Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ┼áta zapravo jedemo: U Dr. Oetker proizvodima prona─Ĺeno ┼ítetno mineralno ulje, ali naravno, oni nisu krivi

┼áta zapravo jedemo: U Dr. Oetker proizvodima prona─Ĺeno ┼ítetno mineralno ulje, ali naravno, oni nisu krivi

hrana-dr_oetkerSvjetski poznatu firmu za proizvodnju prehrambenih proizvoda, njema─Źki Dr. Oetker u posljednje vrijeme potresa velika afera, pa se ova kompanija nalazi u fokusu medijskih izvje┼ítavanja u Njema─Źkoj

Naime, jedno je istra┼żivanje pokazalo kako je u 14 od 26 ukupno testiranih proizvoda kompanije Dr. Oetker prona─Ĺeno ┼ítetno mineralno ulje, opasno za ljudsko zdravlje.

Istra┼żivanje je proveo njema─Źki magazin ├ľko-Test, a na stranici njema─Źkog magazina Restaurant-reporter.de, objavljena je pri─Źa o tome kako je mineralno ulje prona─Ĺeno kod 14 u ukupno 26 testiranih Dr. Oetkerovih proizvoda.

Mineralna ulja su ulja koja potje─Źu od nafte, ugljena ili ┼íkriljevaca, a sastoje se od ugljikovodonika. Koriste se u petrohemiji, kao goriva i kao sredstva za podmazivanje.

“Mineralna ulja sadr┼że zasi─çene ugljikovodonike koji imaju talo┼żnu osobinu, a u pitanju su spojevi koje se zadr┼żavaju u jetri i limfnim ─Źvorovima i mogu ostaviti posljedice na ljudsko zdravlje. Mineralna ulja se koriste u svakoj prehrambenoj industriji za podmazivanje ma┼íina, ali ona ni u kom slu─Źaju ne bi smjela dolaziti u kontakt sa proizvodima i biti njihov sastavni dio”, poja┼ínjava za Klix.ba Esma ┼Żuna-Zjajo, dipl. ing. prehrambene tehnologije.

Iz kompanije Dr. Oetker priznaju grešku

Iz kompanije Dr. Oetker u Njema─Źkoj priznaju kako je u njihovim proizvodima prona─Ĺena mineralna ulja zasi─çenih ugljikovodonika (MOSH), no upozoravaju kako se ne radi o aromatskim ugljikovodicima (MOAH) koji su ┼ítetni za zdravlje.

Dodaju i kako trenutno ne postoje nikakvi zakonom propisani limiti za sadr┼żaj mineralnih ulja zasi─çenih ugljikovodika (MOSH), te do sada postoji tek nacrt zakonodavstva u Njema─Źkoj, napominju─çi kako se rezultati uveliko razlikuju u ovisnosti od laboratorija.

“Pretpostavljamo da unos nije uslijedio preko ambala┼że koja sadr┼żi reciklirani papir. Izvore unosa treba u prvom redu tra┼żiti u sirovinama i strojnim uljima na bazi ugljikovodonika koji se u lancu isporuke/proizvodnje mo┼żda upotrebljavaju, a ─Źije je kori┼ítenje dopu┼íteno u prehrambenoj industriji (tzv. H1 ulja)”, isti─Źe za Klix.ba Olaf Cordts, menad┼żer kompanije Dr. Oetker u Njema─Źkoj i dodaje kako se njihova kompanija trenutno bavi ispitivanjem uzoka kako bi mogli provesti ciljane mjere radi daljnjeg smanjenja potencijalnih ostataka mineralnog ulja.

“Sadr┼żaj mineralnih ulja u prehrambenim proizvodima je nepo┼żeljan, te ga treba minimizirati koliko god je to tehni─Źki mogu─çe. Me─Ĺutim, uz pretpostavku da se konzumiraju u okviru uobi─Źajenih prehrambenih navika, ona ne predstavljaju akutni problem za sigurnost prehrambenih proizvoda”, navode iz Dr. Oetkera i dodaju kako se kod ispitanih proizvoda gotovo isklju─Źivo radi o poluproizvodima.


“Dodavanjem daljnjih sastojaka, te termi─Źkom obradom (kuhanje, pe─Źenje) se ostaci u za konzumaciju pripremljenom proizvodu smanjuju na zanemarivu koli─Źinu koja ne predstavlja nikakvo optere─çenje za ljudsko tijelo”, navode iz ove kompanije i dodaju kako su ve─ç poduzeli veliki broj mjera kako bi smanjili optere─çenja mje┼íavinama mineralnih ulja.

“┼Żao nam je ┼íto je zbog ovoga mo┼żda nastala nesigurnost, ali istovremeno garantiramo kvalitet i sigurnost. ┼Żelimo jo┼í jednom istaknuti da su svi Dr. Oetker proizvodi besprijekorni i zdravstveno ispravni, te da se mogu stavljati u promet i konzumirati”, poru─Źuju iz ove kompanije.

Roba iz EU sumnjivog kvaliteta i niskih cijena?

Esma ┼Żuna-Zjajo navodi kako se nijedno udru┼żenje za za┼ítitu potro┼ía─Źa u BiH, kojih u zvani─Źnom registru, samo u FBiH ima devet, nije oglasilo povodom ovog slu─Źaja.

─îlanovi Udru┼żenja potro┼ía─Źa Br─Źko Distrikta su se krajem 2015. godine obratili medijima sa ciljem upozorenja javnosti da je roba iz EU sumnjive kvalitete i niskih cijena, te predstavlja zdravstvenu opasnost za osobe koje konzumiraju ove proizvode. Upozorili su potro┼ía─Źe da vode ra─Źuna prilikom kupovine i konzumiranja tih proizvoda, te da obavezno ─Źitaju deklaracije proizvoda i informacije o zemlji porijekla.

Esma ┼Żuna-Zjajo navodi kako se moramo zapitati kakvu kontrolu prolazi hrana koja se uvozi u BiH, pogotovo uzev┼íi u obzir da je za izvoz bh. proizvoda u zemlje EU potrebno mno┼ítvo strogih analiza koje moraju biti prilago─Ĺene zakonima i pravilnicima Europske unije.

“Pri ovakvom postoje─çem stanju, ─Źesto dolazi do situacija da, ako se u EU proizvede ne┼íto ┼íto nije pogodno za probavni sistem stanovnika zapadne Evrope, kao u slu─Źaju afere Dr. Oetker, BiH postaje prodajno mjesto kontaminirane hrane. Uprkos op┼íteprisutnom stereotipu da sve ┼íto se proizvede u Njema─Źkoj mora biti dobro i kvalitetno, ovaj skandal dokazuje suprotno. Ina─Źe, u svim prehrambenim tvornicama ┼íirom Europe se prave druga─Źiji proizvodi za doma─çe tr┼żi┼íte i za tr┼żi┼íte EU, a druga─Źiji za izvoz u zemlje tre─çeg svijeta.

“Zato dragi sugra─Ĺani, ako ve─ç ne ┼żelite kupovati doma─çe proizvode kako biste oja─Źali doma─çu ekonomiju i kako bi vi┼íe novca ostajalo u dr┼żavi, onda bar po─Źnite kupovati doma─çe proizvode kako ne biste bili kontejnjer u koji EU odla┼że svoj otpad”, navodi dipl. ing. prehrambene tehnologije na kraju razgovora.
 

 
(klix.ba,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,