Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Znanstvenici zapanjeni u svezi Globalnog zatopljenja, led na Arktiku dokazuje da su u krivu

Znanstvenici zapanjeni u svezi Globalnog zatopljenja, led na Arktiku dokazuje da su u krivu

led-arktikSkupina zagovornika globalnog zatopljenja su ostali zapanjeni tijekom ekspedicije na Sjeverni pol, kad je njihov brod ostao blokiran od daljnjeg putovanja ledenim prostranstvom

Organizacija “Polar Ocean Challenge” je imala cilj da dokaže da je globalno zatopljenje “realno” provodeći putovanje tijekom dva mjeseca iz Bristola u Aljasci, u Norvešku, a potom u Rusiju kroz prolaz “Sjeveroistok”, natrag na Aljasku kroz prolaz “Sjeverozapad” na Grenlandu, a zatim se napokon vratiti kući u Bristol.

Njihov je cilj bio, kako je navedeno na njihovoj web stranici, biti u stanju pokazati “da se površina arktičkog leda povlači sada u ljetnim mjesecima i da je more koje je bilo zaleđeno je sada slobodno za plovidbu u tim prolazima”.

No postoji jedan mali problem od kojeg im se trenutno štuca: oni su trenutno zaglibili u Murmansku u Rusiji, jer previše leda blokira prolaz Sjeveroistok za koji je tim rekao da ne postoji u ljetnim mjesecima, u skladu sa stvarnom klimatskom znanosti.

Stvarna Klimatska Znanost također pruža grafički prikaz trenutne temperature na Arktiku – bez obzira na uzbunu tvrdnjama da je Arktik topliji nego ikad – zapravo je ispod normale.

Tim “Polar Ocean Challengea” nije prva ekspedicija globalnog zagrijavanja koja je suočena sa ljetnim ledenim nevoljama. U 2013., antarktički istraživački brod pod nazivom “Akademik Shokalskiy” ostao je zarobljen u ledu, problem je bio tako velik da su oni zapravo morali spasiti 52 člana posade.

U 2015. kanadski ledolomac, CCGS Amundsen, bio je prisiljen preusmjeriti i pomoći brojnim opskrbnim brodovima koji su ostali zarobljeni ledom.

Ledeni blokada se dogodila nešto više od mjesec dana nakon što Oxfordski klimatski znanstvenik, Peter Wadhams, rekao da će Arktik biti “potpuno bez leda” u rujnu ove godine. Iako očito nije rujan ipak, on je referirao činjenicu da će biti vrlo malo leda ovog ljeta.

“Čak i ako se led u potpunosti ne nestane, vrlo je vjerojatno da će to biti rekordno nizak godine”, rekao je Wadhams The Independent u lipnju.

Wahdams kaže kako očekuje da će biti manje od milijun četvornih kilometara od kraja ljeta, ali trenutni iznos površine arktičkog leda je 10,6 milijuna četvornih kilometara, prema podacima iz Nacionalnog informatičkog centra za led i snijeg (NSIDC).

NSIDC predviđa stopu gubitka leda za lipanj, na samo oko 60.000 četvornih kilometara dnevno. Ako se taj broj održi, trajati će oko 160 dana da se Arktik otopi do predviđenih milijun četvornih kilometara leda.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , ,