Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Uni┼íteno najstarije kr┼í─çansko selo u Siriji: Ovo je mjesto gdje se govori Isusovim jezikom

Uništeno najstarije kršćansko selo u Siriji: Ovo je mjesto gdje se govori Isusovim jezikom

krscansko-selo-sirijaMje┼ítani najstarijeg kr┼í─çanskog sela u Siriji svjedo─Źe o stra┼ínim zlo─Źinima nad stanovni┼ítvom i kr┼í─çanskim kulturnim naslje─Ĺem

Sirijska kr┼í─çanska zajednica, ─Źiji korijeni se┼żu dvije tisu─çe godina u pro┼ílost, jedna je od najstarijih na svijetu. U ve─çini crkava liturgijski obred odr┼żava se na arapskom jeziku, a u jednom mjestu i na jeziku Isus Krista, odnosno na aramejskom. Gradi─ç Malula savr┼íeno predstavlja centar drevnog kr┼í─çanstva.

Ku─çe ravnih krovova, poredane na terasama ispod stijene, djeluju kao ko┼ínica. Aramejski se koristi u svakodnevnom govoru, a u─Źi se i u ┼íkoli. Prije rata pokrenut je i institut za prou─Źavanje jezika.

U jednom dijelu grada ┼żive katolici, u drugom pravoslavci, a muslimanski kvart ni┼że je uz glavni put.

Prije islamisti─Źkih napada krajem 2013. godine, ┼żivjelo se bez problema. ─îetvrti rujna 2013. stanovnici Malule ─çe pamtiti kao dan koji im je promijenio ┼żivot. Bila je srijeda, normalan dan u malenom mjestu kojeg nije dotaka destrukcija gra─Ĺanskog rata.

Odjeknula je eksplozija i havarija je zapo─Źela. Bomba┼í samoubojica raznio se kod gradskih vrata.

To je bio znak za napad. Militanti Al Nusra Fronte i takozvane Slobodne sirijske vojske zauzeli su hotel na litici koja se nadvija nad gradom, a ubrzo su se spustili i u sam grad. Svi kršćani koji se nisu htjeli preobratiti u islam su ubijeni.

Esktremisti su nastavili s ru┼íenjem religijskih objekata i sa zauzimanjem grada, a vjerojatno su imali i pomaga─Źe iznutra.

U cijeloj Siriji uni┼íteno je oko 300 crkava. Najpogo─Ĺeniji je sjeverni dio gdje su od strane teroristi─Źkih skupina uni┼ítena 33 sela. Islamska dr┼żava uni┼ítila ih je najvi┼íe. Na┼í problem nije druga─Źiji od problema ostalih Sirijaca, svi patimo od rata i od devastacije. Kao ┼íto odlaze ostali, tako odlaze i kr┼í─çani.


Prema tome jedino rje┼íenje je zajedni─Źko rje┼íenje, a to je pobjeda nad terorizmom”, ka┼że patrijarh Melkitske grkokatoli─Źke crkve Gregorije III Laham. Najte┼że je bilo kada su upali u samostan Svete Takle, ─Źije su kapelice uni┼ítene do neprepoznatljivosti.

Sveta Takla za┼ítitnica je grada i mu─Źenica iz prvog stolje─ça. Prema predaji, pokopana je u stijenama u kojima su se skrivali prvi kr┼í─çani.

Pripadnici Al Nusra Fronte oteli su ─Źasne sestre kako bi ih kasnije razmijenili za zarobljene suborce. Na zidovima uni┼ítene kapelice jo┼í stoje potpisi militanata, urezani no┼żem u zid ili u oltar.

Cijeli kompleks je pust, a o njemu se brine tek jedan ─Źovjek, Konstantin, koji trenutno stanje u gradu opisuje kao pozitivno zbog brojnih povratnika.

Malula je prije rata brojala 3.300 stanovnika. Nekoliko dana nakon dolaska militanata ve─çina ih je izbjegla u Damask ili dalje u Ameriku i Europu. Ostalo ih je tek pedesetak.

“Ne pravimo razlike izme─Ĺu kr┼í─çana i muslimana. Za vrijeme biv┼íeg predsjednika Hafeza al Asada i u vrijeme trenutnog, Bashara al Assada, mi kr┼í─çani ┼żivimo u miru i sigurnosti. Do po─Źetka ovog rata nitko nam nije htio nauditi.”

Stotine tisu─ça kr┼í─çana su raseljene zbog borbi. Spaljene crkve, uni┼ítena sela, prisile na preobra─çenje uzrokovale su ─Źvr┼í─çu vezanost uz re┼żim koji je sekularan i jam─Źi sigurnost u tom smislu.

Postoji strah da ─çe, u slu─Źaju svrgavanja predsjednika Bashara al Assada, kr┼í─çani postati ┼żrtve sekta┼íkog nasilja, kao ┼íto je to bio slu─Źaj poslije ameri─Źke intervencije u Iraku 2003. godine.
 
(newsweek.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,