Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SUMRAK SPORTA: SVI ruski atleti─Źari izba─Źeni s Olimpijskih igara – ‘Upravo ste sahranili atletiku’

SUMRAK SPORTA: SVI ruski atleti─Źari izba─Źeni s Olimpijskih igara – ‘Upravo ste sahranili atletiku’

putin-rukaSud za sportsku arbitra┼żu (CAS) sa sjedi┼ítem u Lausannei odbio je ┼żalbu Ruskog olimpijskog odbora i 68 ruskih atleti─Źara te potvrdio zabranu nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, koju im je izrekla Me─Ĺunarodna atletska federacija (IAAF) zbog sustavnog dopingiranja

Isinbajeva: Sahranili ste atletiku

Suci su saslu┼íali argumente obje strane i presudili da je suspenzija koju je izrekao IAAF ─Źvrsto utemeljena na ─Źinjenicama.

Jelena Isinbajeva, slavna ruska atleti─Źarka i dvostruka olimpijska pobjednica, ovu odluku je nazvala katastrofalnom te poru─Źila CAS-u da je sahranio atletiku.

Bez svih ruskih sportaša u Riju?

Ovakav rasplet ovog slu─Źaja mogao bi dovesti do zabrane nastupa svim ruskim sporta┼íima u Rio de Janeiru koju bi mogao izre─çi Me─Ĺunarodni olimpijski odbor (MOO).

Naime, nakon ┼íto je u istrazi nezavisnog istra┼żnog povjerenstva predvo─Ĺenog kanadskim profesorom prava Richardom McLarenom nepobitno dokazano da su ruske dr┼żavne institucije sudjelovale u manipuliranju uzorcima ruskih sporta┼íica i sporta┼ía na Zimskim olimpijskim igrama u So─Źiju i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, ─Źime je prikriveno kori┼ítenje nedopu┼ítenih stimulativnih sredstava, Me─Ĺunarodni olimpijski odbor donio je odluku o suspenziji pojedinih ruskih sportskih du┼żnosnika te najavio mogu─çu sankciju izbacivanja svih ruskih sporta┼ía s Olimpijskih igara u Brazilu.

MOO je najavio da ─çe prije dono┼íenja ove odluke pri─Źekati rasplet slu─Źaja ruskih atleti─Źara na Sudu za sportsku arbitra┼żu. Kako je CAS podr┼żao izre─Źenu zabranu nastupa, lako je mogu─çe da ─çe Igre u Rio de Janeiru pro─çi bez sudjelovanja ruskih sporta┼ía.

To se posljednji put dogodilo 1984. godine, kad je najve─çi dio zemalja Var┼íavskog pakta predvo─Ĺenih SSSR-om bojkotirao nastup na Igrama u Los Angelesu.
 


 

(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,