Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » The Washington Post: Američka vojna nadmoć nad drugim zemljama odlazi u prošlost

The Washington Post: Američka vojna nadmoć nad drugim zemljama odlazi u prošlost

NOSAC-AVIONAMOĆ FLOTE NOSAČA AVIONA NEUTRALIZIRALE NOVE RUSKE, KINESKE I IRANSKE RAKETE

Vojna prednost SAD nad drugim zemljama uskoro će otići u prošlost, pošto je njihova glavna snaga – moćna flota nosača zrakoplova – izgubila dosadašnji značaj, piše Washington Post , pozivajući se na ekspertski izvještaj.

Prema izvještaju koji je nedavno objavio Centar za novu američku sigurnost, za vojne operacije SAD u inozemstvu nastao je prijelomni trenutak. Dok je ranije bilo teško suprotstaviti bilo što američkim nosačima aviona, sada se situacija promijenila u korijenu.

“Zemlje kao što su Kina, Iran i Rusija provele su posljednjih godina ozbiljnu modernizaciju svojih snaga i naoružanja, koja neutralizira vojnu prednost Sjedinjenih Država” – naglašava list.

Rusija je u Baltičkom moru stvorila složen sustav PZO i razmjestila protubrodske raketne sustave. Naredba NATO je upozoravala na ruske rakete na “sirijskom perimetru”, i Moskva je već provela testiranja naprednih raketa klase “zemlja-zrak”, čiju učinkovitost stručnjaci priznaju jednoglasno “, piše Washington Post .

Kina je, sa svoje strane, stvorila integrirani sustav, koji također čine moderne rakete “zemlja-zrak”, krstareće protubrodske rakete, podmornice, raketne krstarice i avioni.

Time je Kina stvorila štit od prijetnji s mora koji je sposoban držati protivnika na dovoljnom odstojanju od strateški važnih teritorija, ističe autor članka.

Dok se druge zemlje koncentriraju na stvaranje složenih sustava koristeći nove tehnologije, kao što su bespilotne letjelice, napredne rakete i lovce nove generacije, Sjedinjene Države djeluju po inerciji i time čine veliku grešku.

Amerika je izgubila svoju glavnu prednost – mogućnost da neometano kontrolira velika prostranstva. Ako u narednoj godini Pentagon ne revidira svoju strategiju, američke oružane snage riskiraju da njihovo oružje zaostane za najnovijim naoružanjem Rusije i Kine i da zauvijek zaborave na vojnu nadmoć, ističe list.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,