Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Zamislite budu─çnost u kojoj ─çemo energiju dobivati iz solarnih cesta

Zamislite budu─çnost u kojoj ─çemo energiju dobivati iz solarnih cesta

solarna-cestaSolarna cesta izra─Ĺena od fotonaponskih ─çelija grijat ─çe povr┼íinu ceste i napajati elektri─Źne automobile koji se po njoj voze, ali je najmanje tri puta skuplja od asfaltne

Kori┼ítenje fotonaponskih ─çelija koje sun─Źevu energiju pretvaraju u elektri─Źnu masovno se koriste u cijelom svijetu.

Ponekad na prvi pogled neobi─Źne ideje su u stvari dobro zami┼íljene, samo treba prona─çi na─Źin za njihovu ekonomski isplativu implementaciju u praksi.

Takva je i ideja koja dolazi naravno iz SAD-a, u kojoj se ┼żeli napraviti povr┼íina ceste od solarnih fotonaponskih ─çelija, a proizvedena struja bi se mogla koristiti za okolna doma─çinstva, tvornice, napajanje elektromobila koji voze po cesti ili u hladnijim krajevima za zagrijavanje povr┼íine ceste kako bi se uklonio led i snijeg.

Naravno za takvu ideju potrebne su nove generacije solarnih fotonaponskih ─çelija, ali ni to nije nemogu─çe.

U SAD-u je pokrenut projekt ÔÇśSolar RoadwayÔÇś (Solarna cesta), o cestama izra─Ĺenih od solarnih fotonaponskih ─çelija. Za pokus u praksi je u sjevernom Idahou prekriven parking fotonaponskim ─çelijama.

Taj projekt financirala je Uprava za ceste iznosom od 750.000 dolara, a instalacija solarnog parkinga ima instaliranu snagu od 5.700 W. Solarni paneli s kojima bi trebala biti pokrivena cesta,odnosno parking, napravljen je posebnom tehnikom, a ima tri sastavna dijela.


Prozirni omota─Ź koji je povr┼íinski sloj s ugra─Ĺenim solarnim ─çelijama, LED svjetlima (za oznake na cesti) i grija─Źima za otapanje leda i snijega.

Potom dolazi sloj elektronike za kontrolu rasvjete i komunikacija, te na kraju zadnji sloj plo─Źe za distribuciju energije dalje do potro┼ía─Źa (doma─çinstva, tvornice…).

Najve─çi nedostatak solarne ceste je u tome ┼íto solarne fotonaponske ─çelije ne mogu biti usmjerene prema suncu pod optimalnim kutom za maksimalno efikasnu proizvodnju elektri─Źne energije.

Za sada nije poznato koliko bi efikasnost bila manja od onih solarnih fotonaponski sustava smje┼ítenih na krovovima zgrada, te koliko je to─Źno cestovni solarni fotonaponski sustav skuplji od klasi─Źnog asfalta (pretpostavlja se da je najmanje tri puta skuplji).
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(20minuta.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,