Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Kim Jong-un pokrenuo Sjevernokorejsku verziju Facebooka

Kim Jong-un pokrenuo Sjevernokorejsku verziju Facebooka

koreja-facebookKim Jong-un je pokrenuo sjevernokorejsku verziju Facebooka, stvarajući klon platforme društvenih mreža za građane kojim se slobodno mogu koristiti

Anonimni inženjer je stvorio platformu koje će dati ljudima u Sjevernoj Koreji mogućnost da ostanu u kontaktu s prijateljima i obitelji u zemlji u kojoj su cenzurirane mnoge web stranice, uključujući i Facebook.

Na temelju medijskih izvještaja, ovaj novi društveni medij koji je lansiran u Sjevernoj Koreji – izgleda baš kao Facebook. On je bio proglašen najboljom društvenom mrežom u Koreji.

Početna stranica ima tanki plavi banner na vrhu s područem za pretraživanje “ljudi, #hashtags,i skupina”. Nakon registracije, korisnici mogu uploadati naslovnu fotografiju i profilnu sliku, naći prijatelje te im poslati poruku.

Korisnici također mogu postavljati poruke o statusu i pomicati se kroz News Feed baš kao i na Facebooku. Ispod je slika jednog profila na najboljoj korejskoj društvenoj mreži.

Prema CNN Money, istraživač u kompaniji Dyn, Doug Madory, prvi otkrio najbolju društvenu mrežu u Koreji. DYN je tvrtka koja prati korištenje Interneta i pristup u cijelom svijetu.
 

 

Nakon što je otkrio ovu društvenu mrežu, Madory je onda odlučio ući u trag gdje se nalazi server. Konačno je pratio poslužitelj do Sjeverne Koreje.

G. Madory je objasnio da je klonirana stranica izrađena pomoću phpDolphina, predložak temeljen na softverskom sustavu koji omogućuje ljudima da izgrade klon Facebooka.

On je također rekao da je stranica napunjena sa puno rezerviranog Lorem Ipsum teksta. Međutim, javno dostupni internetskih zapisi nisu mogli identificirati osobu ili entitet koji je stvorio web stranicu.

Prema g Madoryu, moguće je da je netko u Sjevernoj Koreji stvorio društvene medije kao test. On je također otkrio da se serveri za sjevrenokorejske web stranice nalaze u Kini, što se čini vrlo čudno.

“To je vrlo neobično da imaju da hosting svoje društvene mreže imaju u Sjevernoj Koreji. Mnoge sjevernokorejske stranice su smještene u Kini. Nisam siguran da je to bio službeni sjevernokorejski vladin projekt. Već je netko unutar zemlje morao to napraviti. “

Državni mediji Sjeverne Koreje nisu komentirali stvaranje nove platforme društvenih medija. Niti jedan dužnosnik vlade, također nije komentirao ništa na tu temu. Nejasno je kad su točno društveni mediji pokrenuti, ili koliko se ljudi već prijavilo do danas.

Smatra se da je vojska Sjeverne Koreje formirala vrlo vještu i dobro osposobljenu jedinicu za cyber ratovanje. Također je rekao da je komunistička zemlja objavila svoj operacijski sustav za desktop računala poznat kao “Red Star OS”, koji je u velikoj mjeri ograničena verzija Linuxa.

Kuba je učinila sličnu stvar. Komunistička država je izjavila da je stvorila svoj ​​vlastiti Facebook klon koji radi samo u Karipskim nacijama. Trenutno, najbolja društvena mreža sjeverne Koreje je dostupna svima, ali je predviđeno da pristup može biti ograničen samo unutar zemlje kada se mreža uhoda.

facebook-koreja
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,