Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KRAJ INTERNETA KAKVOG POZNAJEMO? Dru┼ítveni mediji, online novinarstvo, blogovi, web-pretra┼żivanje, komentari bi mogli biti ovim zahva─çeni …

KRAJ INTERNETA KAKVOG POZNAJEMO? Dru┼ítveni mediji, online novinarstvo, blogovi, web-pretra┼żivanje, komentari bi mogli biti ovim zahva─çeni …

hiperlink-linkNajvi┼íi sud u Europskoj uniji ovaj tjedan je zaprimio argumente koji bi mogli utjecati na mogu─çnost povezivanja sadr┼żaja na Internetu

Po prvi put u povijesti ovakav slu─Źaj prijeti prirodi weba kakvog poznajemo, Europski sud pravde (CJEU) u srijedu je raspravljao da li internetske hiperveze (linkovi) na drugi sadr┼żaj kr┼íe zakone o autorskim pravima i da li oni trebali biti dopu┼íteni.

Sud je saslu┼íao argumente u vezi slu─Źaja GS Medije, u kojoj je popularni nizozemski blog objavio linkove na fotografije koje su procurile na zasebnoj file hosting stranici.

Tvrde─çi da sredi┼ínju ulogu┬á digitalnom okru┼żenju imaju hiperveze (linkovi), Computer & Communications Industry Association (CCIA) je napisala da bi linkanje (stavljanje linka) na neki sadr┼żaj trebalo biti besplatno i dostupno na mre┼żi, a pravno je i ranije ve─ç sud donio odluku u svezi toga u u ranijim slu─Źajevima.

“Ako se mogu─çnost stavljanja linka dovodi u pitanje, web ─çe izgubiti svoju univerzalnost i mo─ç”, napisala je komisija CCIA. “Najva┼żniji informactivni mediji na┼íeg vremena ─çe biti potkopani”.

Napad EU na linkove nije bilo bez upozorenja.

U studenom pro┼íle godine, europsko zastupnca Julia Reda je rekla: “Europska komisija priprema frontalni napad na linkove, koje znamo kao osnovni gra─Ĺevni blok Interneta” i upozorila je da bi “slamanje Interneta” tako─Ĺer utjecalo na ameri─Źke web stranice koje se povezuju sa europskim sadr┼żajima.

“S prakti─Źnog stajali┼íta, ovaj zakon ─çe utjecati na bilo koju vijest koja se povezuje iz europskih sadr┼żaja izvora” , Reda je napisala krajem pro┼íle godine.


“Svaki WebLink ─çe postati pravna mina i omogu─çiti da internetski mediji dr┼że svakog internet izdava─Źa obaveznim da se pridr┼żava tih pravila”, rekla je Reda.

Prema projektu za za┼ítitu tr┼żi┼ínog natjecanja, ishod slu─Źaja GS Media bi mogao utjecati na “svakog web korisnika” i staviti apsurdna optere─çenja na sadr┼żaje izdava─Źa.

“Ako Europski sud za pravo dosudi svaki web korisnik, u Europi i izvan nje, mora potvrditi status autorskog prava za svaku objavu na stranici prije povezivanja na tu stranicu, to bi moglo u─Źinkovito uni┼ítiti internet kakav poznajemo danas”, napisali┬á su Matt Schruers i Jakob Kucharczyk za Project-Disco.org.

“Biste li vi┼íe puta provjeravali web stranice na koje ste linkali/povezali svoj sadr┼żaj, u slu─Źaju da se sadr┼żaj na stranicama na koje ste povezali promijenio? Da li bi bili u mogu─çnosti potvrditi da su njihove licence sve pla─çene u cijelosti? ┼Żelite li tako─Ĺer provjeravati status autorskog prava linkova stranica na koje se povezujete?”

“Bilo koji od ovih slu─Źajeva, dru┼ítvenih medija, pretra┼żivanja, blogova, komentara, online novinarstva mo┼że biti suo─Źeno sa zakonskom odgovornosti.”

U me─Ĺuvremenu, u SAD-u, pionir interneta Matt Drudge isklju─Źivo za Infowars je u listopadu pro┼íle godine rekao da su se raspravljali zakoni o autorskim pravima koja sprje─Źavaju web stranice da se povezuju sa drugim web stranicama.

“Oni su izglasali da se provodi zakon o autorskim pravima. Oni ─çe to u─Źiniti tako da ne mo┼żete koristiti niti naslove. “
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,