Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » UTRKA DO MARSA: NASA-in svemirski brod Orion sa ljudskom posadom sprema se za uzlijetanje 2018. godine, skoro 20 godina prije roka

UTRKA DO MARSA: NASA-in svemirski brod Orion sa ljudskom posadom sprema se za uzlijetanje 2018. godine, skoro 20 godina prije roka

orion-nasaNASA je nedavno tek izbacila visokorezolucijske fotografije mjeseca, a nisu bili na njemu već 50 godina. Sada odjedanput idu na Mars sa ljudskom posadom, ali prvo će testirati modul putovanjem oko Mjeseca. Što nisu putovanje oko Mjeseca već utvrdili?

Puno prije roka kojeg su objavili, oni kreću sa misijom, točnije 2018. godine.. Pročitajte kako će to izgledati, no pitanje je, otkuda im taj ogromni novac?

2009. GODINE SU PISALI MEDIJI:

“Unatoč tome pripreme za takvu misiju u tijeku su pri američkoj, europskoj i ruskoj svemirskoj agenciji, koje najavljuju pokušaje lansiranja unutar deset do trideset godina. Američki stručnjaci vjeruju da njihovi sunarodnjaci neće kročiti na Mars prije 2030., a Nasin je čelnik Michael Griffin u rujnu 2007. naveo 2037. kao moguću godinu lansiranja ljudske ekspedicije na susjedni planet. Europska svemirska agencija (ESA) 2001. je izložila projekt Aurora, čiji je cilj ljudsko slijetanje na Mars približno do 2030., u kooperaciji s Ruskom svemirskom agencijom (Rokosmos). Program Aurora uključuje faze robotskog istraživanja i simulacije ljudskog preživljavanja na Marsu prije samog slanja ljudi. U rusko-europskoj kooperaciji sredinom ovog mjeseca okončan je velik pokus kojim su simulirani neki aspekti leta na Mars. Šestorica muškaraca, od kojih četiri Rusa, Nijemac i Francuz, provela su 105 dana u okruženju nalik na unutrašnjost podmornice. Svaki je imao svoju kapsulu, a zajedničke su im bile prostorije za vježbanje i vrt. Iako su se trudili puno vježbati, svi su se prilično udebljali, jedući specijalnu hranu za svemirske letove. Jedina komunikacija s vanjskim svijetom bio je radijski uređaj koji je slao i primao poruke sa zadrškom od 20 minuta, baš kao što bi bio slučaj prilikom leta na Mars.”

Nitko ne zna koliko bi milijardi dolara stajala misija na Mars i koliko bi država moralo surađivati da bi sakupile sredstva za takvo epsko putovanje. U najboljem slučaju riječ je o desecima milijardi, a neke procjene govore i o 240 milijardi dolara.

NASA-ina misija leta na Crveni planet upravo je ušla u sljedeću važnu fazu. Osnovica novog modula za posadu Orion iskrcana je nedavno u Svemirskom centru Kennedy, gdje će biti pripremljena za svoj probni let bez posade do Mjeseca i natrag


Orion je modul svemirskog broda kojeg razvija NASA kako bi prevozio ljude do asteroida, a kasnije i do samog Marsa. I ne samo da će odvesti ljude dalje nego ikada prije, već je riječ i o najnaprednijoj i najsigurnijoj svemirskoj letjelici ikad napravljenoj.

Modul za posadu biti će jezgra dijelova broda u kojima će se nalaziti astronauti. Sastavljen je New Orleansu a u NASA-ino je središte dovezen posebnim, ribolikim Super Guppy zrakoplovom.

Trenutačno inžinjeri instaliraju u Orion razne sustave i podsustave potrebne za let oko Mjeseca. Sustavi uključuju termalnu zaštitu, toplinske štitove, pogon, računala, elektroniku, padobrane, i još brojne druge.

Za 2018. planirano je lansiranje Istraživačke misije 1 (Exploration Mission 1 – EM-1), koja bi trebala u sedam dana obletjeti Mjesec i vratiti se na Zemlju. To će biti prvi let svemirskog broda sposobnog da nosi ljudsku posadu izvan zemljine orbite i u duboki svemir još od završetka misija Apollo, prije više od 40 godina. Ipak, kako je riječ o probnom letu izvršit će se bez astronauta. Očekuje se kako će letovi s posadom početi 2020. godine.

EM-1 letjelica visoka je oko 3 metra i promjerom joj je 5 metara, a teži preko 1.200 kg, u kojoj će posada putovati preko godinu dana. Teško za povjerovati, zar ne?

Orion će biti lansiran na Svemirskom sustavu za lansiranje (Space Launch System – SLS), potrošnom lansirnom sustavu koje NASA namjerava koristiti u budućim letovima za dostavu tereta i posade u orbitu.

Nakon što misija EM-1 bude gotova, misija s posadom, EM-2 istražiti će asteroid u orbiti blizu Zemlje. Ti su testovi bitni kako bi se uspjašno prebrodili izazovi na kasnijem putu na Mars. Nadajmo se da će Hollywood nakon toga odmah snimitii i film, kako to već i ide.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(net.hr,poslovni.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,