Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » S-500 tek stiže, a Amerikanci ga se već boje jer istovremeno obara 10 supersoničnih raketa

S-500 tek stiže, a Amerikanci ga se već boje jer istovremeno obara 10 supersoničnih raketa

rakete-rusijaIMATI ĆE DOMET 600 KM, LETJET ĆE 25000 KM/H I MOĆI ĆE “LOVITI” KRSTAREĆE RAKETE I KONTROLIRATI BLIŽI SVEMIR

Oružane snage Rusije u najskorije vrijeme mogle bi dobiti eksperimentalne modele najnovijeg zenitnog raketnog sustava S-500, otkrio je član društvenog savjeta Ministarstva obrane RF, poznati vojni analitičar Igor Korotčenko.

“Ogromna pažnja se posvećuje stvaranju sustava zračno-svemirske obrane. Mogle su se čuti znamenke vezane za ubrzavanje tempa isporuka zenitnih raketnih sustava velikog dometa S-400 Zračno-kozmičkim snagama Rusije. Bliže se kraju državna ispitivanja i prva eksperimentalna primjena zenitnih raketnih sustava S-500″- rekao je on novinarima poslije proširenog kolegija Ministarstva obrane RF.

Korotčenko je također istaknuo da “danas ruske Oružane snage demonstriraju impresivan napredak u razdoblju od 2014. do 2015. godine. To je jedna od najboljih vojski svijeta, koja može jamčiti sigurnost našoj zemlji nekoliko desetljeća unaprijed”.

Mediji su ranije pisali je početak korištenja i stupanja na borbeno dežurstvo raketnih sustava nove generacije, prema preliminarnim prognozama, planirano za 2017. godinu.

S-500 pripada novoj generaciji zenitnih raketnih sustava “zemlja-zrak”. To je univerzalni sustav za djelovanje na velikim udaljenostima i visinama s povećanim potencijalom protuzračne obrane i sposoban je da presretne balističke rakete. Ovaj napredni raketni sustav ima mogućnosti da presretne i aerodinamičke ciljeve (avione, helikoptere, druge zračne ciljeve) te krstareće rakete.

S-500 ima promjer gađanja do 600 kilometara i bit će sposoban otkriti i istovremeno gađati do 10 balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi (25000 km/h), a također može uništavati djeljive bojeve glave hipersoničnih raketa.

Mogućnosti S-500 će značajno nadilaziti karakteristike raketnog sustava S-400, koji Rusija trenutno koristi, kao i njegovog američkog konkurenta Patriot Advanced Capability-3.

Sustav S-500 “Prometej” koji je konstruirao koncern “Almaz-Antej” ruska vojska mogla bi dobiti do 2020. godine, piše časopis The National Interest.

“Planirano je da ove godine bude završeno pravljenje eksperimentalnih modela, onda počinju preliminarna ispitivanja, do 2020. godine trebalo bi trebala početi državno ispitivanjae sustava, kada bi počele i isporuke vojsci” – izjavio je član stručnog savjeta Vojno-industrijske komisije RF Viktor Murahovski.

Očekuje se da će S-500 premašiti po snazi ​​zenitni raketni sustav S-400, koji ruske Zračno-kozmičke snage koriste u Sirijskoj kampanji, navodi NY. Sustav može otkriva i da istovremeno gađa do 10 supersoničnih balističkih raketa, kao i da uništava operativno-taktičke rakete. Osim toga, S-500 je potencijalno sposoban presretati rakete u bližem svemiru.

Sustav S-500 zajedno sa svojim prethodnicima – S-300 i S-400 – treba postati dio integriranog sustava proturaketne obrane Rusije, dodaje američki časopis.

“Kako je primijetio jedan predstavnik američke vojne industrije, ruska vojna industrija, koju je snažno pogodio raspad SSSR, na nevjerojatan način uspjela je nastaviti razvoj naprednih sustava PRO i izbjeći degradaciju.

Zapravo, ispostavilo se da je to oružje vrlo potentno, i mnogi američki vojni dužnosnici zabrinuti su zbog problema koje bi njihovim nevidljivim lovcima F-22 i F-35 donio susret sa S-500″- zaključio je The National Interest.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,