Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Odobreno prvo kliničko testiranje kanabisa za liječenje PTSP-a

Odobreno prvo kliničko testiranje kanabisa za liječenje PTSP-a

ptsp-marihuanaAmerička agencija za suzbijanje zlouporabe droga DEA službeno je odobrila provođenje istraživanja uporabe cjelovite biljke kanabisa za liječenje PTSP-a kod američkih veterana

Ovo će biti prva provedena randomizirana kontrolirana studija koja će testirati učinak cijele biljke kanabisa, i prva koja će razmatrati učinke pušenja kanabisa za liječenje ovog poremećaja, s ciljem razvoja pravno legalnog lijeka od cjelovite biljke.

Randomizirana, slijepa, placebo-kontrolirana studija će testirati sigurnost i učinkovitost botaničke marihuane kod 76 američkih vojnih veterana otpornih na dosadašnje konvencionalne tretmane za PTSP.

Istraživanje će provesti multidisciplinarna udruga za istraživanje psihodelika (MAPS), neprofitna organizacija za istraživanje i obrazovanje koja razvija medicinske, pravne i kulturne kontekste kojim bi ljudi imali koristi prilikom pažljivog korištenja psihodelika i kanabisa, a financirano je od strane Odjela za javno zdravstvo i okoliš države Colorado.

Istraživanje će prikupljati podatke o učinkovitosti i sigurnosti četiri različite vrste kanabisa s različitim omjerima THC-a i CBD-a. Istražujući učinkovitost raznih sojeva marihuane, studija nastoji generirati podataka koji će se uspoređivati s podacima dobivenim iz država gdje veterani trenutno koriste terapiju kanabisom.

Rezultati će osigurati vitalne informacije o doziranju, sastavu, eventualnim nuspojavama, te područjima koje koriste kliničkim liječnicima i zakonodavcima koji razmatraju korištenje kanabisa kao lijeka za PTSP.

MAPS će djelovati u suradnji s FDA u vođenju i praćenju podataka, te u osiguravanju da studija slijedi smjernice dobre kliničke prakse.
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,