Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Ovaj 17-godi┼ínjak je stvorio novu aplikaciju koja razotkriva rasprodaju politi─Źara

Ovaj 17-godi┼ínjak je stvorio novu aplikaciju koja razotkriva rasprodaju politi─Źara

Nick-AppMudar ─Źovjek je jednom rekao, “ako znamo tko kupuje na┼íe nogometne igra─Źe, ne bi li trebali znati tko kupuje na┼íe politi─Źare?”

U naporima da se ispuni ta praznina 17-godi┼ínji Nick Rubin je stvorio dodatak pregledniku (aka web-bazirana aplikacija) preko koje gra─Ĺani mogu to─Źno saznati tko financira ─Źlanove Kongresa i ostale politi─Źare, koliko su zaradili, i kako novac utje─Źe na izbore, me─Ĺu ostalim detaljima.

Dodatak se zove “Greenhouse” i radi na preglednicima Chrome, Firefox ili Safari, a mo┼że se preuzeti na www.allaregreen.us.

Od lobista do velikih korporacija, politi─Źari dobivaju novac iz nekoliko razli─Źitih i ─Źesto iznena─Ĺuju─çih izvora, ┼íto na kraju odre─Ĺuje na koje stvari ─çe se politi─Źari usredoto─Źiti.

Zdravstvo, izvori energije, sredstva za ┼íkolu i prijevoz, i porezni zakoni su u rukama onih koji imaju najvi┼íe novca. Pitanje je – tko?

Nakon instalacije aplikacije, kada se ime politi─Źara pojavi u tekstu ─Źlanka, aplikacija ─çe objaviti njihovih deset najve─çih financijatora. Dodatak je besplatan i jednostavan za kori┼ítenje.

“Greenhouse omogu─çava ljudima da vide pri─Źu novca iza vijesti”, rekao je Rubin.

Ime aplikacije “Greenhouse” je stvoreno kombiniranjem tri simboli─Źke ideje: Boje novca, dva doma Kongresa, te transparentnost staklenika.

U intervjuu za Vice, Rubin je rekao da ┼żeli “staviti podatke na ljudima na dohvat ruke” i da bi mogli donijeti informirane odluke kada je rije─Ź o politici.

Izvorno Rubin koristi sve podatke sa izbora 2012., koji su najkopletniji u zadnja vrijeme. Podaci su u me─Ĺuvremenu a┼żurirani s najnovijim informacijama; jedan od izvora podataka je stranica OpenSecrets.org.

“Ono ┼íto me zabrinjava je iznos novca koji se pumpa u sustav … Tijekom razvoja aplikacije “Greenhouse”, gledao sam sve te brojeve i vidio koliko novaca se donira politi─Źarima – to je stvarno zastra┼íuju─çe”, rekao je Rubin.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , ,