Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Nadzorne kamere analiziraju vaÅ¡a lica i emocije: Ako ne glumite sreću, potencijalna ste opasnost

Nadzorne kamere analiziraju vaša lica i emocije: Ako ne glumite sreću, potencijalna ste opasnost

neuromarketingNadzor, kontrola, prevencija, ‘Big Brother’… Već pedesetak godina ovi termini dominiraju globalnim medijima i književnošću, no ono što je Orwell predvidio u ‘1984’ polako postaje gruba realnost

Pazite kako se predstavljate u javnosti

ÄŒuli smo za gradske nadzorne kamere, Å¡pijunske satelite, ‘Smart Meter’ sustave u naÅ¡im kućanstvima, a sada idemo i korak dalje – tehnologija prepoznavanja emocija putem toÄaka na licu sve je sofisticiranija i samim time obrasci pretraga i analiza polako ukljuÄuju i neke najintimnije osobne stvari.

Izuzev prikupljenih podataka naÅ¡e raspoloženje uskoro će postati predmet detaljnih bihevioristiÄkih istraživanja, a kao i u navedenoj SM tehnologiji – podaci bi mogli biti ustupljeni marketinÅ¡kim struÄnjacima.

Ukoliko mislite da ovoga već nema u praktiÄnoj primjeni, varate se.

Prva primopredajna veza ostvarena je tijekom politiÄkih kampanja u 2015. godini kada su PR-ovci osmislili sustav u kojem kamere snimaju svakoga tko na iole duže vrijeme pogleda jumbo plakat stranke ili kandidata, te analiziraju facijalne ekspresije gledatelja da bi ustvrdili politiÄki rejting oglaÅ¡ivaÄa. Iako je ovo potpuni udar na sve aspekte privatnosti, zakoni trenutno dopuÅ¡taju takve analize.

Neuromarketing i utopija na ulicama

KljuÄna stavka koja je pomalo i zapostavljena je svjesnost gledatelja da ih se snima i analizira njihovo ponaÅ¡anje. ‘Jezovita studija’ kako je službeno nazivaju istraživaÄi ukljuÄuje upravo to – snimanje svih studenata SveuÄiliÅ¡ta Iowa i prouÄavanje njihovog raspoloženja, da bi se shvatilo jesu li uÄenici sretni, frustrirani, zbunjeni, uplaÅ¡eni, ljuti ili tužni.

Program je razvio profesor marketinga Bill Hedgcock koji smatra da sve ima mogućnosti implementacije u raznim sektorima – od marketinga, oglaÅ¡avanja do politiÄkih kampanja. KritiÄari pak tvrde da će konkretan problem nastati kada ga vlasti uzmu kao naÄin analiziranja prilikom nadzora.

DruÅ¡tveni inženjering je tako uÅ¡ao u onu najviÅ¡u toÄku – autocenzuru i automanipulaciju samih graÄ‘ana. Zasad je sve na 35% toÄnosti predviÄ‘anja, no znaÄajna uložena sredstva stvaraju priliÄan potencijal.

Neuromarketing, reklamna znanost koja koristi mjerenja ljudskog tijela da bi ostvarila profit na trenutnom stanju potencijalnog kupca, sve je raÅ¡ireniji oblik prouÄavana.

Aktivisti već tvrde kako će ovo rezultirati time da će ljudi poÄeti glumiti emocije koje ne osjećaju iz straha od potencijalnih optužbi.

Sustav bi bilo koji oblik stresa, depresije ili ljutnje mogao prepoznati kao ‘sigurnosnu prijetnju’. I onda nastupa uvijek rado viÄ‘ena sarkastiÄna utopija, punokrvna ‘1984’.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotaÄić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , ,