Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » POLJSKA ULAZI U RAT: Zbog straha od ‘ratoborne’ Rusije mobilizirala 35 tisu─ça civila

POLJSKA ULAZI U RAT: Zbog straha od ‘ratoborne’ Rusije mobilizirala 35 tisu─ça civila

poljska-vojskaPoljska je mobilizirala dodatnih 35.000 vojnika na svoje granice kako bi se pripremili za potencijalni rat s Rusijom

Iako je ve─ç godinama ─Źlanica NATO-a, Poljska je odlu─Źila u svoj sigurnosni sustav uvesti i teritorijalnu obranu, odnosno ÔÇťkoncept naoru┼żanog narodaÔÇŁ kakav je svojedobno postojao i u nekada┼ínjoj Jugoslaviji.

Tijekom jeseni po─Źet ─çe formiranje prvih postrojba koje ─çe ukupno brojiti oko 35.000 pripadnika, a na podru─Źju svake od 16 poljskih ┼żupanija postojat ─çe po jedna brigada teritorijalaca. Iznimka je samo sredi┼ínja poljska ┼żupanija Mazowiecko, u kojoj ─çe biti smje┼ítene dvije brigade.

Koncept je vrlo sli─Źan konceptu teritorijalne obrane (TO) nekada┼ínje Jugoslavije. Pripadnici ─çe pro─çi dvomjese─Źnu inicijalnu obuku i nakon toga ─çe kod ku─çe dr┼żati uniformu i pribor, dok ─çe njihovo osobno naoru┼żanje biti pohranjeno u skladi┼ítima. U slu─Źaju potrebe, brigadu je mogu─çe mobilizirati za manje od 24 sata.

Formiranje teritorijalne obrane svojevrstan je odgovor na geopoliti─Źku situaciju u isto─Źnoj Europi i poku┼íaj je Var┼íave da sprije─Źi hibridno ratovanje i infiltraciju koju bi Rusija eventualno mogla pokrenuti, ba┼í kao ┼íto su to u─Źinili u isto─Źnoj Ukrajini.

Upravo zbog toga prve brigade TO Poljska ─çe ustrojiti u ┼żupanijama Lubusko, Potkarpatsko i Podalsko koje su i na samoj granici s Rusijom. Poljska ─çe se tako pridru┼żiti ┼ávicarskoj koja koncept TO ima ve─ç desetlje─çima.

Poljska ve─ç ima paravojnu skupinu, “udruge strijelaca” pod nazivom Strzelec, osnovana po─Źetkom 20. stolje─ça od strane arhitekta poljske neovisnosti, J├│zef Pi┼ésudskog.

Mobilizirana poljska vojska ima i oko 12.000 volontera, od kojih su mnogi mladi, a koji su dobili obuku vojnih vještina.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,