Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » PAZITE NA SVOJE EMOCIJE: Zašto Facebook stvarno želi da koristite njihove nove emotikone? Pročitajte što stoji iza toga

PAZITE NA SVOJE EMOCIJE: Zašto Facebook stvarno želi da koristite njihove nove emotikone? Pročitajte što stoji iza toga

emotikoni-faceTestiranje je krenulo! Članovi najpopularnije socijalne mreže imat će pred sobom šest dodataka, šest emotikona kojima će izraziti svoje raspoloženje, poput malih pokunih kunića ili laboratorijskih zamoraca, kako vam paše

Kao i obično, Facebookovo najnovije takozvanao ‘pojačanje’ – reakcijske tipke emotikoni trebali bi biti alternative “LIKE” opciji, a dolaze s vrlo važnom skrivenom porukom, a to je socijalni inženjering.

“Facebook je potvrdio da će koristiti podatke prikupljene prilikom korištenja novih emotikona i mijenjati svoj ​​News Feed i saznati više o tome što se vama sviđa.

Da li radije preferirate Bernie Sandersa, Donald Trumpa ili modu i život u prirodi?

Facebook će to znati sada o vama, i on će koristiti podatke koji bi trebali oblikovati vaš News Feed stvarima koje Facebook misli da želite vidjeti”, izvijestio je Mic.com.

Iako Facebook često osporava sumnje da su novi dodaci dio psiho-socijalnog eksperimenta, zloglasna studija iz 2014. godine, objavljena u “Proceedings of the National Academy of Sciences”, pokazala ke da korisnici ne mogu biti sigurni da oni nisu dio eksperimenta.

Facebook korisnici su postali nesvjesni laboratorijskih eksperimenata društvenih medija kada su znanstvenici manipulirali podacima vijesti oko 700.000 i mjerili stupanj emocionalne “zaraze” (širenja tih vijesti).

Najnoviji emotikoni, u tom kontekstu, još više potiču sumnju da Facebook ponovo koristi iste dosadne, grozne trikove.

“Ako je Facebooku cilj promijeniti vaše ponašanje, oni moraju znati za vašu ​​psihološku reakciju na fotografije i videozapise na isti način kako duhanska industrija treba kemiju mozga ljudi pri odabiru aditiva u cigaretama. Da bi se Facebook još više natjecao sa društvenim mrežama poput Snapchata i Twittera, treba obnoviti svoje algoritme s više manipulacije, a vaše emocije su njihova superhrana”.

Drugim riječima, Facebooku, samom po sebi, nije jedini interes u pitanju. Umjetnici, nezavisnih medija, vlasnici malih tvrtki, neprofitne organizacije, i bezbroj drugih koji se oslanjaju na mogućnosti ovog diva društvenih medija mogu lakše doći do svojih korisnika.

Pesimisti bi se moglo tvrditi da je ovo socijalni inženjering, no korisnički sporazum nositalja Facebook računa kojeg je korisnik ‘potpisao’ da se pridružuje Facebooku znači da Mark Zuckerberg ima slobodu provoditi svaki njegov hir.

Iako je Mic.com izvijestio da je primio pojašnjenje u kojem se navodi da usluga novih emotikona na Facebooku igra ulogu u algoritmima News Feeda, to bi se moglo “promjeniti u budućnosti.”

Ovaj put, umjesto da postanete mrzovoljan i ogorčen zamorac, jednostavno se isključite iz kvazi-orwellianskog Facebook društvenog inženjeringa; i pazite kada stišćete emotikone “ljubav”, “haha”, “wow”, “tužan” ili “ljut” ispod postova.

I pazite kako izražavate svoje emocije, jer ste vi sada dio jednog velikog socijalnog eksperimenta.
 
(NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,