Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Mašinbravar ponovno dijeli Europu

Mašinbravar ponovno dijeli Europu

eu-radnikDvanaest zemalja EU se sprema blokirati nove mjere Europske komisije o radnicima na privremenom radu, ocjenjujući da služe isključivo interesima zapadnih članica

Borba u Bruxellesu bi mogla još više produbiti podjelu između istoka i zapada EU.

Poljski vodoinstalater je ponovno tema u Bruxellesu. Usred izbjegličke krize, Europska komisija je predložila nova pravila za radnike na privremenom radu u nekoj od zemalja-članica. Misli se prije svega na radnike iz Istočne Europe koji rade u ekonomski razvijenim zemljama na zapadu kontinenta.

Europska komisija je predložila da budu jednako plaćeni kao njihove zapadne kolege na istom poslu. Bez obzira na porijeklo, svi radnici bi trebali imati iste plaće, kaže povjerenik Marijan Tisen koja je predstavila prijedlog zakona.

Ovo do sada nije bio slučaj. Između radnika na privremenom radu i lokalnih radnika postoji velika razlika u primanjima, do 35 posto. Zakon obvezuje poslodavce da stranim radnicima na privremenom radu plaće najmanje zakonom propisani minimalac, na čemu se oni najčešće zadržavaju. Ako unutar EU vrijede zakoni slobodnog protoka robe i ljudi, razlike u položaju radnika ovisno o zemlji iz koje dolaze govore o nejedinstvenoj politici rada koja omogućuje njihovu eksploataciju i produbljuje nejednakosti.

Europski zakoni iz 1996. i 2004. godine i direktiva Bolkenstejn iz 2006. godine, koja je izazvala mnogo buke oko uvjeta za rad “poljskog vodoinstalatera” na privremenom radu, išli su na ruku poslodavcima koji su shvatili da mogu zaposliti radnike iz Istočne Europe i plaćaju ih manje nego lokalne.

Radnici iz Istočne Europe ne samo što su manje plaćeni, već često rade duže i nemaju beneficije koje imaju njihovi zapadni kolege, poput bonusa, trinaeste plaće i sl.

Između 2010. i 2014. godine broj radnika na privremenom radu unutar EU porastao za 45 posto i dostigao dva milijuna 2014. godine, najviše u području gradnje, a potom industrije i poljoprivrede.

To je stvorilo otpor lokalnih radnika koji ih doživljavaju kao “nelojalnu konkurenciju”.

Novi prijedlog Europske komisije neće ukinuti nejednakost, pošto ne predviđa da poslodavac radnicima na privremenom radu plaća kotizaciju za socijalno i mirovinsko prema zakonima zemlje u kojoj rade, već prema zakonima zemlje iz koje dolazi.

Razlike unutar EU su velike – u Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj razinu socijalnih izdataka je oko 25 posto, u Francuskoj blizu 60 posto.

Zbog toga su radnici s istoka Europe i dalje jeftini na Zapadu.

Prijedlog Europske komisije je i da se dozvoljeni boravak radnika na privremenom radu ograničiti na 24 mjeseca, umjesto dosadašnjih 30.

Dvanaest zemalja EU se sprema blokirati ove mjere, ocjenjujući da služi isključivo interesima zapadnih članica Unije. Borba u Bruxellesu bi mogla još više produbiti podjelu između istoka i zapada EU, koju je osnažila izbjeglička kriza.

“To neće biti laka borba”, priznaje francuski ministar financija Michelle Sapen.

Sve oči su uperene u Veliku Britaniju, čije mišljenje bi moglo biti presudno.

London je kao jedan od uvjeta da ostane u EU tražio da sam donosi odluke koje se tiču ​​radnika iz EU na svom teritoriju. Velika Britanija želi da se otarasi svojih “Poljaka”, kao i većina razvijenih zapadnih zemalja u kojima je ekonomska kriza produbila dojam da strani radnici oduzimaju posao domaćim. Zapadne članice Unije se nadaju da će služiti njihovim interesima, pošto se više ne moraju obazirati na ono što kaže Europska komisija, te će manje će biti zainteresirana da kritizira predložene mjere.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,