Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuska najavljuje izlaz iz Europe uo─Źi vjerojatnog referenduma o Brexitu

Francuska najavljuje izlaz iz Europe uo─Źi vjerojatnog referenduma o Brexitu

farncuska-prosvjedNovo istra┼żivanje je pokazalo da je Francuska na rubu odlaska iz Europe, kako anti-EU sentiment osvaja kontinent uo─Źi vjerojatnog referenduma o Brexitu u Velikoj Britaniji krajem ovog mjeseca

Sve vi┼íe Europljana opredjeljuje se protiv EU zbog migrantske i ekonomske krize, o tome svjedo─Źi rezultati ankete ameri─Źkog centra za istra┼żivanje javnog mnijenja “Pew Research centar”.

Istra┼żivanje je pokazalo da se samo 51 posto ispitanika pozitivno odnosi prema europskim institucijama, dok je 47 posto pesimisti─Źki raspolo┼żeno prema EU. U prosjeku 42 posto ispitanika smatra da njihova zemlja treba imati vi┼íe vlasti.

Prema rezultatima ankete, me─Ĺu glavnim prista┼íama europskih institucija su gra─Ĺani Poljske (71 posto) i Bugarske (61 posto). Samo 27 posto Grka, 38 posto Francuza i 47 posto ┼ápanjolaca se pozitivno odnosi prema EU. Me─Ĺu prista┼íama EU je 44 posto Britanaca i 53 posto ┼ákota.

Kako navodi centar, me─Ĺu mogu─çim razlozima za nezadovoljstvo mogu biti migrantska kriza i ekonomski problemi. Ve─çina ispitanika smatra da Bruxelles ne izlazi na kraj s problemom migracije u Europi. Mnogi ispitanici su nezadovoljni i akcijama EU u svjetlu ekonomske krize.

Bez obzira na pesimisti─Źka raspolo┼żenja prema EU, 70 posto ispitanika smatra da bi izlazak Velike Britanije iz sastava EU negativno utjecao na europske institucije.

U anketi koja je provedena u razdoblju izme─Ĺu 4. travnja i 12. svibnja 2016. godine sudjelovalo je gotovo 10.000 gra─Ĺana iz desetaka dr┼żava – ─Źlanica EU.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,