Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OVO NE ┼ŻELITE SAZNATI: 6 ─Źinjenica o tome kako Windows 10 krade va┼íe osobne podatke

OVO NE ┼ŻELITE SAZNATI: 6 ─Źinjenica o tome kako Windows 10 krade va┼íe osobne podatke

6-faktu-o-tom-jak-windows-10-krade-vase-osobni-udajeWindows 10 operativni sustav, iako je najnovija novost u nizu, treba napomenuti da se njegova djelatnost na ra─Źunalu ne mo┼że pobijediti. Windows 10 koristi ure─Ĺaj koji mo┼że prati

┼áto se ti─Źe sigurnosti Windowsa 10, pojavljuje se puno pitanja. U svijetu su se stvorila dva tabora, oni koji vjeruju u sigurnost ovog sustava i drugi koji znaju ┼íto ovaj sustav radi ra─Źunalu.

Donosimo vam sa┼żetak ─Źinjenica o sigurnosti operativnog sustava Windows 10, nad kojima polemizira ─Źitav svijet:

1. Snima tipkanje i vaš rukopis

Bez obzira koji program koristite. Sve aktivnosti na tipkovnici na razini operacijskog sustava prikupljaju i ┼íalju podatke svakih 30 minuta na Microsoftov poslu┼żitelj. Tvrtka Microsoft je opravdala takvo ┼ípijuniranje kroz izgovor da je potrebno pobolj┼íati prediktivni sustav.

Tako─Ĺer se kune da definitivno to nisu podaci osjetljive prirode, te da se ukoliko se do─Ĺe do takvih podataka, oni se uklanjaju. Dobra vijest je da je to mogu─çe onemogu─çili.

2. Praćenje vaše lokacije

Imena Wi-Fi mre┼ża koje su dostupne u Windows 10 se generiraju i ┼íalju svakih 30 minuta. Kriti─Źari tvrde da ovo omogu─çuje tvrtki da prati fizi─Źko kretanje ljudi u roku od nekoliko metara. Microsoft je to objasnio da im takav na─Źin pra─çenja treba za za Bing tra┼żilicu i da to mo┼że dati relevantnije informacije. ┼áto to zna─Źi za korisnike? Microsoft zna va┼íu ku─çnu adresu. Ako imate mobilni ure─Ĺaj radi na Windows 10, Microsoft zna sva mjesta koje posje─çujete.

3. Snimanje putem mikrofona

Mikrofon u Windows 10 je pokrenut i radi cijelo vrijeme. Prema Microsoftu, to je potrebno za obavljanje usluga glasovnog pomo─çnika Cortana, ali je kasnije postalo jasno da, iako je glasovni pomo─çnik isklju─Źen, mikrofon je bio uklju─Źen. Snimljeni glas korisnika akumulira odre─Ĺeni dio podataka koji se naknadno ┼íalje na Microsoft poslu┼żitelj.

4. Telemetrija

Telemetrija Windows 10 je fantasti─Źna zbog svojih potencijalno opasnih svojstava koje su skrivene ili programirane. Telemetrijski prijenos podataka daju Microsoftu o informacije o va┼íim aktivnostima. Microsoft vidi u svojim instaliranim programima, kako oni rade, koliko memorije aplikacije tro┼íe, fragmenti memorije i jo┼í mnogo toga.

5. Piratstvo

Windows 10 gleda na imena korisnikovih datoteka i uspore─Ĺuje ih stalno sa a┼żuriranom listom piratskih programa. Ako na─Ĺe ne┼íto, odmah ┼íalje Microsoftu povratnu informaciju. Informacije o┬á anti-plagijatskoj politici Windowsa 10 su poznate ve─ç dugo vremena. Mo┼że se, me─Ĺutim, pretpostaviti da je fokus stavljen na borbu protiv krivotvorenih igara. Sada je o─Źito glavni cilj sprije─Źiti da korisnici preuzimaju datoteke piratskih kopija ameri─Źkih filmova i televizijskih serija.

6. Kamera i snimanje

Neki Windows 10 korisnici su primjetili da nakon prve aktivacije sustava u kratko vrijeme se upalila i kamera. Istra┼żivanja pokazuju da Windows 10 nakon prvog uklju─Źenja kamere ┼íalju preko interneta na njihove servere oko 35 MB podataka.

S obzirom da su svi podaci poslani na Microsoftove poslu┼żitelje kodirani, postoji jednostavan na─Źin da to─Źno saznate ┼íto su poslali. Varijanta da je Microsoft uslikao va┼íe lice preko va┼íe web kamere za ameri─Źku slu┼żbu nacionalne sigurnosti, tako─Ĺer nije isklju─Źena.
 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,