Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pedijatrijski ─Źasopis Big Pharme tra┼żi da se dojenje prestane promovirati kao prirodno, s ciljem da bi djeca bila sve bolesnija

Pedijatrijski ─Źasopis Big Pharme tra┼żi da se dojenje prestane promovirati kao prirodno, s ciljem da bi djeca bila sve bolesnija

dojenje-zabranjenoNovi ─Źlanak u ─Źasopisu “Pediatrics” poziva zdravstvene djelatnike da prestanu govoriti kako je dojenje prirodno, tvrde─çi da to ostavlja dojam da je praksa prirodnog roditeljstva zdravija

Autori ─Źlanka su zapo─Źeli javnu kampanju za okon─Źanje rije─Źi prirodno u kontekstu pozitivnog, tvrde─çi da je to povezano s “problemati─Źnom” praksom poro─Ĺaja kod ku─çe, ku─çnog ┼íkolovanja ili odbacivanja GMO hrane te da pokret prirodnog roditeljstva ometa napore koji se ula┼żu oko cijepljenja djece.

U ─Źlanku u spomenutom ─Źasopisu koji izlazi u sklopu Ameri─Źke akademije za pedijatriju pod nazivom: “Nenamjerne posljedice pozivanja na “prirodno” u promociji dojenja”, autorica doktorica Jessice Martucci i Anne Barnhill, izme─Ĺu ostalog pi┼íe: “…zabrinuti smo zbog promocije dojenja koje hvali dojenje kao “prirodan” na─Źin za hranjenje dojen─Źadi.

Ova poruka sna┼żno poru─Źuje da je “prirodni” pristupi zdravlju bolji… Promicanje dojenja kao “prirodnog” mo┼że biti eti─Źki problemati─Źno, a jo┼í vi┼íe zabrinjava ┼íto to mo┼że osna┼żiti uvjerenje da su “prirodni” pristupi a priori zdraviji.”

Autorice su posebno zabrinute da ─çe promoviranje prirodnih praksi poput dojenja na┼íkoditi praksi cijepljenja, jer ─çe mnogi roditelji koji slijede takozvano prirodno roditeljstvo tako─Ĺer odgoditi ili odbiti cijepljenje za svoju djecu.

Tako─Ĺer navode i druge primjere “zabluda” da je izbor prirodnog istinski bolji, ┼íto uklju─Źuje i odbijanje GMO hrane, davanje prednosti organskoj naspram konvencionalno uzgojenoj hrani kao i zabrinutost oko fluoridacije vode.

O─Źigledno je da postoji preveliki rizik od stvaranja dojma da je prirodno pozitivan izbor, pa su autorice zaklju─Źile da rije─Ź prirodno ne bi trebalo biti kori┼íteno u pozitivnom kontekstu, ─Źak i ako to zna─Źi omalova┼żavanje dojenja. Stoga doktorice ka┼żu: “Trebamo dvaput promisliti prije spominjanja rije─Źi “prirodno” u promociji dojenja, ─Źak i ako to motivira ┼żene da doje.”

Doktorice dalje izla┼żu kako je internet pravi primjer za ono ┼íto one obja┼ínjavaju. Naime, ve─ç brza pretraga pokazuje neke od potencijalno problemati─Źnih posljedica kori┼ítenja izraza da je prirodno bolje. ─îim se u tra┼żilicu unese pojam “prirodan ┼żivot” dolazi se do raznih stranica posve─çenih prirodnom roditeljstvu, a tu se ─Źesto intenzivno raspravlja o idejama poroda kod ku─çe, dojenja ili homeopatije, ali i o sigurnosti i nu┼żnosti cijepljenja te promicanju prirodnog ja─Źanja imuniteta i prirodnom ozdravljenju.

Posebno ih brine ┼íto su istra┼żivanja pokazala da se protivljenje obaveznom cijepljenju preklapa s interesom za komplementarnu i alternativnu medicinu, skepticizmom prema institucionalnoj vlasti i ─Źvrstom opredjeljenju i interesu prema zdravstvenoj edukaciji, autonomiji i zdravoj ┼żivotnoj praksi.

Autorice na kraju zaklju─Źuju ako je prirodno najbolje u slu─Źaju dojenja, da je nemogu─çe o─Źekivati da ─çe majke ignorirati sve druge “prirodne” svjetonazore, poput odbijanja cijepljenja.

Iako se neki stru─Źnjaci na ovom polju ogra─Ĺuju od ove nebuloze, treba imati na umu da je pokret povratka prirodi i prirodnom sve ja─Źi i glasniji, a paralelno s time raste i panika onih koji promoviraju “sigurnije”, manje prirodne opcije, budu─çi da im se time drasti─Źno smanjuje profit.

Stoga ovaj prijedlog, koliko god bio nevjerojatan, zapravo i ne treba ─Źuditi. Zapravo, slobodno se mo┼żemo pripremiti na sli─Źne udare na zdrav razum.

Dojite svoju novoro─Ĺen─Źad, jer im je to najprirodnija hrana koju ─çe ikada dobiti.
 
(nexus-svjetlost.com,Examiner/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,