Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKA TELEVIZIJA CNN SADA KAŽE DA ZABORAVIMO NA ISIS. U ‘MODI’ JE NEŠTO JOŠ GORE

AMERIČKA TELEVIZIJA CNN SADA KAŽE DA ZABORAVIMO NA ISIS. U ‘MODI’ JE NEŠTO JOŠ GORE

Jabhat-al-NusraNajveća propagandna televizija u svijetu koja doslovno “zakuhava” ratove, u vlasništvu najbogatijih globalista, ima nove vijesti

Gotovo da ne prođe jedan dan bez vijesti o napretku koalicijskih snaga vođenih SAD-om u ratu protiv Islamske države u Iraku i Siriji

Posljednjih nekoliko mjeseci, koalicijske snage osigurale su sirijsko-tursku granicu, preuzele Ramadi i prekinule dotok boraca i zaliha terorističkoj skupini u njihovim uporištima, Raqqi i Mosuli, piše CNN.

No daleko je to još od pobjede, a SAD je dosad pokleknuo pod brojnim zamkama u Iraku i Siriji – od kojih su one najsmrtonosnije postavili pripadnici Al-Kaide. Jabhat al-Nusra, Al-Kaidin sirijski saveznik, puno je opasniji od ISIS-a.

Ove dvije grupe imaju jedan cilj, a to je uspostaviti globalni kalifat koji će se prostirati do Rima i Vatikana, no koriste različita sredstva da ga ostvare. Dok Islamska država puni novinske stupce, Al-Kaida vodi tihi rat i odgovara im američka fokusiranost na ISIS. Povratak na svjetsku scenu planiraju kada ISIS bude poražen.

Dok ISIS nemilosrdno vlada preuzetim teritorijima, Jabhat al-Nusra pruža potporu pobunjenicima protiv vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njeguje lokalne odnose s mještanima i drugim pobunjenicima koje će jednog dana upotrijebiti protiv Amerike.

Potom će tim odnosima manipulirati kako bi postigli dominaciju, direktno napasti grupe koje pomaže SAD i poraziti ih. Legitimnost koju su dobili boreći se na strani opozicije iskoristiti će za transformaciju sirijskog društva dok na posljetku ne prihvate Al-Kaidu.

Jabhat al-Nusra već stvara strukture vlasti, poput sudova i društvenih usluga i koristi ih kako bi promijenili vjerske poglede sirijske opozicije i naroda. Ova grupa već vlada dijelovima Sirije pomoću jednog oblika religijskog zakona sličnog onom koji koristi Islamska država: žene su u Raqqi koju kontrolira ISIS, kao i u Idilibu koje drži opozicija, prisiljene nositi burku. U međuvremenu, kroz vojne i vjerske kampove za djecu, indoktriniraju novu generaciju boraca za budući rat sa Zapadom.

Jabhat al-Nusra se također vrlo brže prilagođava od Islamske države. Namjerno ne kontrolira određeni teren i zato ih je teže naciljati, pošto ih se ne može napasti bez da se ubiju pripadnici modernijih sirijskih opozicijskih grupa s kojima surađuju.

Međutim, Amerika ne vidi Jabhat al-Nusra kao prijetnju, a njihova politika im nehotice pruža podršku. Američki pristanak na ruske zračne napade u Siriji dopušta Rusiji da naudi opozicijskim grupama koje su ujedno suočene i sa Jabhat al-Nusrom i ISIS-om, te manipulira u korist Asadovog režima.

SAD još potencijalno ima saveznike u borbi protiv obje ove terorističke skupine. No rusko napadanje opozicije će odvesti ove grupe u ruke Al-Kaide, ne zato jer to žele, već jer se više neće imati kome obratiti za pomoć.

SAD mora hitno djelovati kako bi očuvali modernu opoziciju koja će biti važna za osiguranje buduće Sirije koja neće biti u rukama Al-Qa’ide. Kako bi to postigli, moraju napustiti svoju fiksaciju nad ISIS-om i prepoznati da je Jabhat al-Nusra još veća prijetnja, piše CNN.

Al-Kaida i fronta Nusra pozivaju na jaču borbu protiv sirijske vlade

Sirijski ogranak Al-Kaide, jedne od najjačih islamističkih pobunjeničkih skupina, pozvala je na jačanje borbi protiv vlade i njezinih saveznika ugrožavajući dodatno sporazum o prekidu borbi koji bi trebao nastupiti u subotu, a takav poziv uputila je i fronta Nusra. Vlada i pobunjeničke skupine dogovorile su se da će sudjelovati u “obustavi neprijateljstva” koja bi trebala početi u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoeuropskom vremenu). Od zaraćenih strana tražilo se da to prihvate u ponoć.

U sklopu tog dogovora, koji nisu potpisale same sirijske zaraćene strane i manje je obvezujuć od formalnog prekida vatre, očekuje se da vlada i njezini neprijatelji zaustave napade kako bi humanitarna pomoć mogla stići do civila i početi mirovni pregovori.

Primirje ne vrijedi za džihadističke skupine poput Islamske države i Fronte Nusre koja je povezana s Al-Kaidom. Vlada u Damasku i njezini ruski saveznici kažu da se neće prestati boriti protiv tih militantnih skupina.

Ostale pobunjeničke skupine koje Zapad smatra umjerenim kažu da se boje da će to biti iskorišteno da se ozakoni napad na njih. Fronta Nusra u petak je tražila od pobunjeničkih skupina da pojačaju svoje napade na snage predsjednika Bašara al Asada i njegove saveznike.

Vođa Nusre Abu Mohamad al Golani u audio poruci objavljenoj preko televizije Orijent News rekao je da bi pobunjenici trebali “pojačati odlučnost i napade i ne dopustiti njihovim zrakoplovima i velikom broju vojnika da vas zaplaši”.
 

 

 
(Hina/jutarnji.hr/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , ,