Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Geneti─Źki in┼żenjering – oru┼żje za masovno uni┼ítenje

Geneti─Źki in┼żenjering – oru┼żje za masovno uni┼ítenje

geneti─Źko-inzenjerstvoRazvoj geneti─Źkih tehnologija, kao ┼íto je promjena genoma uz pomo─ç “CRISPR”, prema potencijalnoj opasnosti koju sa sobom nosi mo┼że se usporediti s oru┼żjem za masovno uni┼ítavanje

Tehnologija za promjenu genetike “CRISPR” zamijenit metodu kori┼ítenja gena uz pomo─ç kojeg se proizvode svi GMO, i po potencijalnoj opasnosti u slu─Źaju nepravilnog kori┼ítenja mo┼że se usporediti s oru┼żjem za masovno uni┼ítenje, pi┼íe u godi┼ínjem izvje┼ítaju ┼íefa Nacionalne obavje┼ítajne slu┼żbe SAD James Klepera.

Za razliku od ┼íiroko rasprostranjene tehnologije kori┼ítenja tu─Ĺeg genoma u postoje─çim organizmima, tehnologije “CRISPR” i Kas-9 uz pomo─ç specijalnih bjelan─Źevina omogu─çavaju promjene na razini DNK u stanicama organizma.

“One mogu otkriti dati lanac DNK u organizmu ─Źovjeka, izvaditi ga i zamjeniti novim lancem koji su izradili geneti─Źari”, priop─çio je znanstveni ─Źasopis “Nature”.

Znanstvenici smatraju da se uz pomo─ç “CRISPR”-a mo┼że izbje─çi daljnja predaja i ┼íirenje degenerativnih bolesti koje se predaju putem genetike.

Ipak, Nacionalna obavje┼ítajna slu┼żba SAD smatra se ova tehnologija ne─çe koristiti samo u medicinske svrhe.

“Uzimaju─çi u obzir ┼íiroku uporabu, nisku cijenu i ubrzani tempo izrade ove tehnologije dvojnog kori┼ítenja, namjerno ili slu─Źajno, njeno kori┼ítenje mo┼że dovesti do ozbiljnih posljedica po ekonomsku i nacionalnu sigurnost SAD”, navodi se u izvje┼ítaju Kleper, objavljenom na sajtu njegovog resora .

Ovaj izvje┼ítaj je sastavljen na temelju informacija i prognoza koje su predstavile CIA, ANB i druge specijalne slu┼żbe SAD. U izvje┼ítaju se navodi da se bazni spojevi potrebni za dobivanje “CRISPR”-a mogu nabaviti preko interneta za sumu od 60 dolara.

Kleper u svom izvje┼ítaju zaklju─Źuje da nedovoljno visoku razinu etni─Źkih standarda i profesionalizma nadzornih tijela izvan zapadnih dr┼żava mo┼że dovesti do nastanka potencijalno opasnih bakteriolo┼íkih organizama ili pripravka.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,