Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » UNI┼áTAVAJU PRIRODU DO KRAJA: Za┼íto genetski izmjenjeno drve─çe nanosi ┼ítetu planetu?

UNIŠTAVAJU PRIRODU DO KRAJA: Zašto genetski izmjenjeno drveće nanosi štetu planetu?

gmo-drveceGenetski in┼żinjering se zasniva na kori┼ítenju visoko-tehnolo┼íkih metoda za integraciju gena jednog organizma ravno u drugi organizam. Ova vrsta in┼żinjeringa je izazvala velike kontraverze u prehrambenoj industriji zbog uticaja na zdravlje i okru┼żenje koje ima

Iako se trenutno vodi velika bitka da se vrati starom na─Źinu proizvodnje hrane, ovakvoj ideologiji se suprostavlja jedna nova prijetnja.

Biotehni─Źka industrija poku┼íava sravniti sa zemljom preko 184 miliona hektara prirodne ┼íume ┼íirom planete i zamjeniti je sa biljkama genetski proizvedenog drve─ça, takve ┼íume ne─çe imati drugih biljaka i divljih ┼żivotinja, nego ─çe samo stojati na mrtvom tlu iznad vodenih rezervi koje vrlo brzo nestaju.

Ovakvo drve─çe ─çe biti napravljeno da ubija insekte, opstaje u raznim vremenskim uslovima, raste izuzetno brzo i odupire se otrovnim hemikalijama.

Iako se ovo isprva ─Źini kao prednost, zbog ovoga mo┼że da do─Ĺe do ozbiljnih posljedica, od o┼íte─Źenja okru┼żenja do naru┼íavanja prava ljudi koji ┼żive na tom podru─Źju i naru┼íavanju zdravlja ljudi, flore i faune.

Razlozi nastanka genetski modificiranog drve─ça

Da li biotehni─Źke komapnije ┼żele sve kontrolirati? Iako je ovo otvoreno za raspravu, njihovi razlozi koji uklju─Źuju ovaj potencijalni plan su zabrinjavaju─çi. Njihov cilj je da stvore drve─çe koje ─çe imati veliki potencijal za generiranje zarade.

U prirodi nije svo drve─çe stvoreno zbog njihove komercijalne vrijednosti, njihovog ubiranja i karakteristika. Drve─çe koje raste brzo, kao ┼íto je eukaliptus se modificira kako bi raslo jo┼í br┼że.

Drve─çe se isto tako prilago─Ĺava industriji za proizvodnju papira, tako ┼íto ─çe imati manje lignina, jer je njegovo uklanjanje izuzetno skupo, a mora se ukloniti prije proizvodnje papira.

Lignin je prirodni polimer, koji je odgovoran za snagu drve─ça, ┼íto mu omogu─Źava da opstane u te┼íkim vremenskim uvjetima, odupre se bolesti i o┼íte─Źenjima koje nanose insekti i ┼żivotinje.

┼áta vi┼íe, drve─çe koja ima mali udio lignina brzo se raspada, ┼íto za uzrok ima ispu┼ítanje karbon dioksida u atmosferu. Ovo dodatno pove─Źava zabrinutost za promjene klime. Obzirom da je genetski modificirano drve─çe slabije, te kao takvo zahtjeva kemikalije kao ┼íto su herbicidi i pesticidi da bi bilo zdravo.

Drve─çe sa niskom razinom lignina ─çe isto tako dovesti do pove─Źanja populacije insekata nametnika.

Genetski modificirano drve─çe ve─ç uveliko pokazuje znakove uni┼ítenja prirodnog svijeta. Npr. genetski modificirano drve─çe na Havajima je uni┼ítilo divlje podru─Źje i industriju organske proizvodnje papaje.

Lo┼ía znanost iza genetskog in┼żinjeringa

Dok prirodno razmno┼żavanje koristi vertikalni prenos gena, gdje se mladica kreira putem seksualnog ili aseksualnog razmno┼żavanja, genetski in┼żinjering koristi horizontalni prenos gena. Radi se o tome da se geni jedne vrste moraju ubaciti u potpuno drugu vrstu.

Jer su jedni prema drugom stranci, rezultat u po─Źetku je nepoznanica, mutacije koje se mogu desiti ne mogu se unaprijed predvidjeti. Jer geni djeluju u sklopu cjelokupnog genoma, ovo dovodi do toga da je genetski in┼żinjering prava nepoznanica, jer promjena gena dovodi da priroda odgovori potpuno nepredvidivo. Ukratko, genetski in┼żinjering je u su┼ítini samo hipoteza.

Utjecajgenetski modifikovanog drve─ça na prirodno drve─çe i divlji ┼żivot

Za razliku od genetski modificiranih usjeva kao ┼íto su ┼żitarice i drve─çe, ┼żivotni ciklus mo┼że trajati desetlje─çima ili stolje─çima ukoliko genetski modificirano drve─çe iza─Ĺe iz okvira svojih planta┼ża, bit ─çe ih te┼íko uni┼ítiti.

Ovo mo┼że dovesti do o┼íte─Źenja prirodnog drve─ça, kao npr. borova, koji pokrivaju velika podru─Źja sa svojim polenom i sjemenjem, ┼íto mo┼że dovesti do toga da ova vrsta prirodnog drveta bude prekrivena polenom genetski modificiranog drve─ça. To je uticaj na ekosistem koji za posljedicu imaju utjecaj na sve ostalo, jer ovo prirodno drve─çe omogu─çava nastambe za divlje ┼żivotinje, apsorbira ugljikov dioksid i proizvodi kisik, te filtrira vodu.

Ukoliko se prirodne ┼íume one─Źiste genetski modificiranim drve─çem posljedica ─çe biti da na kraju ne─çe biti mogu─ça nastanjivost. ┼áta onda sa biljkama, ┼żivotinjama i insektima koji ┼żive u ovim ┼íumama?

Zamislite po┼żar koji se ne mo┼że dovesti pod kontrolu. Rezultat je uni┼ítenje; ni┼íta ne ostaje. Samo vrijeme mo┼że dati odgovor kako ─çe polen genetski modificiranog drve─ça utjecati na prirodu, od ┼íuma do ljudskog opstanka.
 
(strogopovjerljivo.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,