Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SIGNAL JE DAN, BITKA JE PO─îELA: Euroazija krenula u uni┼ítenje petrodolara

SIGNAL JE DAN, BITKA JE POČELA: Euroazija krenula u uništenje petrodolara

putin-rusija-ljut-vladimir-predsednikPovijesni energetski sporazum izme─Ĺu Kine i Rusije je pravi primjer dedolarizacije jer ─çe ove dvije dr┼żave vr┼íiti isplate u juanima i rubljama

Jo┼í uvijek je prerano o─Źekivati ÔÇőÔÇőneku dramati─Źnu promjenu u svjetskoj trgovini naftom, ali ovim tempom bi tako ne┼íto moglo se o─Źekuje u budu─çnosti.

Kina ─çe uvesti petrojuan dok Rusija razmatra o tome da uvede svoju naftnu valutu. ─îak se vjeruje i da bi Kina i Rusija mogle podr┼żati svoje valute zlatom, ┼íto obja┼ínjava za┼íto su prikupljale toliko zlata proteklih godina.

U me─Ĺuvremenu, jo┼í neke dr┼żave Euroazije se kre─çu u ovom pravcu: Iran i Indija sada trguju u rupijima umjesto u dolarima. Po┼íto je Teheran va┼żan izvoznik nafte, a New Delhi va┼żan uvoznik, nije ─Źudo ┼íto su ove dvije zemlje zapo─Źele proces dedolarizacije.

Geopoliti─Źka uloga petrodolara je jo┼í uvijek va┼żan egzistencijalni faktor zaljevskih dr┼żava i Washingtona jer treba nadoknaditi dug od 20 trilijuna dolara u 2017. godini.

Petrodolar je duboko integriran s hegemonijom Washingtona, a euroazijske integracije ovise isklju─Źivo od postupnog pada proboja dolara na euroazijska tr┼żi┼íta.

Ukoliko dolar vi┼íe ne bi bio rezervna valuta, Amerikanci ne bi vi┼íe mogli ┼íakom i kapom pla─çati ratove i saveznike, od ─Źega bi ─Źitava planeta imala koristi.

O─Źigledno je da SAD nisu uspjele sprije─Źiti euroazijske integracije i da je multipolarni svijet, na ─Źelu s Pekingom, Moskvom i Teheranom, shvatio da ─çe s neovisno┼í─çu od dolara do─çi do kraha Washingtona.
 
(vestinet.rs/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , ,