Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuska najavljuje izlaz iz Europe uoči vjerojatnog referenduma o Brexitu

Francuska najavljuje izlaz iz Europe uoči vjerojatnog referenduma o Brexitu

farncuska-prosvjedNovo istraživanje je pokazalo da je Francuska na rubu odlaska iz Europe, kako anti-EU sentiment osvaja kontinent uoči vjerojatnog referenduma o Brexitu u Velikoj Britaniji krajem ovog mjeseca

Sve više Europljana opredjeljuje se protiv EU zbog migrantske i ekonomske krize, o tome svjedoči rezultati ankete američkog centra za istraživanje javnog mnijenja “Pew Research centar”.

Istraživanje je pokazalo da se samo 51 posto ispitanika pozitivno odnosi prema europskim institucijama, dok je 47 posto pesimistički raspoloženo prema EU. U prosjeku 42 posto ispitanika smatra da njihova zemlja treba imati više vlasti.

Prema rezultatima ankete, među glavnim pristašama europskih institucija su građani Poljske (71 posto) i Bugarske (61 posto). Samo 27 posto Grka, 38 posto Francuza i 47 posto Španjolaca se pozitivno odnosi prema EU. Među pristašama EU je 44 posto Britanaca i 53 posto Škota.

Kako navodi centar, među mogućim razlozima za nezadovoljstvo mogu biti migrantska kriza i ekonomski problemi. Većina ispitanika smatra da Bruxelles ne izlazi na kraj s problemom migracije u Europi. Mnogi ispitanici su nezadovoljni i akcijama EU u svjetlu ekonomske krize.

Bez obzira na pesimistička raspoloženja prema EU, 70 posto ispitanika smatra da bi izlazak Velike Britanije iz sastava EU negativno utjecao na europske institucije.

U anketi koja je provedena u razdoblju između 4. travnja i 12. svibnja 2016. godine sudjelovalo je gotovo 10.000 građana iz desetaka država – članica EU.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,