Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pedijatrijski časopis Big Pharme traži da se dojenje prestane promovirati kao prirodno, s ciljem da bi djeca bila sve bolesnija

Pedijatrijski časopis Big Pharme traži da se dojenje prestane promovirati kao prirodno, s ciljem da bi djeca bila sve bolesnija

dojenje-zabranjenoNovi članak u časopisu “Pediatrics” poziva zdravstvene djelatnike da prestanu govoriti kako je dojenje prirodno, tvrdeći da to ostavlja dojam da je praksa prirodnog roditeljstva zdravija

Autori članka su započeli javnu kampanju za okončanje riječi prirodno u kontekstu pozitivnog, tvrdeći da je to povezano s “problematičnom” praksom porođaja kod kuće, kućnog školovanja ili odbacivanja GMO hrane te da pokret prirodnog roditeljstva ometa napore koji se ulažu oko cijepljenja djece.

U članku u spomenutom časopisu koji izlazi u sklopu Američke akademije za pedijatriju pod nazivom: “Nenamjerne posljedice pozivanja na “prirodno” u promociji dojenja”, autorica doktorica Jessice Martucci i Anne Barnhill, između ostalog piše: “…zabrinuti smo zbog promocije dojenja koje hvali dojenje kao “prirodan” način za hranjenje dojenčadi.

Ova poruka snažno poručuje da je “prirodni” pristupi zdravlju bolji… Promicanje dojenja kao “prirodnog” može biti etički problematično, a još više zabrinjava što to može osnažiti uvjerenje da su “prirodni” pristupi a priori zdraviji.”

Autorice su posebno zabrinute da će promoviranje prirodnih praksi poput dojenja naškoditi praksi cijepljenja, jer će mnogi roditelji koji slijede takozvano prirodno roditeljstvo također odgoditi ili odbiti cijepljenje za svoju djecu.

Također navode i druge primjere “zabluda” da je izbor prirodnog istinski bolji, što uključuje i odbijanje GMO hrane, davanje prednosti organskoj naspram konvencionalno uzgojenoj hrani kao i zabrinutost oko fluoridacije vode.

Očigledno je da postoji preveliki rizik od stvaranja dojma da je prirodno pozitivan izbor, pa su autorice zaključile da riječ prirodno ne bi trebalo biti korišteno u pozitivnom kontekstu, čak i ako to znači omalovažavanje dojenja. Stoga doktorice kažu: “Trebamo dvaput promisliti prije spominjanja riječi “prirodno” u promociji dojenja, čak i ako to motivira žene da doje.”

Doktorice dalje izlažu kako je internet pravi primjer za ono što one objašnjavaju. Naime, već brza pretraga pokazuje neke od potencijalno problematičnih posljedica korištenja izraza da je prirodno bolje. Čim se u tražilicu unese pojam “prirodan život” dolazi se do raznih stranica posvećenih prirodnom roditeljstvu, a tu se često intenzivno raspravlja o idejama poroda kod kuće, dojenja ili homeopatije, ali i o sigurnosti i nužnosti cijepljenja te promicanju prirodnog jačanja imuniteta i prirodnom ozdravljenju.

Posebno ih brine što su istraživanja pokazala da se protivljenje obaveznom cijepljenju preklapa s interesom za komplementarnu i alternativnu medicinu, skepticizmom prema institucionalnoj vlasti i čvrstom opredjeljenju i interesu prema zdravstvenoj edukaciji, autonomiji i zdravoj životnoj praksi.

Autorice na kraju zaključuju ako je prirodno najbolje u slučaju dojenja, da je nemoguće očekivati da će majke ignorirati sve druge “prirodne” svjetonazore, poput odbijanja cijepljenja.

Iako se neki stručnjaci na ovom polju ograđuju od ove nebuloze, treba imati na umu da je pokret povratka prirodi i prirodnom sve jači i glasniji, a paralelno s time raste i panika onih koji promoviraju “sigurnije”, manje prirodne opcije, budući da im se time drastično smanjuje profit.

Stoga ovaj prijedlog, koliko god bio nevjerojatan, zapravo i ne treba čuditi. Zapravo, slobodno se možemo pripremiti na slične udare na zdrav razum.

Dojite svoju novorođenčad, jer im je to najprirodnija hrana koju će ikada dobiti.
 
(nexus-svjetlost.com,Examiner/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,