Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NEMA ─îEKANJA: Nakon ┼íto je spasio Siriju, Putin sada gleda da to u─Źini isto i u Libiji

NEMA ─îEKANJA: Nakon ┼íto je spasio Siriju, Putin sada gleda da to u─Źini isto i u Libiji

putin-gadafiNetko to mora u─Źiniti!

Nakon provedbe akcije od strane Moskve u Siriji, Putin kre─çe na Libiju. I ovaj novi udaljeni sukob koji Putin va┼że sa Zapadom, da ovaj slu─Źaj ima sli─Źnosti kao i posljednji bijedni poku┼íaj Zapada da podupre “demokratsku” vlast islamisti─Źkim skupinama.

Putin je podr┼żao dr┼żavni autoritet u napadnutoj dr┼żavi, a ISIS sjedi ravno u sredini kao cilj sva─Źije retorike, ali nerijetko i njihovog oru┼żja.

I opet, Zapad se opet premanevrirao. Vlada koju podr┼żava Zapad, vlada iz Tripolija je sve samo ne demokratska, i jedva se dr┼żi na okupu pod ‘za┼ítitom’ islamisti─Źke skupine ‘Libijska zora’, koalicije koja uklju─Źuje d┼żihadiste biv┼íe Al-Qaede, i ostale zanimljive likove.

I ‘za┼ítita’ koju daje ‘Libijska zora’ dolazi po cijeni koja se napla─çuje uzurpiranjem institucija ove vlade priznate od strane Zapada i UN-a.

Vrlo tanak veo civiliziranosti maskira vrlo kaoti─Źnu i nemilosrdnu borbu za vlast izme─Ĺu skupina koje imaju vrlo malo toga zajedni─Źkog, i vrlo malo zajedni─Źkog pojma kako bi Libija trebala izgledati u budu─çnosti.

U me─Ĺuvremenu, u isto─Źnom gradu Tobruku, izabrani parlament Libije, Zastupni─Źkog doma, sve se vi┼íe otu─Ĺuje od dr┼żave zbog upada ‘Libijske zore’ u politi─Źke procese u Tripoliju.

No parlament Libije je polako privu─Źen i u sferu utjecaja “pobunjenika” generala Haftara koji kontrolira istok zemlje, na kojem je ve─çina naftnih polja, a kojeg podr┼żava Rusija.

Izvješava se da su Rusi navodno pomogli Istoku da naštampa 4 milijarde dinara, potpomognutih naftom, za konsolidaciju rivalske središnje banke prema onoj u Tripoliju.

U stvari, Putin poma┼że generalu Haftaru da izgradi paralelne dr┼żavne institucije s onima koje podr┼żava Zapad u Libiji. A, sa svojim velikim bogatstvom i vojnom mo─çi, Istok mo┼że o─Źekivati ÔÇőÔÇőda ─çe u srednjem i dugom roku uzurpirati legitimne institucije dr┼żave, i na kraju preuzeti cijelu Libiju.

I ba┼í kao u Siriji, nema potrebe za javnim sukobima izme─Ĺu prozapadne vlade u Tripoliju i proruske na Istoku zemlje. Obje strane se mogu pretvarati da naoru┼żavaju svoje klijente, pa ─Źak i slati trupe na teren pod izlikom borbe protiv ISIS-a, koji se skriva u gradu Sirte, ba┼í izme─Ĺu ove dvije glavne frakcije.

Sfere utjecaja politike

┼áto Putin radi je dobro, gura staru sferu utjecaja politike, ba┼í kao i u Hladnom ratu. No, Zapad ne uspijeva odgovoriti na isti na─Źin. Oni odbijaju priznati tu realnost, ili su nemo─çni u─Źiniti bilo ┼íto u svezi Putinovog apetita za Bliskim istokom.

Obamina administracija je sada u “naslije─Ĺenom modu”, i ne─çe se dopustiti da se uvu─Źe u otvoreno uklju─Źivanje u Libiji, dok Europljani koji su najvi┼íe pridonijeli ru┼íenju Gaddafija u 2011, Velika Britanija i Francuska, imaju drugih problema kod ku─çe – Velika Britanija sa svojim referendumom o izlasku iz Europske unije, a Francusku s nekim od najte┼żih industrijskih sporova u zadnjim godinama.

Najvi┼íe zabrinjava aspekt za nas bi trebala biti ─Źinjenica dali ovaj trik funkcionira, Putin je uspostavio predlo┼żak kako preuzeti bliskoisto─Źne zemlje pod svoju sferu utjecaja koji bi se mogao pro┼íiriti na njihove tradicionalne saveznike u regiji. Militaristi─Źku, autokratski, a ─Źesto i svjetovni tradicionalni diktatori, tek sada vide, u svjetlu Arapskog prolje─ça, koliko gadljiv i nepouzdani Zapad mo┼że biti u njihovim upravama.

Javno mnijenje i zapadni ─Źelnici u vi┼íe navrata su poduprli demokratske ustanke, islamisti─Źke skupine. No, Putin i Rusi su pokazali prema tome veliko ga─Ĺenje. Oni su stajali sa svojim saveznikom Assadom u Siriji, a sada su podr┼żali sli─Źnu vrstu uprave u Libiji. Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi u Egiptu ─çe morati ovo sve pozorno pratiti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , ,