Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Katoli─Źka crkva u SAD-u trpi bankrote zbog seksa i kra─Ĺa

Katoli─Źka crkva u SAD-u trpi bankrote zbog seksa i kra─Ĺa

katolicka-crkva-skandaliU 21. stolje─çu Katoli─Źka crkva u SAD-u platila je vi┼íe od 1,2 milijardi dolara od┼íteta zbog silovanja. Svake godine se pokrade jo┼í jedna milijarda dolara

Knjigovo─Ĺa┬áRyan Mae McFarland┬á(31) iz Austina ovih se dana brani pred sudom u Okrugu Freeborn u Minnesoti da nije ukrao 200.000 dolara iz tamo┼ínje katoli─Źke ┼żupe┬áSt. Theodore. I ─Źini se da mu pod milim Bogom ne vjeruje nitko. To se uklapa u op─çenitu sliku do koje je 2006. do┼ílo istra┼żivanje┬áSveu─Źili┼íta Villanova, zaklju─Źiv┼íi da je┬á85 posto svih biskupija u SAD-u┬áu pet prethodnih godina otkrilo nekakvu pronevjeru.

Naj─Źe┼í─çe se pronevjere doga─Ĺaju na razini ┼żupa, ali ne nu┼żno. Te godine je razotkriven izvjesni sve─çenik iz biskupije┬áConnecticut┬ákoji je ukrao┬á1,4 milijuna dolara┬ádonacija. 2006. raskrinkana je i skupina menad┼żera koji su za Nadbiskupiju New York┬ásklapali poslove nabavke hrane u vrijednosti od dva milijuna dolara, pri ─Źemu su za sebe uzimali mito, i to ukupno milijun dolara koliko je nadbiskupija skuplje platila hranu.

2009. su dvojica sve─çenika iz┬áWest Palm Beacha┬ána Floridi pravomo─çno osu─Ĺena zato ┼íto su novcem iz ┼żupne ┼íkrabice pla─çala tro┼íkove svojih superluksuznih odmora, u ┼íto su ulazili i tro┼íkovi njihovih djevojaka u neplatonskom smislu.


Umirovljeni po┼ítanski inspektor, a ina─Źe i ugledni katoli─Źki vjernik,┬áMichael W. Ryan┬ásvojedobno je izi┼íao s podacima prema kojima katoli─Źka crkva u SAD-u godi┼ínje izgubi┬á90 milijuna dolara┬ána raznim pronevjerama sve─çenika i vjernika.

Od 2011. prvo Centar za primijenjena istra┼żivanja Apostolata┬áSveu─Źili┼íta Georgetown, a potom i jo┼í neki katoli─Źki financijski analiti─Źari, izra─Źunali su da 17.139 ┼żupa po SAD-u godi┼ínje uprihodi┬á11,9 milijardi dolara.

Dvije tre─çine od toga, ili┬á8,2 milijarde dolara, potje─Źe od milodara tijekom misa, ─Źime se dolazi do 150 milijuna dolara┬ákoliko vjernici svake nedjelje u toj zemlji ostave tijekom mise. A oko 10 posto svega toga, izra─Źunali su, dakle godi┼ínje ne┼íto oko┬ájedne milijarde dolara, bude pokradeno.

To nije i jedini financijski problem Katoli─Źke crkve u SAD-u. U 21. stolje─çu, samo do 2009. godine, crkva je morala platiti ─Źak┬á1,2 milijarde dolara┬áza od┼ítete ┼żrtvama seksualnog zlostavljanja katoli─Źkih sve─çenika.

Zbog toga su bankrote već proglašavale nadbiskupije Saint Paul, Minneapolis, Milwaukee i Portland, kao i biskupije Tucson, Spokane, Davenport, San Diego, Fairbanks, Wilmington, Gallup i Helena.
 
(express.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,