Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OVO NE ŽELITE SAZNATI: 6 činjenica o tome kako Windows 10 krade vaše osobne podatke

OVO NE ŽELITE SAZNATI: 6 činjenica o tome kako Windows 10 krade vaše osobne podatke

6-faktu-o-tom-jak-windows-10-krade-vase-osobni-udajeWindows 10 operativni sustav, iako je najnovija novost u nizu, treba napomenuti da se njegova djelatnost na računalu ne može pobijediti. Windows 10 koristi uređaj koji može prati

Što se tiče sigurnosti Windowsa 10, pojavljuje se puno pitanja. U svijetu su se stvorila dva tabora, oni koji vjeruju u sigurnost ovog sustava i drugi koji znaju što ovaj sustav radi računalu.

Donosimo vam sažetak činjenica o sigurnosti operativnog sustava Windows 10, nad kojima polemizira čitav svijet:

1. Snima tipkanje i vaš rukopis

Bez obzira koji program koristite. Sve aktivnosti na tipkovnici na razini operacijskog sustava prikupljaju i šalju podatke svakih 30 minuta na Microsoftov poslužitelj. Tvrtka Microsoft je opravdala takvo špijuniranje kroz izgovor da je potrebno poboljšati prediktivni sustav.

Također se kune da definitivno to nisu podaci osjetljive prirode, te da se ukoliko se dođe do takvih podataka, oni se uklanjaju. Dobra vijest je da je to moguće onemogućili.

2. Praćenje vaše lokacije

Imena Wi-Fi mreža koje su dostupne u Windows 10 se generiraju i šalju svakih 30 minuta. Kritičari tvrde da ovo omogućuje tvrtki da prati fizičko kretanje ljudi u roku od nekoliko metara. Microsoft je to objasnio da im takav način praćenja treba za za Bing tražilicu i da to može dati relevantnije informacije. Što to znači za korisnike? Microsoft zna vašu kućnu adresu. Ako imate mobilni uređaj radi na Windows 10, Microsoft zna sva mjesta koje posjećujete.

3. Snimanje putem mikrofona

Mikrofon u Windows 10 je pokrenut i radi cijelo vrijeme. Prema Microsoftu, to je potrebno za obavljanje usluga glasovnog pomoćnika Cortana, ali je kasnije postalo jasno da, iako je glasovni pomoćnik isključen, mikrofon je bio uključen. Snimljeni glas korisnika akumulira određeni dio podataka koji se naknadno šalje na Microsoft poslužitelj.

4. Telemetrija

Telemetrija Windows 10 je fantastična zbog svojih potencijalno opasnih svojstava koje su skrivene ili programirane. Telemetrijski prijenos podataka daju Microsoftu o informacije o vašim aktivnostima. Microsoft vidi u svojim instaliranim programima, kako oni rade, koliko memorije aplikacije troše, fragmenti memorije i još mnogo toga.

5. Piratstvo

Windows 10 gleda na imena korisnikovih datoteka i uspoređuje ih stalno sa ažuriranom listom piratskih programa. Ako nađe nešto, odmah šalje Microsoftu povratnu informaciju. Informacije o  anti-plagijatskoj politici Windowsa 10 su poznate već dugo vremena. Može se, međutim, pretpostaviti da je fokus stavljen na borbu protiv krivotvorenih igara. Sada je očito glavni cilj spriječiti da korisnici preuzimaju datoteke piratskih kopija američkih filmova i televizijskih serija.

6. Kamera i snimanje

Neki Windows 10 korisnici su primjetili da nakon prve aktivacije sustava u kratko vrijeme se upalila i kamera. Istraživanja pokazuju da Windows 10 nakon prvog uključenja kamere šalju preko interneta na njihove servere oko 35 MB podataka.

S obzirom da su svi podaci poslani na Microsoftove poslužitelje kodirani, postoji jednostavan način da točno saznate što su poslali. Varijanta da je Microsoft uslikao vaše lice preko vaše web kamere za američku službu nacionalne sigurnosti, također nije isključena.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,