Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Čovjek koji nije završio ni srednju školu izumio je hladnjak koji hladi bez struje

Čovjek koji nije završio ni srednju školu izumio je hladnjak koji hladi bez struje

hladnjak-strujaMnogi od najvećih svjetskih inspirativnih poduzetnika i izumitelja nikada nisu napravili značajni trag na ovom svijetu bez standardnog obrazovanja, ali ovaj čovjek je to napravio

Mansukhbhai R. Prajapati iz Indije je jedna takva osoba, pa iako on nikada nije završio srednju školu, on je izgradio vrlo uspješnu i naprijednu po razmišljanju tvrtku koja pruža potrebna radnih mjesta prodajući svoje proizvode u zajednici koja mijenja svijet na bolje.

Mansukhbhai R. Prajapati je odrastao više zainteresiran za sport i zabavu nego za učenje, ali nakon rada u industriji gline neko vrijeme kao lončar, započeo jesvoju tvrtku i prvi proveo revolucionirni način na koji se proizvode glineni crjepovi.

“Tijekom djetinjstva gledao je zemljani tave i grijaće ploče kako se proizvode ručno. Koristeći takvu tehnologiju, jedna osoba može napraviti samo oko 100 jedinica dnevno. Vidio je način na koji se crijep proizvodi u velikim količinama i dao na raspolaganju novinarima, te se zapitao zašto se ne mogu zemljane tave proizvoditi na isti način?

Godine 1988, on je napustio posao i uzeo kredit od lihvara, te pokrenuo vlastitu tvornicu u kojoj je proizvodio zemljane ploča proizvodnje. On je kupio mali komad zemlje za tvornice, boje i preše, stroj za miješanje tla, električne kotače za lončare i druge popratne objekte. Zatim je modificirao izradu crijepa i razvio tisak stroja koji je tada imao kapacitet za proizvodnju od 700 zemljanih posuda po danu.”

Njegova domišljatost ga je dovela da razvije liniju proizvoda koja je još revolucionarna. Mitti Cool, kako se njegova tvrtka zove, proizvodi cijelu liniju kuhinjskih proizvoda od gline.

“On je razvio cijelu paletu zemljanih proizvoda za svakodnevnu uporabu u kuhinji. Ovi proizvodi filtere za vodu, hladnjake, ploče za kuhanje, kuhala i druge takve predmete svakodnevnu upotrebu.”

No ono čime je on zadivio svjetsku javnost je njegov izum – hladnjak koji hladi bez električne energije.

Hladnjak je dizajniran na znanosti o isparavanju vode koja održava hranu na niskim temperaturama u malom zemljanom hladnjaku koji ne koristi struju, a već se prodaje u nekoliko zemalja.


Njegova ideja je krenula i izvan njegove zemlje, globalno, a tvrtka Mitti Cool je dobila mnogo međunarodne pozornosti, toliko da se Mansukhbhai čak susreo s važnim javnim osobama, i gostovao je u televizijskim razgovorima u kojima je objašnjavao svoje “zelene proizvode” koji štede energiju i koji mijenjaju živote mnogih siromašnih naroda.

Uzmite vremena i pogledajte Mansukhbhaia koji predstavlja svoje ideje u prezentaciji pod nazivom “Making the World Look Cool.”

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*


NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,