Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Stiže četvrta industrijska revolucija: Niz poslova ubuduće će raditi roboti, nezaposlenost će biti normalna

Stiže četvrta industrijska revolucija: Niz poslova ubuduće će raditi roboti, nezaposlenost će biti normalna

robot-tvornica-automobil4. industrijska revolucija donosi napredak u mnogim područjima, poput genetike, umjetne inteligencije, nanotehnologije ili biotehnologije

Sve to doprinosi olakšanju života, i borbi protiv mnogih problema s kojima se čovječanstvo suočava, ali će isto tako pred nas staviti nove socio-ekonomske, demografske i geopolitičke izazove.

Prema procjenama Svjetskog gospodarskog foruma, nova industrijska revolucija promijenit će tržište rada, te će mnogi poslovi biti “delegirani” robotima i umjetnoj inteligenciji, što bi moglo rezultirati gubitkom više od pet milijuna poslova u 15 vodećih država svijeta, tokom sljedećih pet godina.

Prema njihovim procjenama, dva milijuna poslova bit će otvoreno, dok će 7,1 milijun radnih mjesta zamijeniti tehnološka rješenja, ili će postati nepotrebna.

Nova zanimanja, koja sada ne postoje

Kako se navodi, čak 65 posto današnjih osnovnoškolaca, radit će u zanimanjima koja sada ne postoje.

U ekonomijama obuhvaćenim istraživanjem nalazi se 65 posto ukupne svjetske radne snage.
Moderne tehnologije smanjit će potrebu za zapošljavanjem u mnogim sektorima, od proizvodnje do zdravstvene skrbi.

Zemlje obuhvaćane istraživanjem

Dvije trećine predviđenih gubitaka radnih mjesta bit će u uredima, odnosno administraciji jer inteligentni stojevi preuzimaju rutinske zadatke.

Razvoj telemedicine smanjit će broj poslova i u zdravstvu, a očekuje se smanjenje potreba za radnicima i u energetici te financijama.

Sa druge strane očekuje se porast potražnje za analitičarima podataka, kao i radnika s prodajnim vještinama.

S obzirom na trenutnu strukturu zaposlenosti, ove promjene mogle bi više pogoditi žene jer su na udaru sektori odnosno poslovi u kojima prevladavaju.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,