Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » UNIŠTAVAJU PRIRODU DO KRAJA: Zašto genetski izmjenjeno drveće nanosi štetu planetu?

UNIŠTAVAJU PRIRODU DO KRAJA: Zašto genetski izmjenjeno drveće nanosi štetu planetu?

gmo-drveceGenetski inžinjering se zasniva na korištenju visoko-tehnoloških metoda za integraciju gena jednog organizma ravno u drugi organizam. Ova vrsta inžinjeringa je izazvala velike kontraverze u prehrambenoj industriji zbog uticaja na zdravlje i okruženje koje ima

Iako se trenutno vodi velika bitka da se vrati starom načinu proizvodnje hrane, ovakvoj ideologiji se suprostavlja jedna nova prijetnja.

Biotehnička industrija pokušava sravniti sa zemljom preko 184 miliona hektara prirodne šume širom planete i zamjeniti je sa biljkama genetski proizvedenog drveća, takve šume neće imati drugih biljaka i divljih životinja, nego će samo stojati na mrtvom tlu iznad vodenih rezervi koje vrlo brzo nestaju.

Ovakvo drveće će biti napravljeno da ubija insekte, opstaje u raznim vremenskim uslovima, raste izuzetno brzo i odupire se otrovnim hemikalijama.

Iako se ovo isprva čini kao prednost, zbog ovoga može da dođe do ozbiljnih posljedica, od oštečenja okruženja do narušavanja prava ljudi koji žive na tom području i narušavanju zdravlja ljudi, flore i faune.

Razlozi nastanka genetski modificiranog drveća

Da li biotehničke komapnije žele sve kontrolirati? Iako je ovo otvoreno za raspravu, njihovi razlozi koji uključuju ovaj potencijalni plan su zabrinjavajući. Njihov cilj je da stvore drveće koje će imati veliki potencijal za generiranje zarade.

U prirodi nije svo drveće stvoreno zbog njihove komercijalne vrijednosti, njihovog ubiranja i karakteristika. Drveće koje raste brzo, kao što je eukaliptus se modificira kako bi raslo još brže.

Drveće se isto tako prilagođava industriji za proizvodnju papira, tako što će imati manje lignina, jer je njegovo uklanjanje izuzetno skupo, a mora se ukloniti prije proizvodnje papira.

Lignin je prirodni polimer, koji je odgovoran za snagu drveća, što mu omogučava da opstane u teškim vremenskim uvjetima, odupre se bolesti i oštečenjima koje nanose insekti i životinje.

Šta više, drveće koja ima mali udio lignina brzo se raspada, što za uzrok ima ispuštanje karbon dioksida u atmosferu. Ovo dodatno povečava zabrinutost za promjene klime. Obzirom da je genetski modificirano drveće slabije, te kao takvo zahtjeva kemikalije kao što su herbicidi i pesticidi da bi bilo zdravo.

Drveće sa niskom razinom lignina će isto tako dovesti do povečanja populacije insekata nametnika.

Genetski modificirano drveće već uveliko pokazuje znakove uništenja prirodnog svijeta. Npr. genetski modificirano drveće na Havajima je uništilo divlje područje i industriju organske proizvodnje papaje.

Loša znanost iza genetskog inžinjeringa

Dok prirodno razmnožavanje koristi vertikalni prenos gena, gdje se mladica kreira putem seksualnog ili aseksualnog razmnožavanja, genetski inžinjering koristi horizontalni prenos gena. Radi se o tome da se geni jedne vrste moraju ubaciti u potpuno drugu vrstu.

Jer su jedni prema drugom stranci, rezultat u početku je nepoznanica, mutacije koje se mogu desiti ne mogu se unaprijed predvidjeti. Jer geni djeluju u sklopu cjelokupnog genoma, ovo dovodi do toga da je genetski inžinjering prava nepoznanica, jer promjena gena dovodi da priroda odgovori potpuno nepredvidivo. Ukratko, genetski inžinjering je u suštini samo hipoteza.

Utjecajgenetski modifikovanog drveća na prirodno drveće i divlji život

Za razliku od genetski modificiranih usjeva kao što su žitarice i drveće, životni ciklus može trajati desetljećima ili stoljećima ukoliko genetski modificirano drveće izađe iz okvira svojih plantaža, bit će ih teško uništiti.

Ovo može dovesti do oštečenja prirodnog drveća, kao npr. borova, koji pokrivaju velika područja sa svojim polenom i sjemenjem, što može dovesti do toga da ova vrsta prirodnog drveta bude prekrivena polenom genetski modificiranog drveća. To je uticaj na ekosistem koji za posljedicu imaju utjecaj na sve ostalo, jer ovo prirodno drveće omogućava nastambe za divlje životinje, apsorbira ugljikov dioksid i proizvodi kisik, te filtrira vodu.

Ukoliko se prirodne šume onečiste genetski modificiranim drvećem posljedica će biti da na kraju neće biti moguća nastanjivost. Šta onda sa biljkama, životinjama i insektima koji žive u ovim šumama?

Zamislite požar koji se ne može dovesti pod kontrolu. Rezultat je uništenje; ništa ne ostaje. Samo vrijeme može dati odgovor kako će polen genetski modificiranog drveća utjecati na prirodu, od šuma do ljudskog opstanka.
 
(strogopovjerljivo.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,