Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKA MAFIJA: Testirali ljekove na ljudima u zemljama iza ‘željezne zavjese’

FARMACEUTSKA MAFIJA: Testirali ljekove na ljudima u zemljama iza ‘željezne zavjese’

lijekovi-testiranjeZapadne kompanije radi ovog skandala navodno nikada nisu snosile nikakve posljedice

Njemački medicinski povjesničar Volker Hess predstavio je u utorak u Berlinu rezultate istraživanja koje je proveo njegov tim koji je otkrio da su tijekom komunističke vladavine Istočnom Njemačkom zapadne farmaceutske kompanije u toj zemlji provodile ispitivanja svojih lijekova.

Hessovi istraživači iskopali su podatke od čak 900 testiranja zapadnih lijekova na građanima DDR-a u razdoblju od 1961. do 1990. Najviše ih je obavljeno 1980. godine, čak 321 istraživanje.

Hessova skupina je ušla u trag narudžbama za istraživanje iz 75 zapadnih kompanija iz 16 država; najviše iz Zapadne Njemačke, čiji direktori farmaceutskih kompanija nisu imali nikakav problem s tim što će lijekove na njihovim sunarodnjacima testirati diktatura Ericha Honneckera, zatim Švicarska, Francuska, SAD i Velika Britanija.

Mračnu priču na trenutak obasja sunce kad se dozna da su istočnonjemačke klinike, njih 120, koje su sudjelovale u tome, najčešće obavještavale pacijente o čemu je riječ. Ali samo dok se ne dozna što je Istočne Nijemce motiviralo da se masovno prijavljuju kao objekti medicinskih ispitivanja.

Jedni su za igranja zamorcem dobili dopust na poslu. Drugi su često bili pacijenti koji su se nadali da će na taj način možda doći do lijekova sa Zapada koji bi im inače bili nedostupni, a među njima je bilo i bolesne djece, objasnio je Hess.

Roche, Bayer, Sanofi... autori navode da su farmaceutske kompanije iskorištavale manjak lijekova u DDR-u, kao i to da je unatoč predostrožnostima povremeno znalo biti i smrtnih slučajeva.

DDR je u svakom trenutku bio osiguran da ne snosi nikakve posljedice. Jesu li zapadne kompanije pritom snosile kakvu odgovornost, da li se ona uopće utvrđivala, autori istraživanja ne navode.

Onaj za koga se zna da je sve potrobno pratio bilo je Ministarstvo za državnu sigurnost, istočnonjemačko ministarstvo, naravno. Još u 1960-ima u Istočnom Berlinu su vlasti otvorile državni ured za savjetovanje oko lijekova, odio “Izvoz”. Ako je netko i imao kakvu drugu ideju, šef tog ureda bio je visoki časnik Stasija.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,