Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Obama odobrio 800 milijuna dolara financiranja terorističkih skupina u Siriji i Ukrajini?

Obama odobrio 800 milijuna dolara financiranja terorističkih skupina u Siriji i Ukrajini?

umjereni-pobunjenici-obamaPredsjednik SAD-a je potpisao amandman o pomoći u iznosu od 800 miliona dolara sirijskim pobunjenicima i vladi Ukrajine

Prema izvještaju TV Sahar, koja se poziva na Russia Today, Barak Obama je potpisao amandman o 800 miliona dolara pomoći Ministarstva odbrane te zemlje grupi poznatoj kao sirijski umjereni pobunjenici, kao i ukrajinskoj vladi.

Obama je također obećao da će se potruditi oko zatvaranja zatvora Guantanamo.

Iako je Kongres, nastojeći da smanji budžet tog amandmana na 607 miliona dolara, smanjenje pomoći u iznosu od 300 miliona dolara ukrajinskoj vladi nije imalo utjecaja.

Prema ovom amandmanu, 500 miliona dolara namijenjeno je naoružavanju terorista, koje su Amerikanci nazvali “umjerenim pobunjenicima”.

Prema programu trebalo je da do kraja 2016. godine oko 15 tisuća militanata bude trenirano, no na koncu je pripremljeno manje od 200 osoba, koji se nikad nisu sukobili s teroristima ISIS-a.

Prva grupa terorista koju su trenirali Amerikanci je, nakon obuke u Turskoj i dolaska u Siriju, bila uhvaćena u zamku grupe Front en-Nosra.

Druga grupa se u rujnu predala toj grupi, tako da je sva američka oprema tih snaga pala u ruke terorista.

Komentar: Takozvani “umjereni pobunjenici” odsjecaju glave, vrše zločine nad civilima, pridružuju se Islamskoj državi i surađuju i daju naoružanje Al-Kaidi. Zapravo se radi o teroristima, ali SAD to naravno ne želi priznati.
 
(hr.sott.net,youtube/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,