Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FDA odobrila ‘pumpu za želudac’ koja suzbija debljinu

FDA odobrila ‘pumpu za želudac’ koja suzbija debljinu

zeludac-pumpaAmerička Agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila novi uređaj koji liječi pretilosti i koji može ukloniti 30% hrane iz želuca nakon obroka s ciljem mršavljenja

Nepotrebne sadržaj želuca se usisava kroz cijev pričvršćena na pumpu i baca se u WC, zaobilazeći većinu probavnog trakta.

Čudan uređaj, nazvan AspireAssist, namijenjen je za osobe koje pate od pretilosti, koji su u dobi preko 22 godine starosti s indeksom tjelesne mase od 35 do 55, a koje nisu uspjele izgubiti težinu na prirodan način.

Iako je sama pomisao na cijevi koja isisava hranu iz želuca može biti dovoljna da vam “digne” želudac, raspravlja se da li će uređaj poslužiti kao alternativa kirurškom zahvatu za mršavljenje.

FDA je istaknula da se ne smije koristiti kod bolesnika s poremećajima prehrane, niti se smije koristiti u kratkom trajanju kod onih koji su umjereno pretili.

Za korištenje ove mašine za odlaganje hrane, cijev prvo treba kirurški umetnuti u želudac. Cijev je zatim spojena na priključak u obliku diska koji se nalazi na trbuhu.

Oko pola sata nakon što je pacijent jeo, on može otvoriti trbušni ventil i ispustiti sadržaj svog želuca kroz cijev u WC. Ovaj proces može potrajati i do 10 minuta.

Postupak za umetanje cijev traje oko 15 minuta, a može se obavljati pod “djelomičnom anestezijom”, umjesto opće anestezije, prema proizvođaču Aspire Bariatrics.

Uređaj se tada može koristiti nakon svakog obroka, i uklanjanja do 30 posto kalorija prije nego što se hrana apsorbira u tijelo.

AspireAssist je pomogao da pacijenti izgube prosječno 12,1 posto njihove ukupne tjelesne mase tijekom razdoblja od godine dana, prema 3,6 posto pacijenata, koliko ih je bilo nadgledano, rekla je FDA.

Česti posjete medicinskoj skrbi potrebne su jer postoje brojne nuspojave i rizici povezani sa uređajem AspireAssist.

Neki od većih rizika povezanih s kirurškom umetanjem želučane cijevi su upala pluća, nenamjerno pucanje želuca ili crijevnog zida, pa čak i smrt.

“Ljudi misle da pacijenti mogu jesti što god žele, a zatim to isissati iz želuca, a to jednostavno nije istina. Mora biti dovoljno tekućine i čestice moraju biti dovoljno male da bi prošle kroz cijev.”

Najnoviji podaci iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je 38 posto odraslih Amerikanaca i 20 posto tinejdžera pretilo. STRAŠNO!

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,