Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » POLJSKA ULAZI U RAT: Zbog straha od ‘ratoborne’ Rusije mobilizirala 35 tisuća civila

POLJSKA ULAZI U RAT: Zbog straha od ‘ratoborne’ Rusije mobilizirala 35 tisuća civila

poljska-vojskaPoljska je mobilizirala dodatnih 35.000 vojnika na svoje granice kako bi se pripremili za potencijalni rat s Rusijom

Iako je već godinama članica NATO-a, Poljska je odlučila u svoj sigurnosni sustav uvesti i teritorijalnu obranu, odnosno “koncept naoružanog naroda” kakav je svojedobno postojao i u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Tijekom jeseni počet će formiranje prvih postrojba koje će ukupno brojiti oko 35.000 pripadnika, a na području svake od 16 poljskih županija postojat će po jedna brigada teritorijalaca. Iznimka je samo središnja poljska županija Mazowiecko, u kojoj će biti smještene dvije brigade.

Koncept je vrlo sličan konceptu teritorijalne obrane (TO) nekadašnje Jugoslavije. Pripadnici će proći dvomjesečnu inicijalnu obuku i nakon toga će kod kuće držati uniformu i pribor, dok će njihovo osobno naoružanje biti pohranjeno u skladištima. U slučaju potrebe, brigadu je moguće mobilizirati za manje od 24 sata.

Formiranje teritorijalne obrane svojevrstan je odgovor na geopolitičku situaciju u istočnoj Europi i pokušaj je Varšave da spriječi hibridno ratovanje i infiltraciju koju bi Rusija eventualno mogla pokrenuti, baš kao što su to učinili u istočnoj Ukrajini.

Upravo zbog toga prve brigade TO Poljska će ustrojiti u županijama Lubusko, Potkarpatsko i Podalsko koje su i na samoj granici s Rusijom. Poljska će se tako pridružiti Švicarskoj koja koncept TO ima već desetljećima.

Poljska već ima paravojnu skupinu, “udruge strijelaca” pod nazivom Strzelec, osnovana početkom 20. stoljeća od strane arhitekta poljske neovisnosti, Józef Piłsudskog.

Mobilizirana poljska vojska ima i oko 12.000 volontera, od kojih su mnogi mladi, a koji su dobili obuku vojnih vještina.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,