Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NEMA VIŠE POVRATKA: Amerika živi crne dane – ubojstva, poniženja i bijes

NEMA VIŠE POVRATKA: Amerika živi crne dane – ubojstva, poniženja i bijes

crnac-policijaIzgleda da su mnogi počeli shvaćati da izbor pripadnika crne rase na mjesto šefa države sam po sebi nije bio dovoljan kako bi se riješio vrlo ozbiljan problem rasnog i policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama

Policija u američkom gradu St. Louisu priopćila je u nedjelju navečer da je jedan policajac, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, iz vatrenog oružja ubio čovjeka – navodno Afroamerikanca – koji mu je pokušao ući u kuću.

Njih dvojica su se prethodno navodno posvađali na društvenoj mreži Facebook zbog aktivnosti pokreta “Životi crnaca su važni” – Black Lives Matter, koji organizira prosvjede protiv svih učestalijeg policijskog nasilja nad pripadnicima crne rase diljem Sjedinjenih Država.

Ti prosvjedi se se posljednjih dana šire kao požar – tijekom vikenda je u nekoliko američkih gradova diljem uhićeno više od dvije stotine.

Kamenje, boce, šipke …

Podsjetimo, okupljanja su isprva započela kada je policija prošlog tjedna, u Minnesoti i Louisian, u odvojenim incidentima ubila dva nenaoružana crna muškarca. Potom je u Teksasu jedan bivši pripadnik vojske, Afroamerikanac, u znak odmazde, iz snajpera ubio petoricu bijelih policajaca.

Najviše ljudi okupilo se na demonstracijama u New Yorku, Atlanti, Los Angelesu i San Franciscu, a prosvjed je organiziran i ispred Bijele kuće. Većina skupova bila je mirna, ali su u St. Paulu, u saveznoj državi Minnesoti, izbili ozbiljni neredi, tijekom kojih su uhićene 102 osobe. Prosvjednici su blokirali autoput i napadali policajce kamenjem, bocama, pirotehničkim sredstvima, molotovljevim koktelima i metalnim šipkama.

Nereda je bilo i u Louisiani – neki dijelovi te savezne države su, navode mediji, izgledali kao ratna zona. U Baton Rougeu je uhićeno oko 100 ljudi.

Izgraditi povjerenje u lokalnim zajednicama

Predsjednik Barack Obama pozvao je policiju da pokaže više poštovanja i razumijevanja za one koje bi trebao štititi. U govoru je naveo i neugodne statističke podatke koji jasno oslikavaju odnos policije prema Afroamerikancima, i napomenuo da veći dio crnog stanovništva Amerike smatra da je policija prema njima previše brutalna i netolerantna.

“Volio bih da svaka strana sasluša onu drugu”, rekao je američi predsjednik i pozvao da se zakon “provodi uravnoteženo”, a na policiju je apelirao da ima obzira prema frustracijama Afroamerikanaca i pokušati izgraditi povjerenje s građanima u lokalnim zajednicama.

Nema više “guranja pod tepih”

Bijes američkih građana ovih dana najviše se trude da kanališu i usmjere ka pozitivnoj akciji pripadnici pokreta “Životi crnaca su važni”, koji obuhvaća veći broj aktivističkih organizacija. Jedna od vođa pokreta “Majke protiv nasilja”, Sara Mokurija, za Sputnjik kaže da su mnogi požurili da baš njih optuže za raspirivanje nereda.

“Mi smo pokret koji se bavi poviješću policijskog nasilja i strukturalnim pitanjima, kao što su institucije koje manje cijene građane čija koža nije bijela. Ali kada dođe do incidenata, svi odmah promjene fokus, zaborave čime se mi bavimo, i pokušavaju nas predstaviti kao podstrekače “, kaže Mokurija.

Kongresmenka afroameričkog podrijetla Edi Johnson smatra da su najnovija ubojstva i burna reakcija javnosti pokazali, između ostalog, da je došlo vrijeme u kojem se rasno pitanje u Americi više ne može “gurati pod tepih”.

“Probleme koji postoje sada svi mogu vidjeti, zahvaljjujući tehnologiji koja je neumoljiva i koja jasno pokazuje što se događa na našim ulicama. Guverner Minnesote je nakon ubojstva ova dva čovjeka otvoreno rekao – da su u pitanju bili bijelci, ovo se nikada ne bi dogodilo.

To je jedna vrlo snažna poruka, koju svaki Afroamerikanac u ovoj zemlji dobro razumije. Ona donekle prebacuje odgovornost na naše vođe, na policiju i na državne institucije, ali i mi, građani ove zemlje kojima je stalo do raznolikosti u društvu, moramo više poraditi na toleranciji i iskorjenjivanju nejednakosti”, navodi Johnsonova.

U crno obojeno

Analitičari napominju da ih veoma zabrinjava i to u kojoj mjeri se Amerika, tijekom dva mandata prvog crnog predsjednika u svojoj povijesti, promijenila – na gore.

Naime, danas gotovo trećina Amerikanaca smatra da su za osam godina Obamine vladavine međurasni odnosi u zemlji znatno pogoršani, dok čak četvrtina tvrdi da živi lošije nego prije, a da je siromaštvo naročito izraženo među Afroamerikancima.

Izgleda da su mnogi počeli shvaćati da izbor pripadnika crne rase na mjesto šefa države sam po sebi nije bio dovoljan kako bi se riješio vrlo ozbiljan problem rasnog i policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,