Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Obama odobrio 800 milijuna dolara financiranja teroristi─Źkih skupina u Siriji i Ukrajini?

Obama odobrio 800 milijuna dolara financiranja teroristi─Źkih skupina u Siriji i Ukrajini?

umjereni-pobunjenici-obamaPredsjednik SAD-a je potpisao amandman o pomo─çi u iznosu od 800 miliona dolara sirijskim pobunjenicima i vladi Ukrajine

Prema izvještaju TV Sahar, koja se poziva na Russia Today, Barak Obama je potpisao amandman o 800 miliona dolara pomoći Ministarstva odbrane te zemlje grupi poznatoj kao sirijski umjereni pobunjenici, kao i ukrajinskoj vladi.

Obama je tako─Ĺer obe─çao da ─çe se potruditi oko zatvaranja zatvora Guantanamo.

Iako je Kongres, nastoje─çi da smanji bud┼żet tog amandmana na 607 miliona dolara, smanjenje pomo─çi u iznosu od 300 miliona dolara ukrajinskoj vladi nije imalo utjecaja.

Prema ovom amandmanu, 500 miliona dolara namijenjeno je naoru┼żavanju terorista, koje su Amerikanci nazvali “umjerenim pobunjenicima”.

Prema programu trebalo je da do kraja 2016. godine oko 15 tisu─ça militanata bude trenirano, no na koncu je pripremljeno manje od 200 osoba, koji se nikad nisu sukobili s teroristima ISIS-a.

Prva grupa terorista koju su trenirali Amerikanci je, nakon obuke u Turskoj i dolaska u Siriju, bila uhva─çena u zamku grupe Front en-Nosra.

Druga grupa se u rujnu predala toj grupi, tako da je sva ameri─Źka oprema tih snaga pala u ruke terorista.

Komentar: Takozvani “umjereni pobunjenici” odsjecaju glave, vr┼íe zlo─Źine nad civilima, pridru┼żuju se Islamskoj dr┼żavi i sura─Ĺuju i daju naoru┼żanje Al-Kaidi. Zapravo se radi o teroristima, ali SAD to naravno ne ┼żeli priznati.
 
(hr.sott.net,youtube/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,