Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 52 začuđujuće činjenice o Rusiji koje sigurno niste znali

52 začuđujuće činjenice o Rusiji koje sigurno niste znali

rusija-cinjeniceAko mislite da je najčudnija stvar u vezi Rusije to koliko votke mogu popiti Rusi, daleko ste od istine

Rusija je zemlja koje ne prestaje fascinirati. Iako gotovo da nema dana da ne čujemo nešto o njezinom predsjedniku, postoji mnoštvo činjenica koje vjerojatno ne znate, a mogle bi vas itekako iznenaditi…

#1. Hitler je planirao napraviti veliku slavljeničku proslavu u hotelu Astoria u Sankt-Peterburgu, jednom kad osvoji grad.

#2. Njihov najveći muzej – Ermitaž – koji se također nalazi u Sankt-Peterburgu, dom je 70-ak mačaka koji ga čuvaju od glodavaca.

#3. Subotnik je dan kad građani volonterski izlaze na ulice i čiste grad. Počelo je nakon revolucije, no održava se i danas.

#4. Ime Crvenog trga nema veze s komunizmom, nego potječe od riječi “krasni”.

#5. Led koji visi s oluka u Moskvi zimi je tako velik da su pločnici ograđeni kako ne bi ubili ljude ako im padnu na glavu.

#6. U moskovskom metrou postoji brončana skulptura psa sa sjajnim nosom, a njegov nos se sjaji zato što ga ljudi redovito dodiruju za sreću.

#7. No to nije jedini kip psa u Rusiji, postoji i spomenik Lajki – psu koji je lansiran u svemir 1957. godine.

#8. Tradicionalni specijalitet je juha od pilećih nogu.

#9. Rusi vole garderobe. Nemojte očekivati da ćete daleko stići u restoranu, baru, muzeju ili galeriji prije nego vam netko kaže da ostavite kaput ili torbu u garderobi. Najbolje garderobe učinkovito vode čitave ekipe babuška.

#10. Stvar je pristojnog ponašanja pokloniti nekome cvijeće, no buket mora biti neparnog broja. Jedino ako idete na sprovod mora biti parnog broja.

#11. U Sankt-Peterburgu se blizu mosta koji vodi prema Petropavlovskoj tvrđavi nalazi kip zeca kojim je obilježen velik broj zečeva koji su nekoć živjeli na otoku. Mnogi ga, za sreću, gađaju kovanicama.

#12. Kad napustite glavni grad, primijetit ćete da su automobili sve manji, a frizure sve luđe.

#13. Rusi su na četvrtom mjestu kao najveći pijanci na svijetu, nakon Bjelorusa, Moldavaca i Litvanaca.

#14. Riječ votka dolazi od riječi voda.

#15. Očekivani životni vijek muškaraca je 63 godine, tj. niže nego u Sjevernoj Koreji ili Iraku. Ruskinje, s druge strane, dožive 75, bez problema.

#16. Otok Itigran je dom Aleje kostiju kitova, u kojoj su pažljivo razmješteni kosti ovih divovskih sisavaca.

#17. Moskovska podzemna željeznica, prema mišljenju mnogih, najljepša je na svijetu.

#18. Navodno postoji i jedan tajni sustav metroa – Metro-2, koji povezuje nekoliko vojnih bunkera.

#19. Rusi smatraju da se sve može ukiseliti: krastavci, cikla, pa i bivši vođe.

#20. I u Moskvi se nalaze popularna drveća od lokota, tj. mjesta na kojem parovi ostavljaju lokote kako bi dokazali međusobnu ljubav.

#21. U Muzeju koji se nalazi ispod spomenika Herojskim braniteljima Lenjingrada, jedini zvuk kojeg možete čuti jest kucanje metronoma – što je zvuk kojeg je puštala lokalna radio stanica tijekom opsade grada, kako bi stanovnici znali da je grad i dalje živ.

#22. Smatra se da ste slabić ako pokrijete uši šubarom dok je temperatura iznad -20 stupnjeva Celzijusa.

#23. U Moskvi su tolike prometne gužve da bogataši ponekad unajmljuju lažna kola hitne pomoći kako bi brže došli na željenu lokaciju.

#24. Park palih spomenika u Moskvi pun je neželjenih sovjetskih kipova, ali i suvremenih djela.

#25. U Rusiji je oko 11 milijuna više žena nego muškaraca.

#26. Procjenjuje se da 50 posto policije uzima mito.

#27. U Moskvi postoji restoran u kojem rade samo blizanci.

#28. Nemaju samo tundre i tajge, možete i planinariti po vulkanima.

#29. Na mnogim turističkim lokacijama ćete platiti puno više zato što ste stranci.

#30. Postnik Jakovljev je osoba najpoznatija po radu na katedrali sv. Vasilija Blaženog u Moskvi, a prema legendi ga je nakon dovršenja katedrale Ivan Grozni oslijepio kako više nikad ne bi mogao izgraditi nešto tako veličanstveno.

#31. Rusija ima više vremenskih zona od bilo koje druge zemlje na svijetu, točnije njih čak 11.

#32. Iako su se stvari popravile, ruska policija je i dalje poznata po lovu na strance zbog navodnih “administrativnih pogrešaka”, pa je preporučljivo da uvijek nosite dokumente sa sobom.

#33. Jedan od najvećih misterija Drugog svjetskog rata je sudbina Jantarne sobe iz Katarinine palače blizu Sankt-Peterburga – uređene s jantarnim pločama i zlatnim listićima koju se nacisti opljačkali i odnijeli na rekonstrukciju u Königsberg, iako je nakon toga nestala.

#34. Otok Olkon – najveći na Bajkalskom jezeru – središte je šamanskog kamenja.

#35. Zapadni vođe nisu dobrodošli u Duty Free Shop u bar jednoj zračnoj luci.

#36. U Bijeloj blagavaonici u Ermitaž palači nalazi se sat koji je zaustavljen 25. listopada 1917. godine, u 2:10, kad su boljševici uhitili privremenu vladu Kerenski, što je trenutak kad je u Rusiji zavladao komunizam.

#37. Mihail Gorbačov snimio je album romantičnih balada. A Putin ima DVD s judo vježbama.

#38. Tijekom kratkog razdoblja 1990-ih godina, Pepsi je imala jednu od najvećih podmorskih flota na svijetu zahvaljujući sporazumu s Rusijom.

#39. Možete doći u posjet i bez vize, ako se povezete trajektom iz Helsinkija.

#40. U Rusiji se nalazi jedno od najstrašnijih mjesta za šetnju: 439-metara dug zračni most, u Sočiju.

#41. U Sankt-Peterburgu se nalazi plaža za koju se vjeruje da ima terapeutski učinak zahvaljujući ledenoj vodi, pa se ondje mnogi kupaju po zimi.

#42. Vasiljevski otok u Sankt-Peterburgu nudi čitav niz bizarnih atrakcija, uključujući i dvije egipatske sfinge iz 15. stoljeća, te muzej bioloških čudesa, u kojem možete vidjeti kostur i srce divovskog sluge Petra Velikog.

#43. 1800 skijaša i boardera ove se godine u bikinima spustilo na jednom skijalištu kako bi ušli u Guinnessovu knjigu rekorda.

#44. Postoji ambiciozan plan da se izgradi super autocesta koja bi povezala Atlantik i Pacifik.

#45. Najdulja europska rijeka, Volga, duga je 3690 km i ima više od 200 pritoka, koji ukupno tvore 357.000 km vode.

#46. Ruski gulazi bi uskoro trebali biti pretvoreni u turističke kampove, kako bi se privukli posjetitelji u izolirane sibirske krajeve.

#47. Rusija je dom najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu – Ojmjakona – u kojem je u veljači 1933. godine zabilježena temperatura od -67.7 stupnjeva Celzijusa.

#48. Rusi su jednom izgradili kružni ratni brod.

#49. 1908. godine ruska olimpijska ekipa je kasnila 12 dana u London jer su se još služili julijanskim kalendarom.

#50. Postoji lanac ruskih kafića – Ziferblat – u kojima je sve besplatno, a plaćate ovisno o tome koliko dugo ste se zadržali u njima. U Londonu se otvorila njihova podružnica prošle godine, a postoji i u Ljubljani.

#51. Karačajsko jezero je toliko radioaktivno (jer se u njega baca nuklearni otpad), da bi vas sat vremena stajanja pored njega gotovo sigurno ubilo, piše Telegraph.

#52. Jedan muzej u Sankt-Peterburgu ima kao dio stalnog postava nešto za što tvrde da je odsječeni penis Rasputina u staklenki, iako stručnjaci sumnjaju da je to istina.
 
(express.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,