Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » BREXIT JE POSLJEDNJI ─îAVAO U LIJESU TTIP-a! Francuski premijer ne ┼żeli ameri─Źku GMO hranu i zatrovano meso

BREXIT JE POSLJEDNJI ─îAVAO U LIJESU TTIP-a! Francuski premijer ne ┼żeli ameri─Źku GMO hranu i zatrovano meso

ttip-brexitPremijer Francuske Manuel Valls izjavio je da nije mogu─çe zaklju─Źiti sporazum o transatlantskom trgovinsko-investicijskom partnerstvu izme─Ĺu Europe i SAD, zanemariv┼íi interesa Unije

“Ne treba zaklju─Źivati ÔÇőÔÇőnikakav sporazum o slobodnoj trgovini, ako on ne bude u skladu s interesima EU. Europa treba biti ─Źvrsta. Francuska ─çe to pratiti. Otvoreno vam govorim da ne mo┼że biti TTIP sporazuma o transatlantskoj trgovini. Taj sporazum se kre─çe u pogre┼ínom pravcu”, rekao je Manuel Valls.

Sada┼ínja administracija ameri─Źkog predsjednika ranije je dala na znanje da ─çe poduzeti sve napore za zavr┼íetak pregovora o TTIP-u do kraja svog mandata u studenom.

Niz promatra─Źa smatra da je upravo strah, vezan za TTIP, postao jedan od razloga za referendum o izlasku Velike Britanije iz EU.

Protivnici sporazuma smatraju da je on u interesu isklju─Źivo transnacionalnih kompanija koje se bore za smanjenje kontrole i slabljenje regulatornih mjera u Europi. Tijekom pripreme sporazuma u dr┼żavama-─Źlanicama EU je bilo odr┼żano stotine prosvjeda.

Brexit je posljednji ─Źavao u lijesu TTIP-a?

Ni trgovinsko predstavni┼ítvo SAD-a, ni uprava za trgovinu Europske komisije nisu ┼żeljeli komentirati posljedice glasovanja o britanskom izlasku iz EU-a.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije još je jedan golemi korak natrag za veliki sporazum SAD-a i EU-a o slobodnoj trgovini koji je već bio zapeo zbog dubokih razlika i sve većeg protivljenja trgovinskim sporazumima na oba kontinenta.

Povijesni razvod pokrenut glasovanjrm u ─Źetvrtak gotovo ─çe sigurno dodatno odgoditi bitniji napredak u razgovorima o Transatlantskom trgova─Źkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) dok preostalih 27 ─Źlanica ne rije┼íe njihov novi odnos s Britanijom, ocijenili su danas stru─Źnjaci za trgovinu.

Uz francuske i njema─Źke du┼żnosnike koji sve vi┼íe izra┼żavaju skepsu spram izgleda TTIP-a na uspjeh, izlazak Velike Britanije iz sporazuma mogao bi pokopati nade u postizanje dogovora prije no ┼íto u sije─Źnju predsjednik SAD-a Barack Obama napusti polo┼żaj.

“To je jo┼í jedan razlog za┼íto ─çe TTIP vjerojatno biti odgo─Ĺen”, rekla je Heather Conley, direktorice Europskog programa washingtonskog Centra za strate┼íke i me─Ĺunarodne studije.

“No, budimo iskreni, vjerujem da TTIP do najranije 2018. ne ide dalje”, rekla je.

Ni trgovinsko predstavni┼ítvo SAD-a, ni uprava za trgovinu Europske komisije nisu ┼żeljeli komentirati posljedice glasovanja o britanskom izlasku iz EU-a.

O─Źekuje se da ─çe se pregovara─Źi o TTIP-u ipak sastati u Bruxellesu sredinom srpnja kako je planirano, no ti razgovori ─çe biti usredoto─Źeni na manje proturje─Źna pitanja dok ─çe se rje┼íavanje osjetljivijih razlika prepustiti politi─Źkim ─Źelnicima SAD-a i EU-a. Nejasno je i kada ─çe Britanija formalno pokrenuti postupak razdvajanja koji ─çe trajati najmanje dvije godine.


Analiti─Źari su, me─Ĺutim, rekli da su obje strane izbjegavale na stol staviti svoje najbolje ponude jer novi predsjednik SAD-a du┼żnost preuzima u sije─Źnju, a bli┼że se i izbori u Francuskoj i Njema─Źkoj 2017. godine.

Brexit ─çe idu─çih mjeseci zaokupiti EU du┼żnosnike jer moraju i pokrenuti pregovore s Londonom oko budu─çih uvjeta trgovine izme─Ĺu EU-a i Velike Britanije te odrediti svoje prioritete nakon Brexita, rekao je Hosuk Lee-Makiyama, direktor bruxelleskog Europskog centra za me─Ĺunarodnu gospodarsku politiku.

Odlazak Britanije mogao bi su─Źeliti pregovara─Źe iz SAD-a s europskom stranom koja ─çe biti nepopustljivija u nekim pitanjima, rekao je Chad Bown iz washingtonskog Peterson instituta za me─Ĺunarodnu ekonomiju.

“Kako je Ujedinjeno Kraljevstvo dio koalicije trgovinski liberalnih gospodarstava u EU-u, SAD za drugom stranom stola u Bruxellesu gubi jednu od zemalja koja sli─Źno razmi┼ílja”, rekao je Bown, biv┼íi ekonomist Svjetske banke.

Lee-Makiyama, koji tako─Ĺer ne vidi velike izglede za postizanje sporazuma prije 2018., primje─çuje, me─Ĺutim, da bi britanski izlazak mogao eliminirati jedan izvor neslaganja jer je Ujedinjeno Kraljevstvo ustrajavalo na poglavlju o financijskim uslgama u sporazumu.

“Jedini stvarni predlaga─Ź regulacije bankarskog poslovanja u TTIP-u je Ujedinjeno Kraljevstvo. Njema─Źka i Francuska su vjerojatno spremne to pustiti”, rekao je. “Jo┼í uvijek ostaje oko 20 nerije┼íenih pitanja gotovo iste slo┼żenosti”.

Pregovori o TTIP-u, koji su po─Źeli prije tri godine, nisu uspjeli rije┼íiti velike razlike oko poljoprivrede gdje EU nije pokazala veliku spremnost da mijenja propise o sigurnosti hrane koji zabranjuju ameri─Źku govedinu uzgojenu pomo─çu hormona, propise za genetski modificiranu hranu, ili da odstupi od strogo ─Źuvanih pravila za geografsko porijeklo hrane, poput sireva Asiago i feta.

Europski pregovara─Źi su su ┼żalili da su Sjedinjene Dr┼żave ponudile premalo glede otvaranja svojeg golemog saveznog, dr┼żavnog i lokalnog tr┼żi┼íta javne nabave za europske ponu─Ĺa─Źe. Europa tako─Ĺer ┼żeli pristup klju─Źnim sektorima SAD-a poput pomorskog prometa i zrakoplovstva, dok su ameri─Źki pregovara─Źi frustrirani nemogu─çno┼í─çu pristupa u oko 200 europskih sektora, od zdravstvene skrbi do obrazovanja.

Dvije se strane duboko razilaze i u pitanju rje┼íavanja sporova. SAD je za tradicionalni obvezuju─çi arbitra┼żni pristup, dok Europljani ┼żele sustav nalik sudskom koji dopu┼íta prizive. Ve─çi je napredak ostvaren u uskla─Ĺivanju regulativa poput onih za sigurnosne pojaseve, ozna─Źavanje odje─çe i farmaceutski nadzor.
 
(sputnik.com,vecernji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,