Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » WILLIAM WHITE NAJAVIO NOVO ŠIŠANJE OVACA: Situacija s dugovima je gora nego uoči svjetske krize iz 2008.

WILLIAM WHITE NAJAVIO NOVO ŠIŠANJE OVACA: Situacija s dugovima je gora nego uoči svjetske krize iz 2008.

wiliam-white-ekonomijaUPOZORENJE PRIPADNIKA “BANKARSKOG BRATSTVA” KOJI JE NAJAVIO PRETHODNU SVJETSKU KRIZU

“Svjetski financijski sustav postao je prijeteće nestabilan, svijet čeka lavina stečajeva, koja će provjeriti čvrstinu socijalne i političke stabilnosti”, izjavio je za The Telegraph predsjednik promatračkog komiteta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i bivši glavni ekonomist Banke za međunarodna poravnanja (BIS) William White uoči ekonomskog foruma u Davosu.

“Dugovi (kako privatni, tako i suvereni) u posljednjih osam godina nastavljaju rasti, i dostigli su takav razinu u svakom dijelu svijeta, da mogu nanijeti ozbiljnu štetu” – izjavio je taj ekonomist.

“Mnogi od tih dugova nikada neće biti vraćeni.”

Po Whiteovim riječima, situacija je još gora nego uoči svjetske ekonomske krize 2007. godine.

“Pitanje je samo da li ćemo moći pogledati istini u oči i organizirano reagirati na to što nas čeka, ili će pak reakcija biti kaotična” – istakao je on.

Po mišljenju Whitea, europski zajmodavci će morati suočiti s velikim “šišanjem” (smanjenjem iznosa duga zajmoprimaca). Između ostalog, europske banke su već priznale da postoje neservisirani krediti od bilijun dolara.

Po njegovim riječima, neke banke su previše otvorene za tržišta u razvoju i gotovo sigurno produžavaju “beznadne kredite”, što se ne objavljuje.

Upravo su tržišta u razvoju, prema Whiteovom mišljenju, važan dio problema, iako su ona bila i dio rješenja poslije bankrota banke Lehman Brothers, zbog koje je svjetska financijska kriza prešla u svoju najtežu fazu 2008. godine.

Zbog kvantitavinog ublažavanja i nultih kamatnih stopa, izazvanih situacijom s Lehman Brothers, na tim tržištima su nastali “kreditni mjehuri”. Sada su njihova dugovanja, po riječima kanadskog ekonomiste, dostigla “neviđene razmjere”.

The Telegraph ističe da Whiteove prognoze imaju “posebnu težinu”, pošto je on bio jedan od malobrojnih predstavnika “središnjeg bankarskog bratstva”, koji je u razdoblju od 2005.-2008. godine jasno i glasno govorio o mogućem krahu zapadnog financijskog sustava.

White u intervjuu The Telegraph nije precizirao što je konkretno katalizator sljedeće krize, ali je istaknuo devalvaciju juana u Kini, koja, smatra on, može “pusti metastaze”.

Puno više od toga možete pogledati u filmu “Big Short”, razotkrivanje krize stambenih kredita 2008. godine.
 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,