Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Ovaj 17-godišnjak je stvorio novu aplikaciju koja razotkriva rasprodaju političara

Ovaj 17-godišnjak je stvorio novu aplikaciju koja razotkriva rasprodaju političara

Nick-AppMudar čovjek je jednom rekao, “ako znamo tko kupuje naše nogometne igrače, ne bi li trebali znati tko kupuje naše političare?”

U naporima da se ispuni ta praznina 17-godišnji Nick Rubin je stvorio dodatak pregledniku (aka web-bazirana aplikacija) preko koje građani mogu točno saznati tko financira članove Kongresa i ostale političare, koliko su zaradili, i kako novac utječe na izbore, među ostalim detaljima.

Dodatak se zove “Greenhouse” i radi na preglednicima Chrome, Firefox ili Safari, a može se preuzeti na www.allaregreen.us.

Od lobista do velikih korporacija, političari dobivaju novac iz nekoliko različitih i često iznenađujućih izvora, što na kraju određuje na koje stvari će se političari usredotočiti.

Zdravstvo, izvori energije, sredstva za školu i prijevoz, i porezni zakoni su u rukama onih koji imaju najviše novca. Pitanje je – tko?

Nakon instalacije aplikacije, kada se ime političara pojavi u tekstu članka, aplikacija će objaviti njihovih deset najvećih financijatora. Dodatak je besplatan i jednostavan za korištenje.

“Greenhouse omogućava ljudima da vide priču novca iza vijesti”, rekao je Rubin.

Ime aplikacije “Greenhouse” je stvoreno kombiniranjem tri simboličke ideje: Boje novca, dva doma Kongresa, te transparentnost staklenika.

U intervjuu za Vice, Rubin je rekao da želi “staviti podatke na ljudima na dohvat ruke” i da bi mogli donijeti informirane odluke kada je riječ o politici.

Izvorno Rubin koristi sve podatke sa izbora 2012., koji su najkopletniji u zadnja vrijeme. Podaci su u međuvremenu ažurirani s najnovijim informacijama; jedan od izvora podataka je stranica OpenSecrets.org.

“Ono što me zabrinjava je iznos novca koji se pumpa u sustav … Tijekom razvoja aplikacije “Greenhouse”, gledao sam sve te brojeve i vidio koliko novaca se donira političarima – to je stvarno zastrašujuće”, rekao je Rubin.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , ,