Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FDA odobrila ‘pumpu za ┼żeludac’ koja suzbija debljinu

FDA odobrila ‘pumpu za ┼żeludac’ koja suzbija debljinu

zeludac-pumpaAmeri─Źka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila novi ure─Ĺaj koji lije─Źi pretilosti i koji mo┼że ukloniti 30% hrane iz ┼żeluca nakon obroka s ciljem mr┼íavljenja

Nepotrebne sadr┼żaj ┼żeluca se usisava kroz cijev pri─Źvr┼í─çena na pumpu i baca se u WC, zaobilaze─çi ve─çinu probavnog trakta.

─îudan ure─Ĺaj, nazvan AspireAssist, namijenjen je za osobe koje pate od pretilosti, koji su u dobi preko 22 godine starosti s indeksom tjelesne mase od 35 do 55, a koje nisu uspjele izgubiti te┼żinu na prirodan na─Źin.

Iako je sama pomisao na cijevi koja isisava hranu iz ┼żeluca mo┼że biti dovoljna da vam “digne” ┼żeludac, raspravlja se da li ─çe ure─Ĺaj poslu┼żiti kao alternativa kirur┼íkom zahvatu za mr┼íavljenje.

FDA je istaknula da se ne smije koristiti kod bolesnika s poreme─çajima prehrane, niti se smije koristiti u kratkom trajanju kod onih koji su umjereno pretili.

Za kori┼ítenje ove ma┼íine za odlaganje hrane, cijev prvo treba kirur┼íki umetnuti u ┼żeludac. Cijev je zatim spojena na priklju─Źak u obliku diska koji se nalazi na trbuhu.

Oko pola sata nakon ┼íto je pacijent jeo, on mo┼że otvoriti trbu┼íni ventil i ispustiti sadr┼żaj svog ┼żeluca kroz cijev u WC. Ovaj proces mo┼że potrajati i do 10 minuta.

Postupak za umetanje cijev traje oko 15 minuta, a mo┼że se obavljati pod “djelomi─Źnom anestezijom”, umjesto op─çe anestezije, prema proizvo─Ĺa─Źu Aspire Bariatrics.


Ure─Ĺaj se tada mo┼że koristiti nakon svakog obroka, i uklanjanja do 30 posto kalorija prije nego ┼íto se hrana apsorbira u tijelo.

AspireAssist je pomogao da pacijenti izgube prosje─Źno 12,1 posto njihove ukupne tjelesne mase tijekom razdoblja od godine dana, prema 3,6 posto pacijenata, koliko ih je bilo nadgledano, rekla je FDA.

─îesti posjete medicinskoj skrbi potrebne su jer postoje brojne nuspojave i rizici povezani sa ure─Ĺajem AspireAssist.

Neki od ve─çih rizika povezanih s kirur┼íkom umetanjem ┼żelu─Źane cijevi su upala plu─ça, nenamjerno pucanje ┼żeluca ili crijevnog zida, pa ─Źak i smrt.

“Ljudi misle da pacijenti mogu jesti ┼íto god ┼żele, a zatim to isissati iz ┼żeluca, a to jednostavno nije istina. Mora biti dovoljno teku─çine i ─Źestice moraju biti dovoljno male da bi pro┼íle kroz cijev.”

Najnoviji podaci iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je 38 posto odraslih Amerikanaca i 20 posto tinejd┼żera pretilo. STRA┼áNO!

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,