Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ONI RJEŠAVAJU TO NA DRUGAČIJI NAČIN: Najbogatijeg čovjeka u Iranu su osudili na smrt! Pročitajte zašto…

ONI RJEŠAVAJU TO NA DRUGAČIJI NAČIN: Najbogatijeg čovjeka u Iranu su osudili na smrt! Pročitajte zašto…

Babak-ZanjaniPoslovni čovjek i jedan od najbogatijih Iranaca Babak Zanjani osuđen je na smrt zbog korupcije, prevare i gospodarskog kriminala. Optužen je da je pronevjerio milijarde dolara

Iranski milijarder Babak Zanjani osuđen je na smrtnu kaznu zbog korupcije, prevare i gospodarskog kriminala, objavili su iranski pravosudni dužnosnici, a prenosi BBC.

Zanjani je uhićen u prosincu 2013. godine nakon optužbi da je zadržao milijarde dolara prihoda od nafte koju su preprodavale njegove tvrtke za iransku vladu . Zanjani cijelo vrijeme tvrdi da nije kriv. Uz Zanjanija, na smrt su osuđena i njegova dva pomagača . Uz smrtnu kaznu, sud je presudio da svi moraju vratiti pronevjereni novac.

Zanjani, inače jedan od najbogatijih Iranaca, svojedobno je bio na crnoj listi SAD-a i EU-a zbog pomaganja Iranu u izbjegavanju naftnih sankcija. Zanjani je priznao da je od 2010. godine koristio mrežu tvrtki u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj i Malaziji kako bi u ime vlade prodao milijune barela iranske nafte .

Prije uhićenja, Zanjani je tvrdio da ga međunarodne sankcije sprječavaju da preda više od 1,2 milijarde dolara iranskoj vladi.

Pritvoren je dan nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani naredio svojoj vladi da se bori protiv financijske korpcije, posebice kod privilegiranih koji su iskoristili ekonomske sankcije za svoju korist.

U intervjuu kojeg je Zanjani dao 2013. za BBC odbacio je bilo kakve političke veze u Iranu.

Ne bavim se politikom, samo biznisom – rekao je Zanjani koji je tada ustvrdio da se njegovo bogatstvo procjenjuje na oko 13,5 milijardi dolara.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,