Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » KAKVI MULJATORI! Što reći kada Goldman Sachs izjavi da kapitalizam više ne funkcionira?

KAKVI MULJATORI! Što reći kada Goldman Sachs izjavi da kapitalizam više ne funkcionira?

Goldman-SucksSumana Manohar, analitičarka i dopredsjednica Goldman Sachsa, šokirala je javnost dovođenjem u pitanje efikasnosti samog kapitalima

Njena analiza je prilog raspravi o visinama korporativnih profitnih stopa koje su trenutno na svojim povijesno visokim razinama. Pale su početkom krize 2008. i odmah se počele dizati da bi ostale na visokim, štoviše i rekordnim razinama, do dan danas, prenosi Bloomberg.

Grafički prikaz S&P 500 – indeks zarade od trgovine dionicama koji seže više od 25 godina unatrag koji pokazuje da su stope i dalje rekordno visoke. Manohar navodi da su stope profita rasle zahvaljujući tri glavna trenda: visokim cijenama dobara, pojeftinjenju proizvodnje preseljenjem proizvodnih pogona u zemlje u razvoju, a što je dovelo do povećanja potražnje na tržištima tih zemalja, te povećanjem efikasnosti zahvaljujući novim tehnologijama.

Tržišta su, navodi se u analizi, nagrađivala kompanije koje su preuzimale druga poduzeća i zarađivale ponovnim otkupom vlastitih dionica. Sada Golldman Sachs preporuča, „kupujte tuđe dionice, a ne one svojih poduzeća“. Glavno pitanje koje ih je zanimalo glasi, je li pad profita neizbježan, zatim, neizvjesno je hoće li konsolidacija industrije, smanjenje cijena i mjere štednje, u kombinaciji sa slabom ponudom i prevelikom industrijskom proizvodnjom srušiti profitne stope ili će ih držati na visokoj razini.

Ovo drugo je moguće, navode, ali su posljedice toga uznemirujuće. Goldman Sachs ovdje navodi da postoji mogućnost da su oni krivi, jer uvijek jure za većim profitnim stopama. “Ako smo u krivu i ako visoke profitne stope čak uspiju izdržati još idućih nekoliko godina, naročito u uvjetima kada su stope rasta svjetske potražnje u padu, morat ćemo postaviti šira pitanja o efikasnosti kapitalizma”, piše u analizi.

Drugim riječima, stope profita bi prirodno trebale oscilirati i padati. Postojanje “debelih” stopa profita bi morale ohrabrivati nove natjecatelje na tržištu i cikluse cijena koji bi uzrokovali pad tih istih stopa profita. Niske stope, odnosno donji dio ciklusa, potiče slabije igrače da napuste biznis, a velike korporacije ostaju na tržištu sa više manevarskog prostora.


Što reći kada pitanje učinkovitosti kapitalizma kao sustava postavi Goldman Sachs?

U naputku svojim dioničarima koje je potpisala glavna analitičarka i dopredsjednica Goldman Sachsa, Manohar Sumana, stoji da ova investicijska banka, analizirajući cijene sirovina, razvoj troškova arbitraže i trenutnu tržišnu deflaciju, određena predviđanja može praviti samo kratkoročno, pa čak i tako ona mogu biti netočna.

Međutim, moguće je da zapravo kažu da čak i ako Goldman Sachs pogriješi u prognozama, to nije do njih, nego zato što „sustav više ne funkcionira“. Oni peru ruke od svega!

“Mi smo uvijek oprezno pratili sve trendove. No, ako budemo i pogriješili u smislu zarade za narednih nekoliko godina, to znači da će trebati provesti šira i opsežnija istraživanja o učinkovitosti kapitalizma”, rekla je Manohar Sumana.

“Šira istraživanja o učinkovitosti kapitalizma”?

“Ako se taj ne ciklus ne nastavi, događa se nešto čudno”, u čudu vrti glavom Manohar Sumana, jedna od najvećih analitičarki u sustavu predviđanja Goldman Sachsa u kojem se uvijek sve znalo unaprijed i gdje za “čuda” nikad nije bilo mjesta.

Do promjene kapitalističkog sustava sigurno neće doći po naputku onih koji od njega imaju najviše koristi, ali da će se u bliskoj budućnosti morati osmišljavati nove strategije, to je sigurno.

Bloomberg također primjećuje kako se ne događa svaki dan da jedna velika investicijska banka priopći da bi trebalo preispitati temelje i učinkovitost samog kapitalizma.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:NSP)

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , ,