Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ONI ŽELE NOVU BALKANSKU DRŽAVU: U Parizu započeo još jedan veliki summit za stvaranje nove Jugoslavije

ONI ŽELE NOVU BALKANSKU DRŽAVU: U Parizu započeo još jedan veliki summit za stvaranje nove Jugoslavije

balkan-summitImali su 1950-tih godina plan za EU, a danas možda imaju plan za novu Jugoslaviju. Za sve oni imaju plan, i ništa se ne dešava slučajno

Čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana okupili su se u ponedjeljak u Parizu na 3. summitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile Europskoj uniji.

Summit u Parizu nastavak je procesa koji je počeo sastankom 28. kolovoza 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. kolovoza 2015. summit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih summita do 2018. godine.

Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Na summitu su nazočna izaslanstva 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a: Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije i šest iz zemalja zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi premijer tehničke vlade Tihomir Orešković, a u njemu su još ministar vanjskih poslova Miro Kovač i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Tijekom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisat će Ugovor o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO).

Taj Ured imat će sjedište u Tirani, polovicu njegova proračuna financirat će šest zemalja potpisnica, a drugu polovicu međunarodne financijske institucije te Europska komisija.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,