Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKA MAFIJA: Testirali ljekove na ljudima u zemljama iza ‘┼żeljezne zavjese’

FARMACEUTSKA MAFIJA: Testirali ljekove na ljudima u zemljama iza ‘┼żeljezne zavjese’

lijekovi-testiranjeZapadne kompanije radi ovog skandala navodno nikada nisu snosile nikakve posljedice

Njema─Źki medicinski povjesni─Źar Volker Hess predstavio je u utorak u Berlinu rezultate istra┼żivanja koje je proveo njegov tim koji je otkrio da su tijekom komunisti─Źke vladavine Isto─Źnom Njema─Źkom zapadne farmaceutske kompanije u toj zemlji provodile ispitivanja svojih lijekova.

Hessovi istra┼żiva─Źi iskopali su podatke od ─Źak 900 testiranja zapadnih lijekova na gra─Ĺanima DDR-a u razdoblju od 1961. do 1990. Najvi┼íe ih je obavljeno 1980. godine, ─Źak 321 istra┼żivanje.

Hessova skupina je u┼íla u trag narud┼żbama za istra┼żivanje iz 75 zapadnih kompanija iz 16 dr┼żava; najvi┼íe iz Zapadne Njema─Źke, ─Źiji direktori farmaceutskih kompanija nisu imali nikakav problem s tim ┼íto ─çe lijekove na njihovim sunarodnjacima testirati diktatura Ericha Honneckera, zatim ┼ávicarska, Francuska, SAD i Velika Britanija.

Mra─Źnu pri─Źu na trenutak obasja sunce kad se dozna da su isto─Źnonjema─Źke klinike, njih 120, koje su sudjelovale u tome, naj─Źe┼í─çe obavje┼ítavale pacijente o ─Źemu je rije─Ź. Ali samo dok se ne dozna ┼íto je Isto─Źne Nijemce motiviralo da se masovno prijavljuju kao objekti medicinskih ispitivanja.

Jedni su za igranja zamorcem dobili dopust na poslu. Drugi su ─Źesto bili pacijenti koji su se nadali da ─çe na taj na─Źin mo┼żda do─çi do lijekova sa Zapada koji bi im ina─Źe bili nedostupni, a me─Ĺu njima je bilo i bolesne djece, objasnio je Hess.

Roche, Bayer, Sanofi... autori navode da su farmaceutske kompanije iskori┼ítavale manjak lijekova u DDR-u, kao i to da je unato─Ź predostro┼żnostima povremeno znalo biti i smrtnih slu─Źajeva.

DDR je u svakom trenutku bio osiguran da ne snosi nikakve posljedice. Jesu li zapadne kompanije pritom snosile kakvu odgovornost, da li se ona uop─çe utvr─Ĺivala, autori istra┼żivanja ne navode.

Onaj za koga se zna da je sve potrobno pratio bilo je Ministarstvo za dr┼żavnu sigurnost, isto─Źnonjema─Źko ministarstvo, naravno. Jo┼í u 1960-ima u Isto─Źnom Berlinu su vlasti otvorile dr┼żavni ured za savjetovanje oko lijekova, odio “Izvoz”. Ako je netko i imao kakvu drugu ideju, ┼íef tog ureda bio je visoki ─Źasnik Stasija.
 
(express.hr/uredio:NSP)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,