Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Uništeno najstarije kršćansko selo u Siriji: Ovo je mjesto gdje se govori Isusovim jezikom

Uništeno najstarije kršćansko selo u Siriji: Ovo je mjesto gdje se govori Isusovim jezikom

krscansko-selo-sirijaMještani najstarijeg kršćanskog sela u Siriji svjedoče o strašnim zločinima nad stanovništvom i kršćanskim kulturnim nasljeđem

Sirijska kršćanska zajednica, čiji korijeni sežu dvije tisuće godina u prošlost, jedna je od najstarijih na svijetu. U većini crkava liturgijski obred održava se na arapskom jeziku, a u jednom mjestu i na jeziku Isus Krista, odnosno na aramejskom. Gradić Malula savršeno predstavlja centar drevnog kršćanstva.

Kuće ravnih krovova, poredane na terasama ispod stijene, djeluju kao košnica. Aramejski se koristi u svakodnevnom govoru, a uči se i u školi. Prije rata pokrenut je i institut za proučavanje jezika.

U jednom dijelu grada žive katolici, u drugom pravoslavci, a muslimanski kvart niže je uz glavni put.

Prije islamističkih napada krajem 2013. godine, živjelo se bez problema. Četvrti rujna 2013. stanovnici Malule će pamtiti kao dan koji im je promijenio život. Bila je srijeda, normalan dan u malenom mjestu kojeg nije dotaka destrukcija građanskog rata.

Odjeknula je eksplozija i havarija je započela. Bombaš samoubojica raznio se kod gradskih vrata.

To je bio znak za napad. Militanti Al Nusra Fronte i takozvane Slobodne sirijske vojske zauzeli su hotel na litici koja se nadvija nad gradom, a ubrzo su se spustili i u sam grad. Svi kršćani koji se nisu htjeli preobratiti u islam su ubijeni.

Esktremisti su nastavili s rušenjem religijskih objekata i sa zauzimanjem grada, a vjerojatno su imali i pomagače iznutra.

U cijeloj Siriji uništeno je oko 300 crkava. Najpogođeniji je sjeverni dio gdje su od strane terorističkih skupina uništena 33 sela. Islamska država uništila ih je najviše. Naš problem nije drugačiji od problema ostalih Sirijaca, svi patimo od rata i od devastacije. Kao što odlaze ostali, tako odlaze i kršćani.

Prema tome jedino rješenje je zajedničko rješenje, a to je pobjeda nad terorizmom”, kaže patrijarh Melkitske grkokatoličke crkve Gregorije III Laham. Najteže je bilo kada su upali u samostan Svete Takle, čije su kapelice uništene do neprepoznatljivosti.

Sveta Takla zaštitnica je grada i mučenica iz prvog stoljeća. Prema predaji, pokopana je u stijenama u kojima su se skrivali prvi kršćani.

Pripadnici Al Nusra Fronte oteli su časne sestre kako bi ih kasnije razmijenili za zarobljene suborce. Na zidovima uništene kapelice još stoje potpisi militanata, urezani nožem u zid ili u oltar.

Cijeli kompleks je pust, a o njemu se brine tek jedan čovjek, Konstantin, koji trenutno stanje u gradu opisuje kao pozitivno zbog brojnih povratnika.

Malula je prije rata brojala 3.300 stanovnika. Nekoliko dana nakon dolaska militanata većina ih je izbjegla u Damask ili dalje u Ameriku i Europu. Ostalo ih je tek pedesetak.

“Ne pravimo razlike između kršćana i muslimana. Za vrijeme bivšeg predsjednika Hafeza al Asada i u vrijeme trenutnog, Bashara al Assada, mi kršćani živimo u miru i sigurnosti. Do početka ovog rata nitko nam nije htio nauditi.”

Stotine tisuća kršćana su raseljene zbog borbi. Spaljene crkve, uništena sela, prisile na preobraćenje uzrokovale su čvršću vezanost uz režim koji je sekularan i jamči sigurnost u tom smislu.

Postoji strah da će, u slučaju svrgavanja predsjednika Bashara al Assada, kršćani postati žrtve sektaškog nasilja, kao što je to bio slučaj poslije američke intervencije u Iraku 2003. godine.
 
(newsweek.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,