Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘SKROMNI’ DOM TURSKOG PREDSJEDNIKA: Čardak koji je niti na nebu niti na zemlji! Najveća palača u svjetskoj povijesti

‘SKROMNI’ DOM TURSKOG PREDSJEDNIKA: Čardak koji je niti na nebu niti na zemlji! Najveća palača u svjetskoj povijesti

erdogan-palacaTurski predsjednik se uselio u palaču sa “samo” 1.000 soba. Probajte brojati do 1000, i trajat će neko vrijeme, a kamoli da prošećete kroz sve te sobe

Izgradnja je izazvala veliko protivljenje turske opozicije i zaštitnika okoliša jer je kompleks izgrađen na jednoj od najbolje očuvanih gradskih zelenih površina.

Prvobitno je planirana kao palača za premijera, ali kada je Erdogan podnio ostavku na mjesto premijera i izglasan za predsjednika, planovi su se promijenili.

Već ironično prozvana “Bijela kuća” među osporavateljima, ta ogromna bijela palača zamijenit će sadašnje sjedište ureda predsjednika, puno skromnije ali povijesno, koje je udomilo 11 prethodnih šefova države u modernoj povijesti Turske, nakon 1923. godine.

Površine 200.000 kvadratnih metara, nova palača je podignuta na rubu glavnog grada Ankare u dijelu nazvanom Cankaya i na terenu koji je prvi predsjednik i osnivač republike Mustafa Kemal Ataturk kupio da ondje napravi farmu.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, ima Bijelu palaču na obodu Ankare, grandioznu novu rezidenciju čija je izgradnja koštala 350 milijuna dolara. No na kraju je izgradnja koštala više nego duplo. Koštala je 615 milijuna dolara.

Dodatni troškovi u gradnji su napravljeni zbog zahtjeva Erdogana za dodatnih 250 soba za njega samoga, i uvoz 1000 talijanskih drveća. Tko sadi talijansko drveće u Turskoj? Drveća nisu bila uračunata u prvobitnu cijenu izgradnje dvorca, i koštala su od 3700 do 10 000 dolara po komadu.

erdogan-palaca2Zdanje za koje kritičari kažu da je samo novi dokaz Erdoganovih autokratskih namjera ima 200.000 četvornih metara i 1.000 soba. Po arhitekturi trebalo bi spajati moderne stilove s gradnjom iz vremena sultana dinastije Seldžuka iz koje se razvilo Otomansko carstvo.

Erdogan je za prvi službeni prijam u novoj palači ironično odabrao svečanost povodom proslave proglašenja moderne turske države 1923, nastale na ruševinama tog carstva, kada je za prvog predsjednika izabran Mustafa Kemal Atatürk.

Bijela palača ili Aksaraj na turskom, izgrađena je u zaštićenom prirodnom području Bestepe, zbog čega su se bunili i ekolozi.

Mjesečni račun za struju iznosi 313.000 dolara na mjesec.

Erdoganov “čardak” je veći nego Bijela kuća, i veći nego Kremlin u Rusiji.

Ersin Kalajčioglu, profesor političkih znanosti na istanbulskom sveučilištu Sabanci, tvrdi da Erdogan tako vjerojatno raskida s prošlošću.

To znači da on ne želi postati jedan od bivših stanovnika Čankaje – objašnjava Kalajčioglu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(kurir.rs,blic.rs/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,