Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ─îovjek koji nije zavr┼íio ni srednju ┼íkolu izumio je hladnjak koji hladi bez struje

Čovjek koji nije završio ni srednju školu izumio je hladnjak koji hladi bez struje

hladnjak-strujaMnogi od najve─çih svjetskih inspirativnih poduzetnika i izumitelja nikada nisu napravili zna─Źajni trag na ovom svijetu bez standardnog obrazovanja, ali ovaj ─Źovjek je to napravio

Mansukhbhai R. Prajapati iz Indije, je jedna takva osoba, pa iako on nikada nije zavr┼íio srednju ┼íkolu, on je izgradio vrlo uspje┼ínu i naprijednu po razmi┼íljanju, tvrtka koja pru┼ża potrebna radnih mjesta prodaju─çi svoje proizvodeu zajednici koja mijenja svijet na bolje.

Mansukhbhai R. Prajapati je odrastao vi┼íe zainteresiran za sport i zabavu nego za u─Źenje, ali nakon rada u glinenoj industriji neko vrijeme kao lon─Źar je zapo─Źeo svoju tvrtku i prvi proveo revolucionirni na─Źin na koji se proizvode glineni crjepovi.

“Tijekom djetinjstva, gledao je zemljani tave i grija─çe plo─Źe kako se proizvode ru─Źno. Koriste─çi takvu tehnologiju, jedna osoba mo┼że napraviti samo oko 100 jedinica dnevno. Vidio je na─Źin na koji se crijep proizvodi u velikim koli─Źinama i dao na raspolaganju novinarima, te se zapitao za┼íto se ne mogu zemljane tave proizvoditi na isti na─Źin?

Godine 1988, on je napustio posao i uzeo kredit od lihvara, te pokrenuo vlastitu tvornicu u kojoj je proizvodio zemljane plo─Źa proizvodnje. On je kupio mali komad zemlje za tvornice, boje i pre┼íe, stroj za mije┼íanje tla, elektri─Źne kota─Źe za lon─Źare i druge popratne objekte. Zatim je modificirao izradu crijepa i razvio tisak stroja koji je tada imao kapacitet za proizvodnju od 700 zemljanih posuda po danu.”

Njegova domišljatost ga je dovela da razvije liniju proizvoda koja je još revolucionarna. Mitti Cool, kako se njegova tvrtka zove, proizvodi cijelu liniju kuhinjskih proizvoda od gline.

“On je razvio cijelu paletu zemljanih proizvoda za svakodnevnu uporabu u kuhinji. Ovi proizvodi filtere za vodu, hladnjake, plo─Źe za kuhanje, kuhala i druge takve predmete svakodnevnu upotrebu.”

No ono ─Źime je on zadivio svjetsku javnost je njegov izum – hladnjak koji hladi bez elektri─Źne energije.

Hladnjak je dizajniran na znanosti o isparavanju vode koja odr┼żava hranu na niskim temperaturama u malom zemljanom hladnjaku koji ne koristi struju, a ve─ç se prodaje u nekoliko zemalja.
 

 
Njegova ideja je krenula i izvan njegove zemlje, globalno, a tvrtka Mitti Cool je dobila mnogo me─Ĺunarodne pozornosti, toliko da se Mansukhbhai ─Źak susreo s va┼żnim javnim osobama, i gostovao je u televizijskim razgovorima u kojima je obja┼ínjavao svoje “zelene proizvode” koji ┼ítede energiju i koji mijenjaju ┼żivote mnogih siroma┼ínih naroda.

Uzmite vremena i pogledajte Mansukhbhaia koji predstavlja svoje ideje u prezentaciji pod nazivom “Making the World Look Cool.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,