Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Katolička crkva u SAD-u trpi bankrote zbog seksa i krađa

Katolička crkva u SAD-u trpi bankrote zbog seksa i krađa

katolicka-crkva-skandaliU 21. stoljeću Katolička crkva u SAD-u platila je više od 1,2 milijardi dolara odšteta zbog silovanja. Svake godine se pokrade još jedna milijarda dolara

Knjigovođa Ryan Mae McFarland (31) iz Austina ovih se dana brani pred sudom u Okrugu Freeborn u Minnesoti da nije ukrao 200.000 dolara iz tamošnje katoličke župe St. Theodore. I čini se da mu pod milim Bogom ne vjeruje nitko. To se uklapa u općenitu sliku do koje je 2006. došlo istraživanje Sveučilišta Villanova, zaključivši da je 85 posto svih biskupija u SAD-u u pet prethodnih godina otkrilo nekakvu pronevjeru.

Najčešće se pronevjere događaju na razini župa, ali ne nužno. Te godine je razotkriven izvjesni svećenik iz biskupije Connecticut koji je ukrao 1,4 milijuna dolara donacija. 2006. raskrinkana je i skupina menadžera koji su za Nadbiskupiju New York sklapali poslove nabavke hrane u vrijednosti od dva milijuna dolara, pri čemu su za sebe uzimali mito, i to ukupno milijun dolara koliko je nadbiskupija skuplje platila hranu.

2009. su dvojica svećenika iz West Palm Beacha na Floridi pravomoćno osuđena zato što su novcem iz župne škrabice plaćala troškove svojih superluksuznih odmora, u što su ulazili i troškovi njihovih djevojaka u neplatonskom smislu.


Umirovljeni poštanski inspektor, a inače i ugledni katolički vjernik, Michael W. Ryan svojedobno je izišao s podacima prema kojima katolička crkva u SAD-u godišnje izgubi 90 milijuna dolara na raznim pronevjerama svećenika i vjernika.

Od 2011. prvo Centar za primijenjena istraživanja Apostolata Sveučilišta Georgetown, a potom i još neki katolički financijski analitičari, izračunali su da 17.139 župa po SAD-u godišnje uprihodi 11,9 milijardi dolara.

Dvije trećine od toga, ili 8,2 milijarde dolara, potječe od milodara tijekom misa, čime se dolazi do 150 milijuna dolara koliko vjernici svake nedjelje u toj zemlji ostave tijekom mise. A oko 10 posto svega toga, izračunali su, dakle godišnje nešto oko jedne milijarde dolara, bude pokradeno.

To nije i jedini financijski problem Katoličke crkve u SAD-u. U 21. stoljeću, samo do 2009. godine, crkva je morala platiti čak 1,2 milijarde dolara za odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika.

Zbog toga su bankrote već proglašavale nadbiskupije Saint Paul, Minneapolis, Milwaukee i Portland, kao i biskupije Tucson, Spokane, Davenport, San Diego, Fairbanks, Wilmington, Gallup i Helena.
 
(express.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,