Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » The Washington Post: Ameri─Źka vojna nadmo─ç nad drugim zemljama odlazi u pro┼ílost

The Washington Post: Ameri─Źka vojna nadmo─ç nad drugim zemljama odlazi u pro┼ílost

NOSAC-AVIONAMO─ć FLOTE NOSA─îA AVIONA NEUTRALIZIRALE NOVE RUSKE, KINESKE I IRANSKE RAKETE

Vojna prednost SAD nad drugim zemljama uskoro ─çe oti─çi u pro┼ílost, po┼íto je njihova glavna snaga – mo─çna flota nosa─Źa zrakoplova – izgubila dosada┼ínji zna─Źaj, pi┼íe Washington Post , pozivaju─çi se na ekspertski izvje┼ítaj.

Prema izvje┼ítaju koji je nedavno objavio Centar za novu ameri─Źku sigurnost, za vojne operacije SAD u inozemstvu nastao je prijelomni trenutak. Dok je ranije bilo te┼íko suprotstaviti bilo ┼íto ameri─Źkim nosa─Źima aviona, sada se situacija promijenila u korijenu.

“Zemlje kao ┼íto su Kina, Iran i Rusija provele su posljednjih godina ozbiljnu modernizaciju svojih snaga i naoru┼żanja, koja neutralizira vojnu prednost Sjedinjenih Dr┼żava” – nagla┼íava list.

Rusija je u Balti─Źkom moru stvorila slo┼żen sustav PZO i razmjestila protubrodske raketne sustave. Naredba NATO je upozoravala na ruske rakete na “sirijskom perimetru”, i Moskva je ve─ç provela testiranja naprednih raketa klase “zemlja-zrak”, ─Źiju u─Źinkovitost stru─Źnjaci priznaju jednoglasno “, pi┼íe Washington Post .

Kina je, sa svoje strane, stvorila integrirani sustav, koji tako─Ĺer ─Źine moderne rakete “zemlja-zrak”, krstare─çe protubrodske rakete, podmornice, raketne krstarice i avioni.

Time je Kina stvorila ┼ítit od prijetnji s mora koji je sposoban dr┼żati protivnika na dovoljnom odstojanju od strate┼íki va┼żnih teritorija, isti─Źe autor ─Źlanka.

Dok se druge zemlje koncentriraju na stvaranje slo┼żenih sustava koriste─çi nove tehnologije, kao ┼íto su bespilotne letjelice, napredne rakete i lovce nove generacije, Sjedinjene Dr┼żave djeluju po inerciji i time ─Źine veliku gre┼íku.

Amerika je izgubila svoju glavnu prednost – mogu─çnost da neometano kontrolira velika prostranstva. Ako u narednoj godini Pentagon ne revidira svoju strategiju, ameri─Źke oru┼żane snage riskiraju da njihovo oru┼żje zaostane za najnovijim naoru┼żanjem Rusije i Kine i da zauvijek zaborave na vojnu nadmo─ç, isti─Źe list.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,