Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR ŽELI ZARATITI SA CIJELIM SVIJETOM: Obama kao glavne izazove za Zapad označio – Islamsku državu, Rusiju i Brexit

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR ŽELI ZARATITI SA CIJELIM SVIJETOM: Obama kao glavne izazove za Zapad označio – Islamsku državu, Rusiju i Brexit

obama-nuklearni-ratPOČETKU NATO-SUMMITA PRETHODILO ZASEDANJE EKSPERTNOG FORUMA

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama ocijenio je danas u Varšavi nakon razgovora s najvišim dužnosnicima Europske unije da nisu na mjestu bojazni i neizvjesnosti zbog Brexita jer je uvjeren da će Velika Britanija i EU pregovarati i surađivati ​​pragmatično.

“Nakon razgovora s britanskim premijerom Cameronom i njemačkom kancelarkom Merkel uvjeren sam da će EU i Velika Britanija surađivati ​​konstruktivno. Nitko nema interesa odugovlačiti pregovore ili da ih vodi agresivno. To su trenutne teškoće, ali ne možemo zaboraviti da eurointegracija ima sjajna postignuća”, kazao je Barack Obama na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i šefom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

Američki predsjednik podsjetio je da u Europi s toliko raznih nacija i jezika s toliko različitih valuta ujedinjenih u jednu, euro, nitko ne diže ruku na susjeda.

“Takva postignuća moraju ostati očuvana”, kazao je Barack Obama i upozorio da SAD i EU spajaju zajedničke temeljne vrijednosti, gospodarstva povezanim, sigurnost nedjeljiva, te EU ostaje i dalje najbliži saveznik SAD i prijatelj s kojim surađuju u cijelom svijetu.

Obama je potvrdio da će SAD nastaviti pomagati i dalje Ukrajini posebno u trenutku kada ta zemlja provodi važne gospodarske i društvene reforme.

“Želimo nastaviti naše sankcije protiv Rusije sve dok u potpunosti ne realizira sve obveze koje joj slijede iz Sporazuma iz Minska”, rekao je Obama.

Predsjednik SAD istaknuo je da njegova zemlja zajedno s EU odgovara na globalne izazove, a da zajedno mogu učiniti više za sigurnost, razmjenjivati bolje informacije oko terorističkih prijetnji, zajedno u nastavku borbe protiv Islamske države, a SAD će pomagati financijski društva koja su se Islamske države oslobodila.

Tusk: Tko god se okreće protiv Amerike – nanosi štetu Europi

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je Brexit samo incident a ne početak procesa.

“Sve češće čujemo nedemokratske parole, sve je više euroskeptičnih. Ali, tko god se okreće protiv Amerike – nanosi štetu Europi. Tko god se obraća protiv Europe šteti Americi. Tko god osporava temelje liberalne demokracije nanosi štetu i jednoj i drugoj “, kazao je Tusk.

Juncker: Sa Britanijom ćemo ostati vezani mnoštvom interesa

Šef Europske komisije Juncker istaknuo je da su EU i Velika Britanija i nakon referenduma i eventualnog izlaska i dalje vezane mnoštvom zajedničkih interesa, ne samo kada je u pitanju sigurnosti već i gospodarstvo.

“Pregovore ćemo voditi prijateljski i rezultat će biti partnerski odnosi i to da će Velika Britanija ostati naš moćni saveznik u NATO”, kazao je Juncker.

Šef Europske komisije ponovio je, međutim, da EU nema namjeru popustiti i u pregovorima o pristupu na jedinstveno tržište inzistitrati će na sve četiri temeljne slobode, znači i na slobodnom kretanju ljudi, što su zagovornici Brexita kao jednu od glavnih stvari obećali zaustaviti.

Stoltenberg: NATO ne traži sukobe, hladni rat treba ostati u povijesti


Generalni tajnik NATO Jens Stoltenberg poručio je danas u Varšavi, na Ekspertskom forumu uz summit NATO, da zapadni vojni savez ne traži sukobe, ne želi novi hladni rat jer on treba ostati povijest, a odgovore na sve izazove, među njima i jačanje istočnog krila prema Rusiji sa četiri bataljona, provodi transparentno i primjereno.

“Sve što radimo je defanzivno, transparentno, proporcionalno i primjereno prijetnji. NATO ne traži konfrontacije. Ne želimo novi hladni rat, hladni rat je povijest i treba ostati povijest. Nastavit ćemo težiti  konstruktivnom dijalogu sa Rusijom. Želimo razjasniti sve nesporazume i smanjiti rizike vojnih incidenata koji bi se mogli otrgnuti kontroli”, kazao je Stoltenberg sudionicima Ekspertskog foruma.

Glavni tajnik NATO naglasio je da je Rusija najveći susjed NATO i integralni dio europske sigurnosti.

“Dijalog s njom je suštinski. Zato smo stvorili Savjet Rusija-NATO i danas je posebno važno da ga koristimo”, kazao je Stoltenberg.

Summit NATO danas i u subotu u Varšavi odlučit prema riječima Stoltenberga o najvećem jačanju kapaciteta za obranu od kraja hladnog rata.

“NATO snage za intervencije su trostruko veće. Razmjestili smo komande kod naših istočnih saveznika. Pojačali smo protuzračnu obranu Turske, broj vojnih vježbi. Ubrzali smo odlučivanje. Danas ćemo se složiti da pojačamo prisutnost na istoku NATO – u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj. Multinacionalna bojna biće u svakoj od zemalja biti jasno da će bilo kakav napad dočekati snage iz zemalja diljem NATO . Zahvaljujem Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji i Njemačkoj što će zapovijedati tim bojnama “, rekao je Stoltenberg.

Prvi čovjek NATO dodao je da će među odlukama summita biti i odlučnost da se širi stabilnost i izvan teritorija Saveza preko jačanja partnera i saveznika, kako Gruzije, Ukrajine i Moldavije, tako i na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku.

“Obuka lokalnih snaga često je najbolji način borbe protiv terorista”, kazao je Stoltenberg i naveo konkretne korake potpore Afganistanu, Iraku, Jordanu, Tunisu i Libiji.

Duda: Nezadovoljstvo Škotlanđana i Iraca je dokaz koliko je Brexit opasan po Britaniju

NATO ne očekuje da će eventualni Brexit promijeniti bilo što u ulozi Velike Britanije kao vodećeg i vojno ključnog saveznika, premda je poljski predsjednik Andrzej Duda na Ekspertskom forumu NATO upozorio da izvjesnu opasnost, prije svega po samu Veliku Britaniju ali posredno i po NATO, mogu donesti probleme sa Škotskom i Sjevernom Irskom.

“Ako pogledamo nezadovoljstvo Škotlanđana i Iraca trebamo se zapitati koliko je Brexit opasan po samu Veliku Britaniju”, kazao je Duda.

Summit NATO počinje danas popodne na Narodnom stadionu u Varšavi a sudjeluje u njemu 65 delegacija iz 54 zemlje članice i partnerskih zemalja, EU, ​​UN i Svjetske banke.

Obama u Financial Times: Tri su izazova – Islamska država, Rusija i Bregzit

U autorskom tekstu napisanom za Financial Times, Barack Obama je ocijenio da su po SAD i NATO glavne prijetnje Islamska država, Rusija i Brexit.

Pritom je upozorio: “Moramo mobilizirati svoju političku volju i poduzeti konkretne i hitne mjere za pariranje tim izazovima … Ruska agresija protiv Ukrajine prijetnja je našem viđenju Europe kao jedinstvene, slobodne i mirne. Glasovanje Britanije za izlazak iz EU pokrenulo je važna pitanja budućnosti europske integracije”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,