Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Rusija upozorava Tursku: Uplitanje u sirijski konflikt vodi ka apsolutnom ratu

Rusija upozorava Tursku: Uplitanje u sirijski konflikt vodi ka apsolutnom ratu

turska-vojnici-sirijaTurska se nalazi u pat poziciji, budući da Zapad ne jamči Ankari podršku za napad na Siriju, dok njeno uplitanje povećava rizik od apsolutnog rata u koji se može umiješati i Iran, a što je najgore i Rusija, izjavio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Vijeća Federacije Rusije Konstantin Kosačov

Prema njegovom mišljenju, Turska razmišlja o tome da drastično poveća svoje sudjelovanje u cjelokupnoj situaciji na Bliskom istoku i započne izravnu agresiju na Siriju, i to uz pomoć Saudijske Arabije.

“Turska, međutim, mora znati da joj Zapad ne jamči podršku. Postoji rizik od prelaska u apsolutni rat, u koji potencijalno se može umiješati i Iran, a što je najgore i Rusija, koja je već demonstrirala svoju snagu i spremnost da je iskoristi”, naglasio je Kosačov.

Pored toga, sirijska vojska svoju ofenzivu provodi uz podršku ruskog zrakoplovstva, samim tim će postojati osnova da se pruži apsolutna podrška i svim drugim snagama koje se suprotstavljaju turskoj agresiji, upozorio je on.

Pat pozicija Turske, kako je rekao, uvjetovana je neuspjehom rušenja režima Bashar el-Assada i agresije na Kurde u Siriji, s obzirom na to da Zapad na rušenje Assada više ne gleda kao na prioritet, dok Kurdi nikad nisu ni bili u sferi interesa.

“Umjesto Assada može pasti Alep, a to će praktično označiti iskorak Turske iz okvira sirijskih procesa”, naglasio je on.

Kada je riječ o Kurdima, kazao je Kosačov, oni su najveći igrač na teritoriju koju Turska želi napasti u Siriji.

“Ukoliko se Kurdima osigurati naoružanje, a Rusija je u više navrata saopćtavala da to još uvijek ne čini, oni bi mogli postati vrlo ozbiljna prepreka planovima Turske i to bez izravnog miješanja Rusije. Pored toga, postoji i mogućnost početka partizanskog rata na istoku same Turske”, smatra Kosačov.

S tim u vezi, dodao je, predstoji težak posao u kojem bi trebalo pronaći kompromis između interesa Rusije, SAD i EU.

“Objektivno gledano, interesi sve tri strane su već dovoljno bliski, neophodna je volja lidera da to priznaju”, zaključio je on.

Sirija bi se trebala obratiti Vijeću sigurnosti

Sirija bi se trebala obratiti Vijeću sigurnosti UN sa zahtjevom da se momentalno razmotri situacija u vezi s narušavanjem njenih teritorijalnih granica od strane Turske, izjavio je predsjednik Odbora za obranu Vijeća Federacije Rusije Viktor Ozjorov.

“Sirijsko vodstvo bi trebalo istog trena se obratiti Vijeću sigurnosti kako bi hitno razmotrio narušavanje njenog teritorijalnog suvereniteta i ulazak turskih vojnika na njezin teritorij”, rekao je on.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, koje je reklo da će Rusija podržati inicijativu da Vijeće sigurnosti razmotri sudjelovanje Turske u granatiranju Sirije, te da uplitanje Turske u sirijski konflikt predstavlja prijetnju za mir i sigurnost cjelokupnog Bliskog istoka.

Turska ponovno pucala na Kurde

Turska vojska ponovno je gađala pozicije kurdskih snaga na sjeveru Sirije, izjavio je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Tanzi Bilgiç.

On je rekao da je turska vojska bila prinuđena zapucati na Kurde jer su pripadnici kurdske Partije demokratskog saveza napali granični prijelaz Hatay.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,