Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Genetički inženjering – oružje za masovno uništenje

Genetički inženjering – oružje za masovno uništenje

genetičko-inzenjerstvoRazvoj genetičkih tehnologija, kao što je promjena genoma uz pomoć “CRISPR”, prema potencijalnoj opasnosti koju sa sobom nosi može se usporediti s oružjem za masovno uništavanje

Tehnologija za promjenu genetike “CRISPR” zamijenit metodu korištenja gena uz pomoć kojeg se proizvode svi GMO, i po potencijalnoj opasnosti u slučaju nepravilnog korištenja može se usporediti s oružjem za masovno uništenje, piše u godišnjem izvještaju šefa Nacionalne obavještajne službe SAD James Klepera.

Za razliku od široko rasprostranjene tehnologije korištenja tuđeg genoma u postojećim organizmima, tehnologije “CRISPR” i Kas-9 uz pomoć specijalnih bjelančevina omogućavaju promjene na razini DNK u stanicama organizma.

“One mogu otkriti dati lanac DNK u organizmu čovjeka, izvaditi ga i zamjeniti novim lancem koji su izradili genetičari”, priopćio je znanstveni časopis “Nature”.

Znanstvenici smatraju da se uz pomoć “CRISPR”-a može izbjeći daljnja predaja i širenje degenerativnih bolesti koje se predaju putem genetike.

Ipak, Nacionalna obavještajna služba SAD smatra se ova tehnologija neće koristiti samo u medicinske svrhe.

“Uzimajući u obzir široku uporabu, nisku cijenu i ubrzani tempo izrade ove tehnologije dvojnog korištenja, namjerno ili slučajno, njeno korištenje može dovesti do ozbiljnih posljedica po ekonomsku i nacionalnu sigurnost SAD”, navodi se u izvještaju Kleper, objavljenom na sajtu njegovog resora .

Ovaj izvještaj je sastavljen na temelju informacija i prognoza koje su predstavile CIA, ANB i druge specijalne službe SAD. U izvještaju se navodi da se bazni spojevi potrebni za dobivanje “CRISPR”-a mogu nabaviti preko interneta za sumu od 60 dolara.

Kleper u svom izvještaju zaključuje da nedovoljno visoku razinu etničkih standarda i profesionalizma nadzornih tijela izvan zapadnih država može dovesti do nastanka potencijalno opasnih bakterioloških organizama ili pripravka.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,