Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » TEORIJA ZAVJERE: Amelia Earhart nije poginula, ona je bila špijun

TEORIJA ZAVJERE: Amelia Earhart nije poginula, ona je bila špijun

amelia-earhart-zavjeraSmatra se da je avijatičarka Amelia Earhart 2. lipnja 1937. zajedno sa navigatorom Fred Nunanom u pokušaju obaranja svjetskog rekorda pala u Pacifik, negdje između Nove Gvineje i Kalifornije i zauvijek nestala

Amelia je prva žena koja je tromotornim avionom preletjela (kao putnik) sjeverni Atlantik između 17. i 18. lipnja 1928. s pratiocem pilotom Wilmerom Stultzom. Prvi put je poletjela godine 1919. a samo godinu dana nakon Charlesa Lindbergha bila je prvom ženom koja je preletjela Atlantik i to sasvim sama između 20. i 21. svibnja 1932.

U lipnju 1935. letjela je sama od Havaja do Kalifornije 18 sati i 16 minuta pri čemu je preletjela 3860 kilometara. Smatra se jednim od najznačajnijih pionira avijacije.

Nešto prije svog 40 rođendana, krenula je u avanturu koju niko do tada nije uspjeo niti oprobao. Krenula je na let oko svijeta. Željela je preletjeti zemlju na dužini Ekvatora.

Kao avion joj je stajao na raspolaganju Lockheed Modell 10 Electra, kojeg je financirao njen suprug George Palmer Putnam. Prvi pokušaj u svibnju 1937 godine je prekinut na Havajima zbog udesa prilikom uzlijetanja u kojem niko nije bio povrijeđen.

Sa svojim navigatorom Fredom Nolanom startala je ponovo 21. svibnja 1937 u Miamiju. Nakon nekoliko međuslijetanja u Brazilu, Zapadnoj Africi, Kalkuti i Rangunu nakon što je preletjela 3/4 svoga cilja, startala je 2. lipnja iz Lae u Novoj Gvineji da preleti zadnji dio (Pacifik).

Upravljala je prema Howlandskom otoku gdje je još jednom htjela da napraviti međustopno slijetanje zbog dotoka goriva i odmora prije završne faze leta. Međutim tu nikada nije sletjela. Nakon nekoliko radio kontakata sa zemljom avionu se gubi svaki trag.

Najveća akcija potrage u dotadašnjoj povijesti, pokrenuta je nakon njenog zadnjeg javljanja 2. lipnja u 8:45 h sve do 19. lipnja kada je američka vlada teškog srca odustala od dalje potrage. 64 aviona i 8 ratnih brodova američke vojske su učestvovali u potrazi, više od 402.000 km2 Pacifičkog oceana je pretraženo a sve to je koštalo od prilike 4 miliona US-Dollara u tadašnje vrijeme je to vrijedilo kao danas 100 miliona dolara. Amelia Earhart je proglašena „nestala, vjerovatno mrtva“. 1938 je u njenu čast na Howland otoku izgrađen svjetionik.

Njeno tijelo, tijelo Fred Nolana i ostaci njihovog aviona nikada nisu pronađeni.

Amelia Earhart je bila živa i zdrava?!

Međutim, jedan pisac tvrdi da to nije istina. 

U svojoj knjizi “Amelia Earhart: Beyond the Grave” V. C. Jameson tvrdi da je avijatičarka bila špijun i da su njezin avion oborili Japanci i zatim je zarobili.

Prema njegovim tvrdnjama Amerika je znala za to, ali ništa o tome nje objavljivala. Earhart se, kako on kaže, vratila u SAD 1945. i živela pod imenom Irene Kregmil Bolam do 1982. kada je preminula. 

Teorija da je Earhart bila špijun i da je sa Nunanom zarobljena, postoji već neko vreme.

Prošle godine grupa ljudi putovala je na Marshalska otočja koja su u vrijeme nestanka poznate avijatičarke bila pod okupacijom Japana, u potrazi za dokazima za takvom tezom.

Pronašli su šest komada metala za koji veruju da je pripadao avionu kojim je upravljala Erhart. “Pouzdan izvor” koji je razgovarao sa Jamesonom za potrebe knjige rekao mu je da je ona bila uključena u “prikupljanje informacija” i da su bilješke iz posljednje Obalne straže s kojom je stupila u kontakt izmjenjene nakon njenog nestanka.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(wikipedia.org,b92.net/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , ,