Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SIGNAL JE DAN, BITKA JE POČELA: Euroazija krenula u uništenje petrodolara

SIGNAL JE DAN, BITKA JE POČELA: Euroazija krenula u uništenje petrodolara

putin-rusija-ljut-vladimir-predsednikPovijesni energetski sporazum između Kine i Rusije je pravi primjer dedolarizacije jer će ove dvije države vršiti isplate u juanima i rubljama

Još uvijek je prerano očekivati ​​neku dramatičnu promjenu u svjetskoj trgovini naftom, ali ovim tempom bi tako nešto moglo se očekuje u budućnosti.

Kina će uvesti petrojuan dok Rusija razmatra o tome da uvede svoju naftnu valutu. Čak se vjeruje i da bi Kina i Rusija mogle podržati svoje valute zlatom, što objašnjava zašto su prikupljale toliko zlata proteklih godina.

U međuvremenu, još neke države Euroazije se kreću u ovom pravcu: Iran i Indija sada trguju u rupijima umjesto u dolarima. Pošto je Teheran važan izvoznik nafte, a New Delhi važan uvoznik, nije čudo što su ove dvije zemlje započele proces dedolarizacije.

Geopolitička uloga petrodolara je još uvijek važan egzistencijalni faktor zaljevskih država i Washingtona jer treba nadoknaditi dug od 20 trilijuna dolara u 2017. godini.

Petrodolar je duboko integriran s hegemonijom Washingtona, a euroazijske integracije ovise isključivo od postupnog pada proboja dolara na euroazijska tržišta.

Ukoliko dolar više ne bi bio rezervna valuta, Amerikanci ne bi više mogli šakom i kapom plaćati ratove i saveznike, od čega bi čitava planeta imala koristi.

Očigledno je da SAD nisu uspjele spriječiti euroazijske integracije i da je multipolarni svijet, na čelu s Pekingom, Moskvom i Teheranom, shvatio da će s neovisnošću od dolara doći do kraha Washingtona.
 
(vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,