Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ONI RJE┼áAVAJU TO NA DRUGA─îIJI NA─îIN: Najbogatijeg ─Źovjeka u Iranu su osudili na smrt! Pro─Źitajte za┼íto…

ONI RJE┼áAVAJU TO NA DRUGA─îIJI NA─îIN: Najbogatijeg ─Źovjeka u Iranu su osudili na smrt! Pro─Źitajte za┼íto…

Babak-ZanjaniPoslovni ─Źovjek i jedan od najbogatijih Iranaca Babak Zanjani osu─Ĺen je na smrt zbog korupcije, prevare i gospodarskog kriminala. Optu┼żen je da je pronevjerio milijarde dolara

Iranski milijarder Babak Zanjani osu─Ĺen je na smrtnu kaznu zbog korupcije, prevare i gospodarskog kriminala, objavili su iranski pravosudni du┼żnosnici, a prenosi BBC.

Zanjani je uhi─çen u prosincu 2013. godine nakon optu┼żbi da je zadr┼żao milijarde dolara prihoda od nafte koju su preprodavale njegove tvrtke za iransku vladu . Zanjani cijelo vrijeme tvrdi da nije kriv. Uz Zanjanija, na smrt su osu─Ĺena i njegova dva pomaga─Źa . Uz smrtnu kaznu, sud je presudio da svi moraju vratiti pronevjereni novac.

Zanjani, ina─Źe jedan od najbogatijih Iranaca, svojedobno je bio na crnoj listi SAD-a i EU-a zbog pomaganja Iranu u izbjegavanju naftnih sankcija. Zanjani je priznao da je od 2010. godine koristio mre┼żu tvrtki u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj i Malaziji kako bi u ime vlade prodao milijune barela iranske nafte .

Prije uhi─çenja, Zanjani je tvrdio da ga me─Ĺunarodne sankcije sprje─Źavaju da preda vi┼íe od 1,2 milijarde dolara iranskoj vladi.

Pritvoren je dan nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani naredio svojoj vladi da se bori protiv financijske korpcije, posebice kod privilegiranih koji su iskoristili ekonomske sankcije za svoju korist.

U intervjuu kojeg je Zanjani dao 2013. za BBC odbacio je bilo kakve politi─Źke veze u Iranu.

Ne bavim se politikom, samo biznisom – rekao je Zanjani koji je tada ustvrdio da se njegovo bogatstvo procjenjuje na oko 13,5 milijardi dolara.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,