Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU, Uncategorized » Nema brige, Amerika je pred još jednim velikim ratom?

Nema brige, Amerika je pred još jednim velikim ratom?

amrika-helikopterPentagon navodno želi uložiti dodatne napore u kampanji protiv Islamske države, ali ako to zahtijeva slanje kopnenih trupa, SAD bi mogle biti uvučene u još jedan rat koji bi mogao trajati godinama

…rekao je za Russia Today Ivan Eland, američki viši analitičar obrane sa nezavisnog instituta

“Mislim da smo opet na putu eskalacije u Iraku, a sada i u Siriji”, istaknuo je Eland, nakon nedavne izjave američkog ministra obrane Ashton Cartera.

Carter je obećao “dodatne napore jer je neophodno pobijediti Islamsku državu”. Ministar je također rekao da “će biti više čizama na tlu”, ali nije precizirao da li misli na američke vojnike, specijalce ili vojne snage koalicije.

“Nažalost, tako se zemlje zaglibe na određenim mjestima. Pošalju nekoliko trupa, postignu uspjeh, a ako to ne riješi problem, ljudi pitaju: Pa, što je sljedeće? Naravno, uvijek ima još trupa, i mislim da je to samo još jedan korak u seriji eskalacije”, primijetio je Eland.

Analitičar obrane kaže da je jedan od glavnih razloga za slanje dodatnih snaga na Bliski istok povezan s predstojećim sirijskim mirovnim procesom.

“SAD se trude da se sirijski mirovni pregovori nastave i mislim da žele imati, takoreći, veći ulog u toj igri”, rekao je Eland.

“Drugi razlog je što su imali nekih uspjeha na terenu u preuzimanju Ramadija od Daesu-a, i mislim da žele kapitalizirati taj dobitak.”

Iračke sigurnosne snage (i američke specijalne snage poslane da ih savjetuju) ozbiljno se pripremaju za veliku ofenzivu na Mosul, drugi najveći grad u zemlji koji je od 2014. godine uporište terorista ISIS-a.

Ali osvajanje Mosula i držanje ostalih gradova pod kontrolom Bagdada mogao bi se pokazati kao obeshrabrujući zadatak.

“Mislim da će za to biti potrebne godine, jer će se gerilci Daesu-a povući u ilegalu, vratiti u gradove i voditi gerilske ratove, a bojim se da nema lokalnih snaga na terenu, pa ćemo uskoro vidjeti više američkih čizama na tom teritoriju” , primijetio je Eland.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU, Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , ,