Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Otkriven ruski plan za vo─Ĺenje rata protiv NATO, poznat pod nazivom ‘Sedam dana do Rajne’

Otkriven ruski plan za vo─Ĺenje rata protiv NATO, poznat pod nazivom ‘Sedam dana do Rajne’

tenk-rajnaPo─Źetkom ’80-ih godina 20. stolje─ça bilo se pre┼ílo na nuklearnu doktrinu “gipke obrane”, prema kojoj je NATO bio spreman upotrijebiti nuklearno oru┼żje, ali je pobjedu morao tra┼żiti konvencionalnim oru┼żjem

Kada se zavr┼íio Hladni rat, Vlada Poljske je otkrila tajna sovjetska dokumenta u kojima se izla┼że mogu─çi plan vo─Ĺenja rata izme─Ĺu NATO-a i Var┼íavskog pakta. Kako pi┼íe “National interest”, taj plan, poznat kao “Sedam dana do Rajne”, na┼íao su u osnovi vojnih vje┼żbi 1979. godine na kojima je simulirano nano┼íenje udara na 25 ciljeva na poljskom teritoriju.

Prema mi┼íljenju ameri─Źkog lista, legenda o ofanzivi je bila jednostavno “smokvin list” koji je trebao sakriti pravu prirodu vjerojatnog konflikta – iznenadnog i munjevitog udara SSSR-a na NATO .

Kako prenosi list, ’80-ih godina 20. stolje─ça NATO je pre┼íao na nuklearnu doktrinu “gipke obrane”. Savez je tada bila spreman upotrijebiti nuklearno oru┼żje, ali je za pobjedu morao koristiti konvencionalno naoru┼żanje. U tome je i bila glavna razlika u odnosu na Var┼íavski pakt koji je, prema otkrivenim informacijama, smatrao da je upotreba nuklearnog oru┼żja neizbje┼żna i koji je planirao ga iskoristi od samog po─Źetka.

Prema mi┼íljenju autora ─Źlanka, takva koncepcija je davala Var┼íavskom paktu kolosalne strate┼íke prednosti nad NATO-om.

Prema planu “Sedam dana do Rajne” sovjetske nuklearne sile bi uni┼ítile Hamburg, D├╝sseldorf, K├Âln, Frankfurt, Stuttgart, M├╝nchen, Bonn. Bilo je planirano uni┼ítenje sjedi┼íta NATO-a u Bruxellesu, kao i belgijske luke Antwerpena. Nizozemsku prijestolnicu i lu─Źki grad Amsterdam o─Źekivala je ista sudbina. Na Dansku je prema planu trebali biti izvedena dva nuklearna napada.


Na kraju bi NATO bio obezglavljen, a civilne vlasti u Zapadnoj Njema─Źkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj bi bile uni┼ítene i demoralisane. Te zemlje je nakon toga trebalo okupirati za sedam dana . Uni┼ítenjem luka u Hamburgu, Antwerpenu i Amsterdamu bi se ozbiljno ograni─Źile mogu─çnosti NATO-a za slanjem pomo─çi iz Velike Britanije i Sjeverne Amerike.

Nakon izvo─Ĺenja nuklearnih udara u ofenzivu je trebalo prije─çi i regularna vojska. U planu “Sedam dana do Rajne” bilo je predvi─Ĺeno da Poljska postane radioaktivna zona koja bi izolirala Sovjetski Savez od njegovih snaga u Isto─Źnoj Njema─Źkoj i Ma─Ĺarskoj.

Ta vojska, zajedno s vojskama Isto─Źne Njema─Źke, ─îehoslova─Źke i Ma─Ĺarske, trebala je biti dovoljna za izvo─Ĺenje operacije. Kako navodi “National interest”, teoretski poljske snage su mogle biti iskori┼ítene, ali se 1979. godine u SSSR-u pojavila sumnja u njihovu politi─Źku pouzdanost.

Kako zaklju─Źuje autor ─Źlanka, taj plan prili─Źno jasno ukazuje na dvije situacije. Kao prvo, u slu─Źaju iznenadnog napada kopnena vojska postaje najva┼żnija snaga, jer ┼íto se ona br┼że kre─çe, br┼że ─çe biti uni┼íten NATO, uklju─Źuju─çi njegove avijacijske i pomorske objekte.

Kao drugo, NATO bi vjerojatno izgubio taj rat , jer pretpostavke Saveza da bi rat postupno pre┼íao u nuklearni bile bi fatalne jer je protivnik namjeravao iskoristiti nuklearno oru┼żje ve─ç prvog dana.

Scenarij tre─çeg svjetskog rata u Europi je uvijek bio malo vjerojatan, ali istovremeno je bio posebno opasan. Znamo da bi eskalacija i prelazak na nuklearni rat bio ne samo vjerojatan, ve─ç zagarantiran.

Jedino pitanje je koji opseg bi dobio takav nuklearni rat i da li bi u njemu ljudska civilizacija pre┼żivjela”, zaklju─Źuje ameri─Źki list.
 
(vestinet.rs,sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,