Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SVE VEĆI BROJ PROTIVNIKA CIJEPLJENJA: Farmaceutske kompanije su nedavno plašile javnost sa povratkom ospica, sada plaše ‘novom’ bolešću iz 19. stoljeća

SVE VEĆI BROJ PROTIVNIKA CIJEPLJENJA: Farmaceutske kompanije su nedavno plašile javnost sa povratkom ospica, sada plaše ‘novom’ bolešću iz 19. stoljeća

šarlah-cijepljenjeProtivnika cijepljenja je sve više, ali ovo nije reklama za cijepljenje. Farmaceutskim kompanijama treba sve više novaca za reklamiranje lijekova i širenje straha od bolesti u medijima. Vrlo slično scenariju ebole i zika virusa

Teška bolest viktorijanskog doba ponovno se pojavila, piše Independent. Naime, liječnici su iznenađeni zbog ponovne pojave šarlaha, i to u velikom broju slučajeva.

Ta bolest ipak više nije smrtonosna i može se tretirati.

Šarlah uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, a najčešće pogađa vrlo malu djecu čiji je imunitet nešto slabiji. Ova bolest skrivila je velik broj smrti u 19. stoljeću no nakon toga je skoro u potpunosti suzbijena.

Broj oboljelih naglo se povećao u razdoblju od rujna 2013. do ožujka 2014., kad je zabilježeno 2.830 oboljelih. Od rujna 2015. do ožujka ove godine broj oboljelih popeo se na 6.100.

Svakog tjedna otkrije se 600 novih slučajeva, što je najveća stopa novo zaraženih u posljednjih 50 godina.

Šarlah se lako širi na mjestima poput škole ili dječjih igrališta, najčešće među djecom mlađom od deset godina koji su u bliskom kontaktu.

Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na prsima i trbuhu nakon čega se širi na ostala područja. Također, često natiče jezik, pojavljuje se teška grlobolja i glavobolja te visoka temperatura.

Cjepivo za ovu bolest ne postoji, a liječi se antibioticima koje treba uzimati otprilike deset dana. Ukoliko se ne liječi, šarlah može dovesti do brojnih komplikacija te opasnih stanja poput upale pluća.

Vjerujemo da će se cjepivo ubrzo pronaći, nakon ovakvih vijesti.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,