Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Ukida se Schengen? Njemačka postavlja carinu, Hrvatska postaje europski stacionar imigranata i zadnja linija obrane?

Ukida se Schengen? Njemačka postavlja carinu, Hrvatska postaje europski stacionar imigranata i zadnja linija obrane?

imigranti-azilanti-sirijaTranzicijski centar u Slavonskom Brodu mogao bi biti pretvoren u stacionarni, no i to bi bilo privremeno rješenje – dodatni problem bio bi nevoljkost imigranata za ostankom u Hrvatskoj

Europski mediji sve intenzivnije spominju opciju privremenog zatvaranja Schengena i istoimenog sporazuma, što je znatna razlika naspram onoga što se pričalo prije svega par mjeseci.

Sve više ‘špekulacija’ o deportaciji i zatvaranju granica

U više navrata kroz medijske kanale moglo se iz ustiju raznih političara čuti kako ne postoji apsolutno nikakva opasnost od izbjegličkog vala, te kako među izbjeglicama nema imigranata iz nesirijskih područja i da u skupinama prevladavaju žene i djeca. Nakon pariškog napada i seksualnih delikata na proslavi nove godine, kao i objavljenih podataka o 77% muškaraca u konvojima s većinom koja nije iz Sirije – retorika se znatno promijenila.

Čak je i Njemačka počela sa špekulacijama oko zatvaranja granica, a prve improvizirane carine već su postavljene diljem Bavarske.

Zatim je Austrija najavila slično po uzoru na Mađarsku, a onda se i Slovenija odlučila pustiti identične informacije u svrsi javne rasprave.

EU pravila govore o ‘iznimnim slučajevima u kojima postoji moguća ugroza unutarnje sigurnosti i javnog reda i mira’ kao o razlogu ukidanja šengenskog sporazuma, i upravo je to trenutno aktualno.

Slavonski Brod postaje stacionar?

Zatim Europska komisija, Europski parlament i ostale EU države članice trebaju dobiti obavijest o pokretanju inicijative, koja ne treba nužno biti i amenovana.

Eksperiment ove prakse već smo vidjeli tijekom skupa zemalja članica G7 na summitu, Italija je tražila postavljanje granica zbog velikog broja pridošlih imigranata dok je Francuska isto zatražila nakon londonskih napada.

Slovenci su prije tjedan dana počeli sa strožim kontrolama na granici s Hrvatskom, a najveći pesimisti navode kako bi ovakve ideje mogle započeti povratak imigranata u zemlje iz kojih su došli.

A to bi u našem slučaju bila Hrvatska koja bi onda jednostrano morala odraditi deportacije ili pak trajno osiguranje smještaja u našim granicama. Tranzicijski centar u Slavonskom Brodu mogao bi biti pretvoren u stacionarni, no i to bi bilo privremeno rješenje.

Dodatni problem bio bi nevoljkost imigranata za ostankom u Hrvatskoj, što bi prouzrokovalo čitav niz potencijalnih sigurnosnih poteškoća. Mediji su tako na želju politike intenzivirali čitavu priču i bit će zanimljivo vidjeti što nas očekuje ukoliko se stvari zaista odviju po ovom pomalo opasnom planu.
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,