Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NASA snimila pijavicu na Marsu, a ne mogu snimiti rover koji su ostavili na Mjesecu 1969. godine

NASA snimila pijavicu na Marsu, a ne mogu snimiti rover koji su ostavili na Mjesecu 1969. godine

mars-pijavicaRover američke Nacionalne zrakoplovne i svemirske administracije (NASA) “Opportunity” već više od 4.000 dana istražuje površinu Marsa, a nedavno je prvi put fotografirao pijavicu, atmosfersku pojavu na koju su Zemljani odavno navikli

“Opportunity” je, naime, na platou Meridijana na kojem se nalazi još od 2004. uspio fotografira atmosfersku pijavicu ili takozvanog pješčanog vraga.

“Ovo je jedan od najboljih primjeraka fotografija ove pojave na platou Meridijana. Zaista smo sretni što smo uspjeli ga uhvatiti”, rekao je Ray Arvidson, zamjenik rukovodstva istraživanja pri misiji “Opportunity”.

Postojanje pijavica na Marsu poznato je već godinama, a 2012. je zahvaljujući Mars Reconnaissance Orbiteru fotografirao stup visok nevjerojatnih 19 kilometara.

Pijavice na Marsu nastaju na isti način kao i na Zemlji, iako je atmosfera na Crvenoj planeti znatno rjeđa.

Pijavice se formiraju kada se tijekom suhog dana dio površine zagrije brže od svoje okoline, pri čemu dolazi do kovitlanja zraka.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,