpodmornički obrane neprijatelja. Da, i aktiviranje 100-megatonske bombe na malom rastojanju od podmornice stvorilo bi ogroman problem.

        Nakon pola stoljeća problem kompaktnog nuklearnog reaktora za pogon ultradugog torpeda je riješen. Međutim, za to vrijeme značajan progres je napravljen ne samo u nuklearnoj energiji, već i u sustavima upravljanja, elektroničkim komponentama i materijalima, kao i u ostalim sastavnim elementima torpeda. Također: i u strategiji i taktici Ratne flote.

        Prema tome, “Status-6″ je potpuno novi razvoj, koji ima veze s T-15 samo po rekordnom dometu i snazi ​​eksplozivnog punjenja.

        Najznačajnija razlika u odnosu na nerealizirani projekt “car-torpeda” je to što to oružje nije torpedo, već podvodni robot, koji raspolaže kompjuterskom inteligencijom i sposobnošću da djeluje samostalno na udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara od nosača. To jest, od podmornice koja ga lansira.

        Odmah da se ogradimo: svi tehnički parametri, koje ćemo navesti, baziraju se, naravno, ne na super tajnim dokumentima KB “Rubin”. Oni su rezultat analiziranja slajda Ministarstva obrane, analize stručnjaka, kako iz zemlje tako i iz inozemstva, koji su uzimali u obzir tehničke i tehnološke mogućnosti ruske obrambene industrije. Kao i analiza javnih dokumenata i naloga za izgradnju podmornica, dubokovodnih aparata i njihovih sastavnih dijelova.

        Čak i nepotpuni podaci koji zaslužuju povjerenje daju impresivnu sliku o mogućnostima kojima raspolaže bespilotni podvodni aparat (NPA), poznat kao oceanski multifunkcionalni sustav “Status-6″.Prije svega, po snazi ​​nuklearne bojeve glave.

        Ovdje se pretpostavlja širok dijapazon – od 10 Mt do 100 Mt . Vrlo je jednostavno napuniti NPA promjera od 1,6 metara i dužine od 24 m eksplozivom. Međutim, sve se svodi na to da će bojeva glava imati kobaltni dio koji bi trebao dovesti do maksimalne radioaktivne kontaminacije ogromnih teritorija.

        Procjenjuje se da će pri brzini vjetra od 26 km / h dugotrajnom zagađenju biti podvrgnut pravokutni dio obale razmjera 1700 × 300 km . Samim tim, oružje za odvraćanje mora biti, blago rečeno, žestoko.

        Ono jamči njegovo korištenje, ako nešto slično “stigne” s druge strane. ”Status-6″ je u stanju uništiti baze američke Ratne mornarice. Ili udarne grupe avijacije Sjedinjenih Američkih Država.

        Tijekom ispitivanja “Raskrsnica” iz 1946. Godine, Ratna mornarica SAD je zbog podvodne eksplozije kapaciteta 23 kt radioaktivnom kontaminacijom izgubila potpuno novi nosač zrakoplova “Independence” porinut u vodu 1942. godine. Nakon četiri godine neuspješnih pokušaja dekontaminacije, on je potopljen.

        A bojeva glava “Status 6″ sadrži nekoliko puta veće radioaktivne komponente kobalta.

        U NPA ili podvodnom dronu kao izvor energije za vodene motore koristi se malogabaritni nuklearni reaktor sa tečnometalnim hlađenjem. Razvijajući njegove kapacitete do 8MVt omogućava se drone razviti maksimalnu brzinu od 100 km / h do 185 km / h . Pri čemu mu je domet, kao i kod interkontinentalnih balističkih raketa – do 10 tisuća km .

        Čini se da je fantastična podvodna brzina danas vrlo realna. Krajem 70-tih godina torpeda “Škval” dostizala su brzinu od 375 km / h . Istina, “Škval” ima mlazni motor.

        Reaktor s tečnometalnim hlađenjem ima dvije značajne prednosti u odnosu na tradicionalne vodopotisne aparate.

        Prvo, on stvara minimalnu buku pri visokom broju okretaja. Drugo, ima nisku jediničnu cijenu po kilovatu snage.

        Procjenjuje se da reaktor za “Status-6″ može koštati oko 12 milijuna dolara. U analizi izdržljivosti trupa “Statusa-6″, utvrđeno je da ima radnu dubinu od oko 1000 metara.

        Što se tiče sonarne vidljivosti drona za hidroakustične protivpodmornički sustave SAD SOSSUS , novi uređaj mnogo tiši od najtiše podmornice na svijetu “Varšavljanka”.

        Pretpostavlja se da pri krstarećoj brzini do 55 km / h “Status-6″ ne može biti otkriven na udaljenosti većoj od 2,3 km. U slučaju detekcije, pri maksimalnoj brzini, on lako može pobjeći bilo kojem neprijateljskom torpedu. Pri čemu će izbor brzinskog režima i manevriranja dron vršiti samostalno.

        Kvote neprijatelja za uništenje “Statusa” su minimalne.

        Najbrži torpedo SAD Mark 54 ima brzinu od 74 km / h . Osim toga, on nije u stanju zaroniti na dubinu od 1000 metara, na kojoj će se kretati “Status-6″. A dubinska eurotorpeda MU90 Hard Kill, ispaljena ka cilju, pri maksimalnoj brzini od 90 km / h imaju domet samo 10 km .

        Procjenjujući mogućnosti sustava “Status-6″, treba imati u vidu da to nije samo vrlo “mišićav” torpedo, već i robot, koji ima dobar “mozak”. Kao oružje odvraćanja, torpedo može doći do točke odredišta i zaleći na dno, čekajući signal da ponese bojevu glavu.

        Signal, naravno, može stići preko kanala dugih valova, s obzirom da dugi valovi prodiru kroz vodu. U ovom slučaju, imat ćemo oružje odvraćanja s apsolutnom garancijom djelovanja.

        Međutim, apsolutno je jasno da je “curenje informacija” u studenom prošle godine bilo strogo dozirano. Njegov opseg i sadržaj su imali za cilj da u Washingtonu shvati da se prema Rusiji treba odnositi s pozicije razuma, a ne sa pozicije emocija i ambicija.

        Raspon zadataka podvodnog robota može (i treba biti) malo širi. Među njima mogu biti, primjerice, obavještajne funkcije s povratkom drona na matičnu podmornicu pete generacije.

        Izvještaj KB “Rubin-Sever” je pokazao, da će nosači sustava “Status-6″ u doglednoj budućnosti biti ne dvije, već tri strateške podmornice pete generacije.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,